Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolacja w kokonie

 

Czas czytania: ~1 min


FuPNo2lAU69jwdIufovimTy1fBEgegLgq5wfYaSJ6TkyC2mTKHyi9X0wMqVE_kokon15.jpg
Yellow Tree House wisi na drzewie, na wysokości 10 metrów w lesie w pobliżu Warkworth w Nowej Zelandii. Zaprojektowany przez Pacific Environment Architects obiekt był częścią kampanii marketingowej Yellow Pages. Wykonanie projektu stanowiło nie lada wyzwanie, czas realizacji miał zamknąć się w czterech miesiącach. Konstrukcja opiera się na 40-metrowej sekwoi o średnicy 1,7 metra. Struktura wykonana jest z topolowych listew uodpornionych na wodę folią akrylową. Ich ażurowa struktura umożliwia dostęp dużej ilości naturalnego światła do wnętrza. Forma jest w dużej mierze organiczna – listwy są owalnie skręcone wokół rdzenia, którym jest drzewo. Od góry i dołu są one związane, a w dolnej strefie, w wyniku rozbicia dwóch osi, pojawia się podniesiona strefa podłogi. Całość może pomieścić 18 osób, a kuchnia oraz toalety znajdują się na ziemi. Na drzewie umieszczono jedynie część restauracyjną wraz z barem. Umożliwia to podziwianie przy jedzeniu okolicznej doliny. Poza tym samo pokonanie 60 szczebli i dostanie się na górę jest już przygodą. Projekt był inspirowany formami biologicznymi, m.in. kokonem ochraniającym larwę motyla, główką cebuli czy czosnku. Nocą podświetlona restauracja ma z kolei kojarzyć się z papierowymi lampionami. Sylwia Magdalena Stefaniak
jvVnpmvJVkhEDEdzjXlEq2utekhOvsflhmzba5uhjBKKR96IicKnkFVmpuBS_kokon16.jpg
Yulxn4RcCN3J1PZZdEdBz0r8pMz4NBiPo9E0koAmFV3sWwpMaCr89R3jmqLz_kokon14.jpg
y7W0PkkK6RFLFskngPU7W8mNZUMeKmDYGzUNrUAopbWzJpyZjVQYj5eqSRY3_kokon114.jpg
hEI71gMX4IhAmeDWQDj3XPIvjDzFSC9VZf1fBu3v1xkBo91E8BAvOfAEp9rg_kokon116.jpg
1UeZSwSxbqa5Qv20CTyOVUog2Rdkr1voAbt6cihTqTLwpowxmm1Gxfs4VvAi_kokon17.jpg
h3C0CXlPpBAjkettAQ4FHtfCAgcOLBPxcHblABVhxwCAJnHVMkYhUnAuM9rI_kokon111.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera