Ławka na sterydach - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ławka na sterydach

 

Czas czytania: ~2 min


2aayCM8x0hsJTjIcfpvRQLDb5T4QzrIZYdRLAwmOmOO7i3W1rJ7UXdyNfKCQ_bench-by-studio-weave.jpg
Lato sprzyja wyprawom nad morze. Na tych, którzy wybiorą się na plażę w Littlehampton w Wielkiej Brytanii czeka dodatkowa atrakcja – najdłuższa w tym kraju ławka. Jej oficjalne odsłonięcie miało miejsce 30 lipca 2010 r.
3BPIoCB5VmPw8ehuOthWPMLTo5q4bHRfm9hhCLxFVFfVJbluZLSMVU7rPa2t_bench-by-studio-weave-2.jpg
Zaprojektowane przez Studio Weave miejskie siedzisko ma 324 metry długości i jednocześnie może na nim siedzieć 300 osób. Meandrująca wzdłuż wybrzeża ławka zrobiona została z ponad tysiąca listewek z twardego, tropikalnego drewna umieszczonych na stelażu ze stali nierdzewnej. Drewno w 100 procentach pochodzi z recyklingu – zostało odzyskane ze starych, niepotrzebnych już falochronów. Zahartowane w morskim klimacie, jest bardzo wytrzymałe nawet bez użycia impregnujących środków chemicznych. W miejscach, gdzie konstrukcja skręca się, wygina lub pochyla uzupełniono ją prętami ze stali nierdzewnej w intensywnych kolorach: różowym, żółtym i pomarańczowym od wschodu, a niebieskim, zielonym i purpurowym od zachodu.

Ławka biegnie wzdłuż nadmorskiej promenady, wijąc się między latarniami, omijając kosze na śmieci i co jakiś czas obniżając do poziomu gruntu, żeby umożliwić przejście z deptaka na biegnący wzdłuż niego pas zieleni. Kompozycję uzupełniają dwie monolityczne stalowe ramy, które łączą promenadę ze strefą zieleni. Wewnątrz nich ławka wypiętrza się i wygina, tworząc fantazyjne pętle, kadrujące widoki na morze. Pokrywające ramy brązowane aluminium nadaje im ciepły, złotawy odcień. W przyszłości ich powierzchnia pokryje się patyną i osadem z morskiej soli.

Inicjatorami projektu byli mieszkańcy Littlehampton oraz lokalni przedsiębiorcy, Jane Wood i Sophie Murray – matka i córka, które są właścicielkami sieci kawiarni i barów. Przygotowując koncepcję miejskiego mebla, projektanci ze Studio Weave współpracowali z uczniami z Connaught Junior School.

Ławka jest skonstruowana tak, że można ją przedłużyć do co najmniej 621 metrów, czyli 800 miejsc, co zapewniłoby Littlehampton miejsce w księdze rekordów Guinessa. Pierwszy etap został w znacznej części sfinansowany ze środków programu Sea Change realizowanego przez Commission for Architecture and the Built Environment (CABE) i mającego na celu regenerację miast na brytyjskim wybrzeżu. Przekazała ona na ten cel 450 tysięcy funtów. 100 tysięcy pochodziło z prywatnej donacji innych lokalnych przedsiębiorców – Gordona i Anity Roddick, zaś ponad 200 listewek-cegiełek zostało kupionych przez mieszkańców.

Daniela Szymczak

Zobacz: Ławka kręci miasto
cXGyx2J5c3162G0U9fzqQPd90HQSoe9TUZVreNVthvSEMjqMknw6X1LVpMsa_bench-by-studio-weave-3.jpg
K25rHEWGUw5MeReMjMAuRz3k7zRhj5YRRqgQ86CLfdBnjOMST2kPBA3BFiB4_bench-by-studio-weave-4.jpg
Zyy2EsO0LE6btV9TlKiSoomMy0OHWPD66TD1DlCMBV2rJ5gfIBv91srhBus0_bench-by-studio-weave-5.jpg
YmPCXfUCJK5qt6wAPDyeJ4617kbDskqXTladNm87hrRBRuWhfadbwVEiHVAe_bench-by-studio-weave-6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera