Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Schindler Award

 

Czas czytania: ~3 min


Schindler Award for Architecture 2005/06

 

Wb4IcE7jey2Wrgu2CkqtJEX0SYTT6TerAsD20N10HPO8JzK3y7nqbzCSvhUV_zietek1.jpg
Praca dyplomowa realizowana w ramach międzynarodowego konkursu studenckiego Schindler Award for Architecture 2005/06. Celem konkursu jest zajęcie się problemem dostępu do sztuki dla osób niepełnosprawnych, ich integracji w społeczeństwie oraz projektowaniem uniwersalnym. Teren projektowy to istniejący budynek Palais de Tokyo (muzeum sztuki współczesnej) wraz z otoczeniem zlokalizowany w Paryżu. Zakres opracowania został narzucony przez organizatora konkursu i obejmował: • stworzenie „Visitor Centre for All” – centrum informacji kulturalnej dla niepełnosprawnych. Zalożenie to obejmuje wiele różnych funkcji m. in. recepcję z informacją turystyczną, gastronomię i strefy relaksacyjne, plac zabaw dla dzieci, punkt pomocy medycznej, wypożyczalnię sprzętów dla niepełnosprawnych, salę spotkań oraz wystawę sztuki. • stworzenie „the Link” – połączenia południowego nabrzeża Sekwany z aleją Prezydenta Wilsona. Połączenie to przechodzi przez Sekwanę, drogę o podwyższonej prędkości ruchu, okolice lub budynek Palais de Tokyo, pokonując przy tym wysokość ponad 7 metrów • zaproponowanie „Exhibition concept” - koncepcji wystawy muzealnej, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb osób niepełnosprawnych. Funkcje „Visitor Centre for All” oraz „Exhibition Concept” należy zlokalizować w istniejącej kubaturze budynku Palais de Tokyo. Dodatkowo, zwiększyć dostępność całego obiektu dla osób niepełnosprawnych. Należy zwrócić uwagę na powiązanie funkcjonalno -przestrzenne z istniejącym muzeum sztuki współczesnej. Centrum dla zwiedzających. Miejsce spotkań osób niepełnosprawnych odwiedzających Paryż w celach turystycznych. Głównym celem centrum jest informacja tych wyjątkowych turystów o dostępności obiektów kulturalnych w mieście, a także o bieżących wystawach. Ponadto Centrum wyposażone jest we własną wystawę (na piętrze – poziom 1A), oraz połączone z muzeum sztuki współczesnej w Palais de Tokyo. Obiekt podzielony jest na część otwartą dziedzińca, powierzchnie pod dziedzińcem, wystawę na piętrze oraz hall główny. Pomieszczenia wystawowe zostały zlokalizowane na poziomie 1A. Komunikacyjnie połączone są z hallem głównym „Visitor Centre for All” za pomocą windy oraz klatki schodowej, wizualnie przez antresolę na całej długości hallu. Program wystawy przewiduje prezentację wybranych dzieł sztuki z muzeów paryskich. Prezentowane one będą niekonwencjonalnie, w sposób przyjazny osobom niepełnosprawnym. Obok tradycyjnych obrazów zawieszone są ich kopie, z obrysowanymi wypukłymi krawędziami pomiędzy miejscami kontrastowymi. W ten sposób dotykane przez niewidomych pozwolą im „zobaczyć” obraz. Kopie rzeźb będą wykonane w skali odpowiedniej do dotykania – nie mogą być za duże, ponieważ zostaną poza zasięgiem niektórych osób, ani za małe – wówczas trudne odczytania w szczegółach. Pomiędzy modułami wystawowymi znajduje się fakturowana, kolorowa ścieżka, umożliwiająca przejście całej wystawy i obejrzenie wszystkich eksponowanych dzieł. Jest to szczególnie ważne dla osób niewidomych, ale również upośledzonych mentalnie oraz mających problemy z orientacją w przestrzeni. Cała wystawa skupiona jest na jednym poziomie, dzięki temu dostępna dla osób korzystających z pomocy wózków inwalidzkich. Połączenie południowego nabrzeża Sekwany z aleją Prezydenta Wilsona. Wzdłuż południowego nabrzeża Sekwany biegnie główny ciąg pieszy w tej okolicy. Prowadzi on od mostu Jeny (u podnóża Wieży Eiffel’a) do mostu de l’Alma, mijając po drodze przystań łodzi turystycznych oraz kładkę pieszą Passerelle Debilly. Po północnej stronie tego mostu znajdują się schody. Fragment ich zostanie przebudowany w taki sposób, aby platforma kładki była połączona z pochylniami o spadku 5%. Grzegorz Ziętek Politechnika Gdańska Schindler Award for Architecture 2005/06
4wsJOcRQY3bptO1YAl2ZYUwsfASO4SQljWeJjGVBr1KXe2tyzYGn1RWLe6rM_zietek2.jpg
kww0rIIRvdRgS0zElQYKXB0TqmuL7EbcoXndPl1yOpuCJhjXaDYC0uxQYIqA_zietek3.jpg
kfWrY47SxAJbJWowp9o1t8oJNIHaAtk6rJDsi2k33ZPln2Hin0ogFJcagriG_zietek5.jpg
1MS4E5XifslsEKyQjoRCxKLnqtWSkIgHOJKkcZqSacaDZvyhe8o9t3KUWGRl_zietek6.jpg
8NfZNdnURRZ9jgavRwVgybZN1X6A8aCgP9tnTa8mFuS2WyCYn9lCRNDcPWsb_zietek7.jpg
gbl3hywWpj0FIAzpN8TkAMpQK09MepZS5Th00CG0MDuae1lLBUQFpZLiBPHu_zietek8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera