Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i Jacek Foryś są autorami projektu modernizacji mało ciekawego budynku biurowego na nowoczesny obiekt.

 

gRCGD7ZLUPOOSJqWGAGDDLjloCORBStF076gH2XmX6HxFPMEU0YbR1IDaGxk_dabrowskie-wodociagi02.jpg

Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i Jacek Foryś są autorami projektu modernizacji mało ciekawego budynku biurowego na nowoczesny obiekt. Chodzi o pochodzący z początku lat 90. budynek administracyjny Dąbrowskich Wodociągów, który dzięki interwencji architektów zmienił się gmach nowoczesny i niebanalny.

kmDBGauHqwNbhViMtU6XATYLWyyEjIJs3de8xqDPpzZxHt84g9BFmihjZVaj_dabrowskie-wodociagi03.jpg
lfMfyJYUjIhsSFuzG128ZVwzYaPepz8S7UM8Qh1kYwpZh1uoblq30qzrMKix_dabrowskie-wodociagi05.jpg

Pracownia Przybyła – Foryś mają już na koncie pracę nad modernizacją istniejących obiektów. W tym biurze powstał projekt przebudowy zabytkowego budynku przychodni w Chorzowie. Modernizacja siedziby Dąbrowskich Wodociągów była jednak zadaniem nieco innym: w Chorzowie operowano na tkance zabytkowej, w Dąbrowie Górniczej tematem projektu był obiekt współczesny.

UOEZfQtnNh8okzKSBF4r5yaNn2wkIB5nHyiIw7RHLapbF3Ihab1vfaeQ2w6u_dabrowskie-wodociagi06.jpg
s8Y5RjJbadcWcLvCQKn4rsbxtek6ajKtD8HxCLllIpvxd0TL9JscCW3gI0NR_dabrowskie-wodociagi07.jpg

Pracownia Przybyła – Foryś podjęła się zadania przemiany typowego, prostego budynku na nowoczesny biurowiec. Jak piszą architekci, „budynek administracyjny Dąbrowskich Wodociągów to typowy budynek biurowy z początku lat 90-tych, z charakterystycznym układem okien w dość powszechnym formacie 90x170cm i charakterystycznymi atrybutami dekoracyjnymi elewacji takie jak ryzality i gzymsy”. Banalny był zarówno kształt budynku, jak jego kolorystka (beżowo-biała), detal, sposób wykończenia. „Podejmując działania modernizacyjne, przystosowujące budynek do potrzeb XXI wieku zarówno pod względem funkcjonalnym, komfortu pracy, konstrukcyjnym ,ekologicznym i estetycznym należało zdecydowanie zmienić jego charakter pod każdym względem” - podkreślają architekci.

erj4H5gCklnUoYJxcY9mgq2nLx2jVIyVrg0iUnFnW2EDrDmuUTUn2yDstitF_dabrowskie-wodociagi08.jpg
5gTDWDznOwPQrLIdQvsu28DfAbBz3pByOKqu0OAA0gbPnlylAOHcclozH6dX_dabrowskie-wodociagi09.jpg

Oglądając efekty pracy pracowni Przybyła – Foryś trudno w nowym obiekcie doszukać się śladów lat 90. Elewację południową projektanci osłonili palisadą, która chroni wnętrza przed nadmiernym nagrzaniem, a jednocześnie nadaje tej stronie biurowca elegancki wygląd. Rytm jasnych sztachet palisady przełamują nieregularnie rozmieszczone daszki z czerwonego szkła. Północna elewacja budynku także zyskała indywidualny wygląd. Gładka ściana została ujęta w szeroką ramę, w której ukryto dyskretne oświetlenie. Wydobywa ono trójwymiarowość tej elewacji, podobnie jak czerwone daszki po przeciwległej stronie budynku w ciekawy, niebanalny sposób urozmaicając bryłę.

ESIeCZXFtdoFzu9iYnMhgrwr2TMT4mTyz69fPjQNJFouwOKQdpYo5ICWjyiR_dabrowskie-wodociagi10.jpg
AX5yx8Thl5QASqAdgNBBXb26Z9Zu502GRla8WPOdJwHKUxhcWSwqFiwBtEga_dabrowskie-wodociagi11.jpg

Pracownia Przybyła – Foryś poza modernizacją samej bryły dokonała wielu zmian także w środku budynku. Wprowadzono tam elementy kolorystyczne, poprawiono funkcjonalność wnętrz, zmodernizowano m.in. systemy wentylacji i oświetlenia. Wiele uwagi poświęcono rozwiązaniom ekologicznym. Poza termomodernizacją ścian zastosowano m.in. przeszklenia trójwarstwowe, zastosowano wentylację z chłodzeniem, wprowadzono możliwość pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych.

YmkXGE0NUogoQIC4z6OEmz2pca3crRjMirUQDbhxpzw4IdUJR4yDtYgvpJPJ_dabrowskie-wodociagi12.jpg

Przebudowa i rozbudowa budynku administracyjnego
Lokalizacja: ul. Powstańców 13, Dąbrowa Górnicza
Inwestor : Dąbrowskie Wodociągi Sp. z o.o.
Projektanci: Przybyła - Foryś SC, zespół projektowy: architektura: Jacek Foryś, Małgorzata Przybyła; konstrukcja: Dariusz Zatoń; instalacje: Piotr Piwowoński, Dariusz Cieślik; współpraca plastyczna przy projekcie wnętrz: Bogna Laskowska
Realizacja: 2015-2016
przybylaforys.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jak kostka
Dom jak kostka

Dom projektu biura Ktura Architekci ma 150 m2 powierzchni i bardzo kompaktową formę. Prosta, wręcz m ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą
Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą

Płocka Galeria Sztuki ma znaleźć swoją siedzibę przy ulicy Sienkiewicza 51. Do tej pory placówka dzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera