Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Libeskind z taśmy

 

Czas czytania: ~2 min


ML2n0LaCznvLA650DqS1dsH9QGgj3joJN0w2BwDvuycUQyMD4biz45ESDWdj_datteln-2.jpeg
Daniel Libeskind zabiera się za seryjną produkcję domów. A konkretnie – luksusowych willi, które można będzie zbudować w każdym miejscu na świecie. Od miesiąca w niemieckim Datteln, przy głównej siedzibie firmy Rheinzink – partnera przedsięwzięcia – prezentowany jest prototyp jego „typowego” budynku.
KGruGTHReyMPoH1Nsk2wrggxkhFT8ILvjbX84fKL1xECECm9ZONCXTmeiu6N_datteln.jpg
„Seryjna” willa powstała z myślą o ludziach, którzy chcą zamieszkać w domu sygnowanym przez sławnego architekta, ale nie stać ich na indywidualnie przygotowany projekt. Poza tym, dom z taśmy produkcyjnej będzie łatwy w transporcie – jak zapewnia architekt, będzie go można dostarczyć do dowolnego miejsca na świecie w ciągu miesiąca – i szybki w montażu – jego złożenie zajmie ekipie fachowców najwyżej siedem dni. Co jednak najważniejsze – wnętrze zaspokoi potrzeby najbardziej wymagających i ceniących luksus klientów, a forma budynku, w której echem odbija się Muzeum Żydowskie z Berlina i inne znane realizacje Libeskinda, nie pozostawia wątpliwości co do jego autorstwa. Pełną ekspresji, kanciastą bryłę budynku Libeskind porównuje do wyrastającego na skale kryształu. Rzeźbiarska struktura rozbita jest na trzy moduły, które, jak wstęga, spina cynkowa okładzina elewacji. Nadaje ona budynkowi surowy, technologiczny charakter, który dodatkowo podkreśla zdobiąca balkon metalowa krata. Okładzina będzie dostępna w dwóch odcieniach, przypominających naturalnie starzejący się cynk – niebieskoszarym i grafitowym. Dynamiczna zewnętrzna forma willi łączy się z luksusowym wnętrzem. Projektując dom, Libeskind bazował na kilku podstawowych założeniach – dużej ilości światła, elegancji i dobrej komunikacji, dzięki której wnętrze złożonego z trzech elementów budynku będzie funkcjonować jak jedna przestrzeń. Wielkie, sięgające od podłogi do sufitu okna sprawiają, że pomieszczenia są zalane światłem, a budynek sprawia wrażenie transparentnego. Wnętrze willi, mimo że serynie produkowane, ma dawać poczucie ekskluzywności. W aneksie kuchennym połączonym z salonem znajduje się zaprojektowana przez Libeskinda wyspa, która ma funkcjonować jak serce domu – atrakcyjny, centralny punkt, służący do gotowania, jedzenia, spotkań i rozrywki. Pojawią się też eleganckie parkiety, klatka schodowa ze stali nierdzewnej, naturalny kamień w łazienkach i pluszowe sofy kontrastujące z surową architekturą budynku i wprowadzające niezbędny pierwiastek przytulności i „domowości”. Jak zapewnia Libesknda, willa jest wyjątkowa pod każdym względem – rzeźbiarska struktura jest połączeniem przemyślanego projektu, wysokiej jakości materiałów, rzemiosła i ekologii. Cynkowa okładzina umożliwia zastosowanie zaawansowanych technologicznie rozwiązań przyjaznych środowisku – ogrzewania słonecznego i systemu odzyskiwania wody deszczowej. Z kolei drewniany rdzeń konstrukcji budynku zapewnia maksymalną izolację, a przez to – energooszczędność zbliżoną do parametrów budynków pasywnych. Czytaj więcej o projekcie: www.libeskind-villa.com
1tBjBrPhGnGrLwvPsdjY3DcMWrrPa5cRR3K1l5l1wOpC0Q18kS4Z3XNTASFE_datteln-3.jpeg
TuxP3p3Jl7dTLeWChXUYsCfHGSB6Ok1tunexHFYaq0VupYC0SObp1Vv9ghsO_datteln-4.jpeg
06FAwyTAM6kG9sZ8iNhR2yypGL3dTdpH7DpWjT8TbKDQ9f0ba5YQDa8OjOw2_datteln-5.jpeg
gx6v21r1picW1wvKhpx901im32rnq7wHaXIOwKWodo1Ka5UMsq5qh6fknSy7_datteln-6.jpeg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera