Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lodówka dla ludzi

 

Czas czytania: ~2 min


8wnE9nNMMJyXVkq2PBwke1GZYNlRG3HKGRgcuyRcZ1HSDuTiRVfvWGNj1lJ0_apartment-by-peter-kostelov.jpg
To, że na mieszkania adaptuje się obiekty poprzemysłowe, to jedno. Ale apartament, którego wnętrze niemal w całości zrobione jest z materiałów przemysłowych – to już zupełnie coś innego. Ekstremalnie zimne, szare, industrialne pomieszczenia epatują minimalizmem i funkcjonalnością. Wszechobecny metal jest całkowicie pozbawiony dekoracji i okładzin – nie próbuje niczego udawać, na siłę ocieplić się i udomowić. Jest bezkompromisowy. Tyle że w efekcie wnętrze, choć intrygujące, bardziej przypomina blaszany kontener albo więzienną celę niż mieszkanie, do którego chętnie wraca się po ciężkim dniu w pracy. Projektując przebudowę apartamentu w Moskwie, rosyjski architekt, Piotr Kostiołow (www.kostelov.ru) sięgnął po metody przemysłowe. Jego zadaniem było podzielenie mieszkania typu studio, które funkcjonowało przede wszystkim jako sypialnia, na kilka mniejszych, wydzielonych pomieszczeń. W ten sposób na 86 m² znalazły się: przestronny pokój dzienny, sypialnia, pokój do pracy, biblioteka, dwie garderoby, kuchnia, łazienka oraz toaleta i prysznic dla gości. Kuchnia i łazienka zostały wprawdzie zmniejszone, ale za to pokój dzienny się powiększył, możliwe było również wygospodarowanie przestrzeni na przylegające do sypialni garderoby. Ponadto, sufit został częściowo obniżony, dzięki czemu powstały schowki na niepotrzebne rzeczy. Wszystko co zbędne zostało usunięte z pola widzenia, by nie zakłócać klarownego, czystego wnętrza, w którym nawet poduszki na kanapie wyglądają jak surowe kamienie. Cała kompozycja powstała w oparciu o zasadę modułów. Jak ona działa? W otwartej wcześniej przestrzeni apartamentu z centralną kolumną została umieszczona rama ze stalowych rur. Jest ona pozbawiona wszelkich dekoracji, ale metalowa powłoka może zostać wymieniona na drewnianą, kamienną, papierową lub jakąkolwiek inną. Wzorcowy odcinek powstał w wyniku podzieleniu wysokości apartamentu, czyli 2,8 metra, na 4 jednakowe części po 0,7 m. Moduł ten posłużył jako podstawa dla wszystkich elementów wnętrza. Na przykład: 3 odcinki długości 0,7 metra dają 2,1 m i to jest wysokość drzwi, cztery odcinki zaś określają wysokość regału na książki. Metalową kratownicę uzupełniają kamienne podłogi, płytki ceramiczne w łazience oraz luksfery w ścianie miedzy kuchnią a pokojem dziennym. System modułowy został zastosowany w całym apartamencie i był, według architekta, sposobem na osiągnięcie jednolitego i niepodzielnego mimo podziałów wnętrza. Ma zapewnić spójność wszystkich elementów oraz maksymalną funkcjonalność, która była kwintesencją projektu. Lodówka służąca do przechowywania ludzi czy nowe oblicze maszyny do mieszkania? Fot: Zinon Razutdinov
u8AWfeSJgKiI9W5g4tbYrrPtFfHQtZqAM0bFO0KFARQj5VbtPXtcedZs8N3N_apartment-by-peter-kostelov-2.jpg
pTcbxdHc4BU6f6fmrZedN5smgh7xSGxr2bJ4IKwwPyRk5dkKh7UJjzemS2Nf_apartment-by-peter-kostelov-3.jpg
K6EsU1VVzn1JQnc1kW3McJvjkGDBecLZGqzBgfCBqn3Kh4f5eM8u732Pz7F7_apartment-by-peter-kostelov-4.jpg
LUZZ5WQDuxn06MYH78efwg7tJbfE2iIWlNBZRnGF656iNBSiZ2l9PRB7lRtE_apartment-by-peter-kostelov-5.jpg
N2dCjrotcLNI0nr998CD6JpppMispbWmJBANmiZ8O1OxGlLUj3cf8n5GfYUh_apartment-by-peter-kostelov-6.jpg
aXZ2enTnCvFKA71bMbdKc3jeqw8A3fGaJiQfeBd4N5YfJN7YDlrvqP1BaS3Z_apartment-by-peter-kostelov-7.jpg
zTl9UkGsIfjt5ioC0Ot0j5gTqd9VodIovx6822yZYFT4m5T9Vn4f9fTobRgy_apartment-by-peter-kostelov-8.jpg
0gWV6pxbyTCqwBxyv4vacnNMznGf2Y1GUqzReqEqHH6ZuxQ1HM7eNLj9k0qI_apartment-by-peter-kostelov-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera