Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hymn dla konsumpcji ?

 

Czas czytania: ~2 min


ylbeyGHZzG3pblcTn7cNSOyFpL0bkbYSxhI1gzq131wiBXGGStveFyjrXokz_benetton.jpg
Młody, portugalski architekt – Luis Pereira Miguel, wygrał konkurs Colordesigner, w którym architekci i projektanci mieli za zadanie stworzenie koncepcji sklepu dla dużej międzynarodowej firmy odzieżowej. Teraz zwycięski projekt zostanie zrealizowany w Omsku w Rosji. Będzie to dom handlowy Bennetona. Colordesign to konkurs organizowany przez POLI.design – Konsorcjum Politechniki w Mediolanie. Zgodnie z wymogami konkursu, projekty miały proponować nowoczesny sposób kreowania przestrzeni handlowych, nie tylko jako miejsca kupowania i sprzedawania, ale komunikacji i interakcji między użytkownikami a pracownikami i skoncentrowanymi tu funkcjami. Projektanci mieli za zadanie zaadaptować na potrzeby „sklepu przyszłości” historyczny budynek. Miguel, który w ubiegłym roku został przez włoski portal newitalianblood.com zaliczony do grona 10 najlepszych architektów w Portugalii, pokonał uczestników z 46 państw z całego świata. Jego projekt został jednogłośnie wybrany przez jury, które doceniło zaproponowany przez Portugalczyka mariaż oryginalności i płynnego połączenia dwóch poziomów. Do położonej niżej strefy prowadzą schody ukształtowane na wzór amfiteatru, dzięki czemu został zapewniony swobodny do niej dostęp. Zachowano istniejące w starym budynku filary oraz zastany podział wnętrza. Ingerencja architekta widoczna jest przede wszystkim na poziomie komunikacji i integracji przestrzeni. We wnętrzach dominującym kolorem będzie biel. Pojawi się ona zarówno na ścianach, sufitach, jak i podłogach. Dzięki temu będą one sprawiały wrażenie jasnych, czystych i nowoczesnych. Biel, jako neutralny kolor, będzie też dobrym tłem dla prezentowanych ubrań. Transformacja wnętrz i wynikający z niej system ekspozycji towaru doskonale odpowiadają potrzebom funkcjonalnym i komunikacyjnym domu handlowego. Projekt Miguela – Combispace, łączy rozwiązania ekologiczne z wysoką jakością przestrzeni, podkreślającą jakość produktów i obsługi. Jego celem było stworzenie obiektu, który zmieni poglądy na kupowanie i doprowadzi do humanizacji handlu poprzez postrzeganie go przez pryzmat doświadczenia socjologicznego i psychologicznego. Zakupy nie będą już traktowane jako zwyczajne nabywanie produktów, ale jako moment samozadowolenia i przyjemności. Pozostaje tylko pytanie, czy taka zmiana jest bezinteresownym dążeniem do zapewnienia klientowi komfortu, czy raczej jest kolejnym chwytem marketingowym, służącym nobilitacji zakupów i konsumpcji.
q9s6F5lMDDFCSjFb0sZtpFTfrH0nvon2hN8RnCmsjDjcYTzgss8g5akLQevW_benetton2.jpg
sO8QALzIoFF8jGTFNjgizCCQ9c9J9WfHd1JpbC17y9a2kye1HVEaIVM7ST2r_benetton3.jpg
0GZZqVcL0YgRiA2WnNai86uLab0wt2SI9sbkUPT3geFjl9yVGfCCS4ELaYFw_benetton4.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera