Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewniana fala

 

Czas czytania: ~4 min


v54EX5V2QEoKC0kqJlwms39DDXAAggeSFmZTbK4qgTha9MQrRXxQCqFkXVsY_timber-wave-1.jpg

Drewno – jeden z najbardziej tradycyjnych i najstarszych materiałów używanych w architekturze i budownictwie – doskonale sprawdza się także w połączeniu z nowoczesną technologią i narzędziami modelowania parametrycznego, które pozwalają odkryć tkwiący w nim potencjał formowania kształtów o złożonej geometrii. Właśnie te jego możliwości wykorzystali twórcy instalacji Timber Wave, która powstała na ubiegłoroczny festiwal designu w Londynie.

yjmPnNC3RfxgdsfWsgxIXkmKZ32nJxOJrV5Qk3MtK8qBISm5BF3mFUmhvAjI_timber-wave-2.jpg

Konstrukcja, która stanęła przez wejściem do Muzeum Wiktorii i Alberta była wspólnym dziełem studia AL_A prowadzonego przez Amandę Levete i inżynierów z firmy Arup, a powstała na zlecenie Stowarzyszenia Handlowego Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (American Hardwood Export Council – AHEC).

EKk6uM9woybgnMBTQtbNbtsBKES0VLJWX1Ggv2rf0Mzsow3bTYGKZaUyjWyQ_rysunek-11-faliste-elementy-caly-model.jpg

Rysunek 1. Faliste elementy - cały model

Amanda Levete tak podsumowuje ideę przedsięwzięcia: 'Chcieliśmy stworzyć 12,5-metrową, samodzielnie stojącą konstrukcję wykonaną z drewna przy użyciu minimalnej ilości stalowych elementów złącznych. Naszym celem było „wyjście” z ekspozycją muzeum na ulicę, nawiązując wizualnie do formy łuku – patrząc pod pewnym kątem Timber Wave stanowiło odbicie łuku portalu wejściowego muzeum. Był to najbardziej złożony konstrukcyjnie projekt, jakiego kiedykolwiek się podjęliśmy.'.

2qREYLw6KvFy094smzlEqhFyvsUB9o8dmmohqRksXEi5p7sXmcraHzjypSQ2_rysunek-12-pojedynczy-falisty-element.jpg

Rysunek 2. Pojedynczy falisty element

roaawJZHm6bydX6E6yigPuVbRJZfJEzUg9k3YNS3LLfJMIMRz1xCLWjjdhyV_rysunek-21-lukowe-elementy-caly-model.jpg

Rysunek 3. Lukowe elementy - cały model

Zaprojektowana przez AL_A konstrukcja miała z założenia odpowiadać wysokością wejściu do muzeum i być wykonana z elementów nie dłuższych niż te wykorzystywane przy produkcji mebli. W tej sytuacji inżynierowie z firmy Arup zaproponowali wykonanie prostej kratownicy w kształcie łuku, która pozwoliłaby na stworzenie możliwie najlżejszej konstrukcji. Ostatecznie, łuk ten został wygięty w olbrzymią falę w kształcie otwartego pierścienia, na którą złożyły się mniejsze faliste elementy stanowiące charakterystyczną cechę konstrukcji.

HMFqbbfWB9bBkxG54rJ2QqHjM4VJLGHThKRieTloJsDcTdmtVgJCH6XZFkFp_rysunek-22-pojedynczy-lukowy-element.jpg

Rysunek 4. Pojedynczy łukowy element

Chcąc uzyskać efekt delikatności i lekkości, architekci postanowili wygiąć wszystkie elementy i umieścić największe z nich w dolnej, a lżejsze – w górnej części instalacji. Proces ten był sporym wyzwaniem technicznym. W kratownicy wszystkie części podlegają ściskaniu lub rozciąganiu – im bardziej są zakrzywione, tym bardziej będą przeciwdziałać prostowaniu się lub składaniu. Wykorzystanie oprogramowania do projektowania parametrycznego Grasshopper umożliwiło szybkie zaprojektowanie zarówno wielkości elementów, jak i stopnia ich wygięcia tak, by uzyskać pożądany efekt oraz przewidzieć zachowanie całej struktury.

EoxCoj32uXbBNQDnB7zOSi3aYtActk6pAbb4xeNFLtqRj9RNBD07DOj67tBA_rysunek-3-analiza-konstrukcji-timber-wave.JPG

Rysunek 5. Analiza konstrukcji Timber Wave - rozciągani

Na koniec podjęto decyzję o zachowaniu stałej wysokości fali równej 150 mm i zróżnicowaniu wielkości elementów (od przekroju 60mm x 60mm do 140mm x 80mm) tak, aby zachować stałą wielkość działającej siły. Dzięki temu, odwiedzający mogli zauważyć, które elementy wykonują większą pracę – części znajdujące się bliżej podłoża, a zwłaszcza cięciwy zewnętrzne, przejmowały działanie największych sił, kiedy porywisty wiatr próbował zepchnąć konstrukcję w kierunku muzeum.

8iViTqtzfAb2uUW6KOpmRqJX6gHoTmgGyitCfztlzrXx9WL8V2zWpCaN5OiZ_rysunek-4-polaczenia-konstrukcji-timber-wave.jpg

Rysunek 6. Połączenia konstrukcji Timber Wave

Zastosowanie falistych i łukowych elementów pozwoliło zespołowi projektowemu na przetestowanie różnych sposobów gięcia drewna. Po wielu eksperymentach zdecydowano się na sklejenie cięciw w prasie – dzięki zastosowaniu drewna klejonego możliwe było uzyskanie wytrzymałych włókien przebiegających wzdłuż poszczególnych elementów.

KgTwhDu2GxFWkh8AMGe7G1scHiE0z6vRnMx24nGN3iH9xhvPBDiPtVyMm91y_rysunek-51-przewiazki-caly-model.jpg

Rysunek 7. Przewiązki - cały model

Lekki skręt poszczególnych części układanki pozwolił na uzyskanie pożądanej geometrii, tak, aby instalacja miała kształt spirali skierowanej na zewnątrz muzeum. W końce każdego elementu wklejono pręty ze stali nierdzewnej, które połączono ze sobą na miejscu ustawienia konstrukcji. Dyskretnie ukryte łączniki zostały również przyklejone do ścianek bocznych elementów o największych naprężeniach, aby zapobiec ich rozerwaniu pod wpływem obciążenia. Stalowe połączenia miały być jak najmniej widoczne, by konstrukcja dawała wrażenie wykonanej w całości z drewna.

xE0XrrJWsVWm7tUaLl4tVoOEvL1c2pL4Y2pmn2ErwdS8tRrg09bALpBsCgE8_rysunek-52-pojedyncza-przewiazka.jpg

Rysunek 8. Pojedyncza przewiązka

Ostatnim etapem był montaż konstrukcji przed budynkiem Muzeum Wiktorii i Alberta – została ona złożona ze wstępnie zmontowanych w fabryce sześciu dużych części. Gotową instalację można było oglądać od 19 września do 14 października 2011 roku.

Fot: materiały prasowe


Podepnij swój artykuł

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera