Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pomnik na cicho

 

Czas czytania: ~1 min


1mLCwfN1j8Vq6TsRp8BPmhElnSk9XtCPpoD6Q0zcAzZHUySQkNqEhyGfJeSA_pomnik-na-cicho.JPG

Pawilon Oddziału Muzeum Historycznego Miasta Warszawy w Palmirach potwierdza, że tradycja funkcjonalistyczna święci triumfy, także wśród nowego pokolenia architektów. Czy na pewno z zysk iem dla tego, co w architekturze najważniejsze – dla emocji?

Młodzi projektanci ze studia WXCA przygotowali projekt, który jest racjonalistycznie opracowaną ingerencją w zastane otoczenie cmentarza. Koresponduje ze strukturą cmentarza ekumenicznego zaprojektowanego w 1948 r. przez Romualda Gutta i Ewę Śliwińską na miejscu masowych egzekucji dokonywanych przez niemieckich nazistów na więźniach politycznych przywożonych z warszawskich więzień. Oba elementy przez swoją regularność, geometryczność, kanciastość i racjonalność są kontrapunktem dla pozbawionej kantów, „obłej” przyrody wokół.

gVXykQdhvLZV7MFTZf0Ip0h8B5vjvEvHWXKaEJcOAsdfFQEP82jkcKF1fJFE_pomnik-na-cicho1.JPG

Kanciasta optymalizacja
Jak mówią sami projektanci, forma ostateczna jest to wynik procesu optymalizacji, która bierze pod uwagę funkcję, ograniczenia materiałowe i budżet. Z tych założeń powstaje propozycja estetyczna i tak się składa w przypadku WXCA, że zazwyczaj jest to pudełko. To bardzo ciekawy problem. Szczególnie w tym kontekście. Formy przyrody to w końcu efekt wielokryterialnych procesów, które doprowadziły do pozbawionych kąta prostego kształtów naturalnych. Tak wygląda optymalizacja w wersji przyrodniczej, doskonałej, pozbawionej ograniczeń materiałowych oraz konstrukcyjnych, które mamy w naszym
świecie. A jak wygląda optymalizacja w wersji ludzkiej? Okazuje się, że prowadzi młodych projektantów do pudełka. Nawet w miejscu, które obiektywnie domaga się krzyku, mocnego gestu, manifestacji sprzeciwu dostajemy skromny, cichy obiekt, który jakby wstydzi się emocji i ekspresji. Nasuwa się naturalne pytanie – dlaczego?

Dalsza część wywiadu w najnowszym numerze e-kwartalnika Krytyka Architektury


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera