Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Społeczna reanimacja

 

Czas czytania: ~3 min


yXUaVXbis1QenauNFXAsz3CMYaQnuYgCjLYK2K6b0NyAVIuyxxaZdXo8WEuZ_herstedlund.jpg
Kiedyś lokalne społeczności integrowały się w sposób naturalny – wspólna praca i świętowanie, wspólne spędzanie długich, zimowych wieczorów i stawianie czoła wspólnym zagrożeniom sprawiały, że ludzie znali się i potrafili spędzać czas ze sobą. Ale potem pojawiły się nowe wynalazki - telewizja, telefon i Internet zastąpiły bezpośrednie spotkania i rozmowy. Jednym ze sposobów na reanimację kontaktów międzyludzkich mają być lokalne ośrodki kultury. Otwarte w tym roku Centrum Społeczne Herstedlund w duńskim mieście Albertslund, powstało jako platforma wspólnej aktywności mieszkańców nowego osiedla, przeznaczonego dla około 600 rodzin. Inspiracją dla zaprojektowanego przez architektów z pracowni Dorte Mandrup Arkitekter budynku był las – obiekt został pomyślany jako wielkie, stylizowane drzewo rosnące samotnie na skraju polany. Budynek Centrum Społecznego z założenia musi być otwarty i możliwy do rozbudowy, kiedy liczba mieszkańców znacząco wzrośnie. Poza tym, musi uwzględniać potrzeby ludzi w różnym wieku i o różnych zainteresowaniach, zapewniając dobre warunki dla różnego typu aktywności – od nieformalnych, spontanicznych spotkań po duże wydarzenia kulturalne (np. letnie festiwale) i sportowe, a także wspólne gotowanie i biesiadowanie. Program centrum obejmuje także lekcje i wykłady, naukę tańca, zajęcia i spektakle teatralne (w tym teatr dziecięcy), aerobik i jogę, czytelnię, turnieje brydża, a nawet organizację wesel. Układ budynku umożliwia również jednoczesne korzystanie z jego przestrzeni przez różnych użytkowników. Podstawowym założeniem pomysłodawców i architektów była bowiem chęć odpowiedzenia na potrzeby mieszkańców, stworzenie przestrzeni, która będzie im służyła i w której będą się dobrze czuli. Parter budynku zajmuje duża kuchnia i toalety oraz klatka schodowa i winda komunikujące przyziemie z resztą budynku. Na pierwszym piętrze znalazła się recepcja i sala teatralna, wyżej – wielofunkcyjna sala, toalety i pomieszczenia pomocnicze, na dachu zaś – taras i małe boisko do gry w piłkę. Wokół budynku przewidziano miejsce dla aktywności na świeżym powietrzu – z jednej strony umieszczono rampę do ewolucji na deskorolkach, z drugiej – ściankę do wspinaczki, a obok nich – połączoną z wewnętrzną kuchnią strefę do grillowania i innych spotkań przy wspólnym stole. Zimą, kiedy nie odbywają się imprezy plenerowe, kuchnia może być wykorzystywana przez indywidualnych mieszkańców jako pomieszczenie pomocnicze podczas organizacji prywatnych przyjęć. Znajdująca się na pierwszym piętrze sala teatralna wyposażona jest w scenę o powierzchni 50 m², a audytorium, po przesunięciu mobilnych ścian, można powiększyć o klatkę schodową. Kiedy sala jest zamknięta, sprzyja wydarzeniom, wymagającym mniejszej powierzchni, na przykład warsztatom tańca. Największym pomieszczeniem w budynku jest wielofunkcyjna sala na drugim piętrze. Ma ona 125 m² powierzchni i służy jako miejsce spotkań, tańców, rozgrywek brydża, a także jako parkiet do tańca. Sala ta może funkcjonować niezależnie od pozostałych pięter budynku. Na dachu obiektu znajduje się taras o powierzchni 145 m². Można się na niego dostać zarówno przez budynek, jak i zewnętrzną klatkę schodową. Konstrukcja obiektu wykonana jest z betonu i stali, a elewacje pokryte są panelami ze szkła i aluminium. Budynek jest nie tylko prospołeczny, ale również ekologiczny. Na dachu klatki schodowej umieszczono panele słoneczne, które uzupełnia ogrzewanie geotermalne. Zapewniono naturalną wentylację, zbiorniki na wodę deszczową, która jest potem wykorzystywana do podlewania roślin, a także zdalnie sterowany system gaszenia światła i zamykania dopływu wody do kranów, kiedy nikt z nich nie korzysta. Fot: Adam Mørk
5rgSlcm1tXBXlK9WJ22UOgSpLfIyjuKtGdJJMZuePyDudoLluvOOVvoEz8xx_herstedlund-2.jpg
YdqjDSt4IeFZj2Cvm5iaQiXO08Aq7ZsnEH1vHHHxckh1NP1CMkeEIkj01FHd_herstedlund-3.jpg
s4zkR1FRWXxQJSUqFuneeOgAz2TRXB4fioF31dZizcQCtRbZk5fujA25TYfB_herstedlund-4.jpg
FXocC2GnbiQweNTaxwdmvauKG8zfrDaPSdBUToJsu6HD5c5KCkJSq6Ie06hD_herstedlund-5.jpg
1MsBT9rnRKmhwnpbiTi7knkvLpTS1coH8F4aEq1g7v7792cQKQkX8CI9CgzX_herstedlund-6.jpg
Mu7vhiHlX7Oh8x3gPzsY2Qq8EiZFuYHc6bJfGJMUwFqNWzHTiG3Zvpgi67T1_herstedlund-7.jpg
KkhVcZDoDc9ctaUsWd6g4zbcjqi876F1hLzmZEl6kXrLS5YPx07G9yWUs3rK_herstedlund-8.jpg
UIt9cdynkWmB7f5RukggnuGbb1t4As8B56FUoqD3tNenisj96fbxvPANnRqs_herstedlund-9.jpg
k01mm1qmtOnNR1Z0jN9h18eFcqguTQUrCGlZqCFTC3PRmBlWZX6ij8YTXRUz_herstedlund-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera