Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W zielonej sieci

 

Czas czytania: ~3 min


0lD2qLpXduZJoKgZK8cT3TQKWWWjMmMOCTCJLRLrPy5lkO3TieoLVz3yifO3_level-green.jpg
Dziś prezentujemy kolejnego kandydata do Great Indoor Award 2009. Tym razem to Level Green – jeden z pretendentów do tytułu najlepszego wnętrz handlowego i wystawienniczego. To stała ekspozycja, którą dla Autostadt Volkswagena w Wolfsburgu zaprojektowało berlińskie biuro Jurgen Mayer H. Architects we współpracy ze studiem Art+Com. Zaaranżowana na tysiącu metrów kwadratowych wystawa podejmuje problem zrównoważonego rozwoju, poruszając wszystkie trzy jego aspekty – środowisko, społeczeństwo i ekonomię – i przedstawiając ich relacje w postaci artystycznej instalacji. Inspiracją dla jej formy był symbol recyklingu umieszczany na butelkach typu PET. Kolejne mutacje doprowadziły do przekształcenia graficznego znaczka w przestrzenną, zieloną strukturę rozgałęziającą się i tworzącą przestrzeń dla 25 poszczególnych ekspozycji. Celem, jaki przyświecał projektantom, było przedstawienie różnych aspektów zrównoważonego rozwoju poprzez stworzenie środowiska sprzyjającego przekazywaniu informacji o różnych poziomach zaawansowania. Jednocześnie, edukacja ma się odbywać w sposób interaktywny i przyjemny dla odbiorców, rozbudzając ich ciekawość poprzez wciągnięcie ich do gry, w której stopniowo odkrywają kolejne poziomy. Fizyczna i wirtualna przestrzeń uzupełniają się wzajemnie, tworząc wspólną narrację. Wystawa została otwarta 4 czerwca 2009 r. J. Mayer H Architects: W zrównoważonym gospodarowaniu globalnymi zasobami coraz większą rolę odgrywa osobista odpowiedzialność konsumentów tych dóbr. Nasza wystawa, opracowana wspólnie ze studiem Art+Com z Berlina, podejmuje ten niezwykle złożony temat w sposób konkretny i namacalny, łącząc przekazywanie informacji z doznaniami estetycznymi. Termin zrównoważonego rozwoju, nieustannie modyfikowany w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, jest niezwykle złożony. Projekt architektoniczny Level Green traktuje składające się na niego zjawiska i ich współzależności jako punkt wyjścia i przekłada je na metaforę sieci. Podobnie jak w żywym organizmie, wszystkie elementy i instalacje techniczne wystawy połączone są w jednolitą strukturę. Jako bazę dla formy, która rozwinęła się w metaforę rozgałęziającej się sieci, wykorzystaliśmy jeden z pierwszych ważnych znaków związanych ze wzrostem świadomości ekologicznej i pojawieniem się nowego, bardziej przyjaznego środowisku modelu konsumpcji – znak PET. Dwuwymiarowy pierwotnie symbol został rozwinięty w formę trójwymiarową, a w drodze kolejnych manipulacji powstała z niego złożona konstrukcja. Pozwoliła ona przełożyć abstrakcyjne właściwości niezwykle złożonego zagadnienia na bardziej zrozumiałą, namacalną formę przestrzenną. Dramaturgii wystawy nie buduje tu układ linearny, ale nielinearna logika, pozwalająca uzyskać doświadczenie bardziej wszechstronne. Poszczególne strefy wystawy wydzielone zostały poprzez układ elementów wertykalnych. Nie są to jednak sztywne granice, dzięki czemu cała wystawa staje się grą w odkrywanie. Instalacja zbudowana jest łatwych w produkcji drewnianych płyt MDF o różnej grubości dostosowanej do wymogów konstrukcyjnych i geometrycznych. Wytrzymałość całej struktury zapewnia wzmocnienie wszystkich elementów wertykalnych stalową konstrukcją i zakotwienie ich w betonowej podłodze. Całość została pokryta wysokiej jakości lakierem samochodowym, produkowanym przez jedną z lokalnych firm. Niezbędne instalacje techniczne są zintegrowane z rzeźbiarską strukturą i pojawiają się jako formy abstrakcyjne – błyszczące linie albo obrazy. Tak długo, jak poruszany przez wystawę problem będzie ważny i aktualny, Level Green będzie świadczyć o konieczności prowadzenia badań naukowych i zastosowania najnowszych technologii w zakresie zrównoważonego rozwoju. Jest to bowiem niezbędne dla naszego przetrwania w przyszłości.
i1lBhtkCvBINHPqHQzwhOPJA4VBQM59zEJ9NG3YapZxpLhl8rN9xvVc7ZGXn_level-green-2.jpg
evQqPQKOvuTPlWqrSb3VZ2Odj5lD5Xs3j4INCvBVbB5qpDcsiMSQEuKgYVPi_level-green-3.jpg
T68QiweUpykljAS2DLydr3cYDHzw7zbDDc5EyQTdC9zgNxzYwfNzQTFdGzHy_level-green-4.jpg
9nkPaBKFbgHjBeoT4tZHC40H2W4hhPbNR9xx233MNKSitPNdyNdaXmMXV3SY_level-green-5.jpg
iSeNPXu4r0vTquzlJLp0pSLiP93ZdjgtIHHwMwhH2tdYoJQMZCTwFzwxehNj_level-green-6.jpg
asECrYgFdZWiCSqNcEXEZPCxKulth13Kc3R7LpsOJqcpipDntMfYrVEv6uys_level-green-7.jpg
JiUZlc4nK35tbcPrFV5CA1aiQKXAIAGPu5pYWzxVc1zhhbIwUCaP6vM4H7iR_level-green-8.jpg
qWI0bCzu4fc506BdPN7w9vKSD40yDmJmfGAVwIujjxrZlt9XC4rdIu4sguoq_level-green-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera