Przestrzeń dla ludzi - wywiad - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń dla ludzi - wywiad

 

Czas czytania: ~2 min


Przestrzenie na pozór niezagospodarowane, poprzez właściwe ich zestawienie i powiązanie w strukturze budynku stają się potencjalne

 

GKX1odAR1mH7vP3rUgmOc8oehSNPLZxj2Sd26mHREixkruA9BSOzk1p4551y_wywiad-z-kryt.JPG

Jako użytkownicy przestrzeni szukamy w sposób naturalny miejsc, po których można poruszać się na piechotę, ze spójną, zwartą zabudową i wieloma przestrzeniami wspólnymi – placami, skwerami, parkami. Tak wyglądają zarówno greckie miasteczka, jak i np. stare miasto w Krakowie, fragmenty Kazimierza Dolnego nad Wisłą czy Zamościa. Te zasady projektowania przestrzeni wykorzystaliśmy tworząc koncepcję nowej dzielnicy Siewierza - mówi Robert Moritz prezes firmy Alta S.A., inwestora Siewierza Jeziornej - dzielnicy miasta budowanej zgodnie z zasadami zrównoważonej urbanistyki.

K.A. Jesteście Państwo inwestorem projektu zbudowania od podstaw dzielnicy zaprojektowanej wedle zasad zrównoważonej urbanistyki. Jak doszło do powstania tego pomysłu?
R.M: Zarówno mój ojciec, który jest przewodniczącym Rady Nadzorczej Alta S.A., jak i ja od dawna nie mogliśmy zrozumieć, co jest przyczyną chaosu w polskich miastach. Nasze doświadczenie z branży logistycznej nauczyło nas poszukiwania prostych, logicznych rozwiązań. Dlatego spotkanie z Maciejem Mycielskim, praktykiem nowej urbanistyki, otworzyło nam oczy na ogromne możliwości biznesowe leżące w sektorze wielkoobszarowych inwestycji łączących różne funkcje.

K.A. A więc Siewierz Jeziorna to będzie przestrzeń dla ludzi, a nie dla samochodów ?
R.M: Moim zdaniem taka opozycja nie jest do końca uprawniona. Większość ludzi jest przecież równocześnie pieszymi i użytkownikami samochodów, a więc konieczne jest uwzględnienie pełni ich potrzeb. Siewierz Jeziorna to będzie wielofunkcyjna przestrzeń, w której wszystko jest pod ręką, a przez to rzadziej powstaje potrzeba jazdy samochodem. To istotne z punktu widzenia środowiska naturalnego, ale ma także wpływ na budżet gminy. Chcemy stworzyć miejsce, w którym wszyscy będą się czuli się dobrze, niezależnie od tego, czy w danej chwili są pieszymi, rowerzystami czy też kierowcami.

Dalsza część wywiadu w e-magazynie Krytyka Architektury 1/2014. Pobierz TUTAJ


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera