Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny

 

Czas czytania: ~3 min


AszdjlIJ5BJGqgVG3rBlrrIZD11q3HSxNwmhP1eghi1Il0FDlB23mZnaH5Of_geze02.jpg

Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z biurowca oraz hali magazynowej z warsztatem i zapleczem
socjalno-biurowym. Obiekt powstał przy ulicy Marywilskiej, na północnych obrzeżach stolicy. To teren zajęty przede wszystkim przez obiekty produkcyjne, przemysłowe, magazynowe. Biurowiec GEZE swoją funkcją pasuje do tego otoczenia, formą jednak nieco się wyróżnia. „Podstawowym założeniem projektu było stworzenie prestiżowego, energooszczędnego, eleganckiego i nowoczesnego zespołu budynków biurowo-przemysłowych, które będą stanowiły przyjazne środowisko pracy” - mówi architekt Maciej Myszkowski.

KOxqktn6L62nIACRyWzNvoEDQnFg7BG84aNnJlE67VF4USZJaB6xVr44iUBc_geze03.jpg

Siedziba firmy Geze w Warszawie, zaprojektowana w biurze Macieja Myszkowskiego jest przykładem na to, że nawet obiekt przemysłowy warto zaprojektować z dbałością o każdy detal. W ostatnim czasie zrealizowano już kilka podobnych przedsięwzięć, np. w Jaworznie czy w Warszawie. Do tego grona można włączyć także przebudowę, dokonaną w Dąbrowie Górniczej.

Zvbi3tGgeTcgisjjw3UpgTNCPP0fFXE2xZ90QBgmavtMyd1CGPfRoTRXOAz1_geze07.jpg
TACx2vrmJf557fzBslYkcb8Ou9ldRVhSc7VunYMbdS7WcMIxcmOsQryf7wnR_geze08.jpg

Siedziba firmy Geze w Warszawie gabarytami, funkcją, a także klarowną formą koresponduje z sąsiednimi zabudowaniami produkcyjno-magazynowymi. A jednak się od nich różni – bo zaprojektowana została z dbałością o detale. Z myślą o użytkownikach i środowisku.

JZ3nEZySUbvbDn7gixlehTut3xCmSUPnMkq5g0NKrfRnPXquaIoxDhifX0ZH_geze10.jpg

Siedziba firmy Geze w Warszawie została podzielona na dwie części. Front działki zajmuje budynek biurowy – reprezentacyjna główna siedziba firmy. Z tyłu, na mniej widocznym od ulicy terenie ulokowano część techniczną z magazynem wysokiego składowania, częścią biurowo-socjalną i warsztatem, rampami, placem manewrowym. Wizytówką firmy jest otoczony zielenią frontowy biurowiec. „Budynek biurowy został pomyślany w taki sposób aby jego pomieszczenia były zlokalizowane pomiędzy projektowanym parkiem na zewnątrz a wewnętrznym, zielonym patio” - architekci podkreślają rolę, jaką przywiązali do przyjaznego otoczenia przestrzeni pracy. Rośliny pojawiają się nie tylko dookoła, ale i wewnątrz budynku – już dawno dowiedziano, że poprawiają one nie tylko jakość powietrza, ale i komfort pracy, oddziałując pozytywnie również na ludzką psychikę.

7GEVlmqsMVKMthjpoCpFvORIgwhCcnrLZs8tiNLc4nnWK8HPFHpRKrAW5dQl_geze11.jpg
x7RVJ2aLsBjEWsIkxDTnxKQFzfluWaKPybYCm28EhfJBuGoHfi0uhE7iAx4T_geze13.jpg

Ważnym elementem projektu siedziby firmy Geze w Warszawie są starannie dobrane materiały (szkło, kamień, beton), jasna kolorystyka (stonowana, ale przełamana akcentami kolorystycznymi), dostęp światła do wnętrz. „Założono również kształtowanie elewacji budynku biurowego w taki sposób, aby zoptymalizować nagrzewanie i wychładzanie poszczególnych ścian w zależności od stron świata – stąd jedne elewacje są bardziej przeszklone, inne mniej; jedne elewacje mają głęboko osadzone okna, inne płyciej” - tłumaczą projektanci. Elewacje budynku ukształtowano rzeźbiarsko – charakter budowli tworzą ukośnie wycięte nisze okienne, wspomagające lepsze nasłonecznienie wnętrz, ale także tworzące na elewacjach efektowne efekty świetlne.

BI3S47x3EQY5TzTbsCpGM9aWkZU0DakmfgxqsQUGrvSoP97pLgZ3ag7x5Ax1_geze21.jpg

Budynek biurowy siedziby firmy Geze został za pomocą łączników skomunikowany z położonym z tyłu obiektem magazynowym, który utrzymany w ciemniejszej kolorystyce tworzy tło dla jasnego biurowca. W obu obiektach zastosowano szereg rozwiązań przyjaznych środowisku, pozwalających także obniżać koszty ich utrzymania.

piCY51bmRHUd4Mi0GbCIoGlwiiVNETcwzGzkZkwvir99yRxDl79ZSbULByKU_geze24.jpg
U5Dxa0mWweaGlgLoAsNIr2FgP9hNDeAnwBEl6VPDfiwd3tZhLjRuB2HwGRJ7_geze25.jpg

Budynek biurowy, budynek magazynowy z warsztatem i częścią socjalno-biurową
Lokalizacja: Warszawa, ul. Marywilska 24
Inwestor: GEZE Polska Sp. z o. o.
Projektanci: mc2 architektura: Maciej Myszkowski, Marcin Krauze, Anna Wojcieszek, Magdalena Pasternak, Małgorzata Gosławska-Chmielak, Michał Pokładnik
Projekt wnętrz: mc2 architektura
Generalny wykonawca: EAST WAVE SP. z o.o.
Powierzchnia działki: 10 040 m2
Powierzchnia zabudowy: 3229,61 m2 (biurowiec: 757.16m2, magazyn z częścią socjalno-biurową: 2 435, 46 m2)
Kubatura: 33 171,89 m3
Realizacja: 2016
Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni mc2 architektura
Strona internetowa: mc2arch.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera