The Tides – nowy nad Wisłą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Tides – nowy nad Wisłą

 

Czas czytania: ~2 min


The Tides zaprojektowało Kuryłowicz & Associates. To nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany do użytku pod koniec 2016 roku wyróżnia się lokalizacją.

 

Lct9jfFAzbIJD1oEp8ejpZibO9J8yP9fNgxDqLRfCSxWijw5TBy7jjr24d41_the-tides01.jpg

The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany do użytku pod koniec 2016 roku wyróżnia się lokalizacją. Stanął bowiem zaledwie kilka metrów od linii brzegowej rzeki, na trasie bulwarów wiślanych. Położenie wywarło wpływ na wygląd obiektu: od strony ulicy otrzymał on tradycyjną elewacją, od strony rzeki jedna cały potężny gmach został przeszklony.

iByqkRSIzNtoKK04iILd54sWw9GcI6IH7cowN1KacxaND2oCT3rHSSPo87LI_the-tides02.jpg

The Tides zaprojektowało Kuryłowicz & Associates. Ze względu na lokalizację w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki można go dołączyć do grupy nowych inwestycji, otwierających miasto ku wodzie, jak np. nowy kompleks mieszkalno – biurowy we Wrocławiu czy muzeum w Krakowie lub centrum nauki w Warszawie.

2soqHc5KMNasqUjJELr3SoSUURZA0CsfsVTeHe3BuneSYP4Q5BdaeD45dB9m_the-tides03.jpg
y81jDfE5cMjXBuL6LG5oaZ8Z3KAwK42haeLj6vhkscaz8WebqSHNGxmB5mms_the-tides04.jpg

The Tides mieści 10 apartamentów z przestronnymi tarasami oraz ponad 1300 m2 powierzchni biurowej. Ze względu na położenie gmach ma formę długiego i wąskiego prostopadłościanu, rozciągniętego wzdłuż wiślanego bulwaru. Cechą go wyróżniającą są zupełnie od siebie różne dwie fasady. Od strony rzeki gmach został całkowicie przeszklony, od strony ruchliwej ulicy – Wisłostrady architekci nadali mu formę łamanej płaszczyzny, obłożonej imitującymi drewno płytami HPL. Ze względu na swoje gabaryty oraz jednobarwną, potężną, „drewnianą” fasadę budynek zupełnie zmienił charakter nadrzecznej okolicy – zdominował ją, będąc widocznym z daleka, zamykając także widok na południe z sąsiedniego Mostu Poniatowskiego.

lhGk71j79MTefbE86ZuPaCNso8er3gdba2V7Koqy4ZfT49BNoWWyiEMlYeTq_the-tides05.jpg

The Tides swoim rozmiarem przytłacza okolice, inwestor zapewnia jednak, że obecność nad Wisłą tego gmachu przysłuży się mieszkańcom. Ma tu powstać restauracja z muzyką na żywo, ogólnodostępne siłownia i fitness, ma działać prywatna przystań. Warszawskie bulwary wiślane od kilku lat przechodzą sporą przemianę – są remontowane, upiększane, projektowane tak, aby zachęcać mieszkańców miasta do spędzania tam czasu. Czy ogromny gmach, który zajął fragment bulwaru także do tego się przyczyni zobaczymy na wiosnę, gdy rozpocznie się kolejny sezon spędzania czasu nad rzeką.

xmkavkCmUxknZyMHM56Wx1zdW6tBAC1hEQ6qhV2bz8qKMycoVv6CB3gvmeEw_the-tides09.jpg

The Tides
Lokalizacja: Warszawa, ul. Wioślarska 6
Inwestor: The Tides
Projekt: Kuryłowicz&Associates
Wykonawca: Agmet
Powierzchnia biurowa: 13000 m2
Projekt: 2014
Realizacja: 2016
Koszt inwestycji: 100 mln zł
Źródło ilustracji: thetides-office.com, thetides-apartments.com, apaka.com.pl

1koAOanIg9bFikt5Lvan8TC7lJ4jzAixC8IacGDZzp6bzo30MCTpCte6E0aR_ramkajpg2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera