Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Skrzydła z żelbetu

 

Czas czytania: ~2 min


ysRG2UR9tvqS3C2bv8jPaFl822n01CyeuZ19HKNMDzMvX1PEpBRgJldSXlvv_m2ws-studenci1.jpg
Sprawa wyników konkursu na projekt Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku wciąż stoi pod znakiem zapytania, a problemy natury formalno-prawnej pozostawiają w cieniu sam projekt budynku. Tymczasem dyskusję nad nim chcą podjąć studenci ostatniego roku Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej – Adam Marquardt, Piotr Wiosna, Piotr Jabłoński i Michał Horba – którzy podzielili się z nami swoją wizją siedziby instytucji. Koncepcja, którą prezentujemy, nie jest projektem konkursowym – powstała jako praca zaliczeniowa w letnim semestrze roku akademickiego 2009/2010. Choć z powodu braku odpowiednich uprawnień zespół studencki w konkursie wystartować nie mógł, w swojej pracy uwzględnił wszystkie wytyczne zawarte w jego regulaminie. Autorzy projektu są przekonani, że zaproponowane przez nich rozwiązania są nie tylko ciekawą odpowiedzią na oczekiwania organizatorów, ale też wartą uwagi ripostą na pomysły profesjonalnych biur projektowych. Jak wyjaśniają studenci, punktem wyjścia był dla nich motyw skrzydeł – „symbol wolności, wzniosłości i oderwania”. Drugą – równie ważną – kwestią było wpisanie symbolicznej bryły w lokalny kontekst urbanistyczny, z uwzględnieniem planowanego na sąsiedniej działce zespołu Apartamentów Motława (w konkursie na jego projekt zwyciężyła pracownia Kwadrat). Kolejnym czynnikiem, który wpłynął na formę budynku, była organizacja tras komunikacyjnych na terenie kompleksu muzeum: „Zgodnie w wytycznymi konkursu zaprojektowaliśmy ciągi piesze, przecinając bryłę budynku na dwie części, co ma również swoje uzasadnienie w podziale funkcji obiektu. Węższa część mieści funkcje administracyjno-hotelowe, szersza zaś – muzeum oraz towarzyszące mu zaplecze”. Całości dopełniają kontrastowo zestawione materiały – wykonana z żelbetu strefa frontowa tworzy „potężną, monolityczną formę z promienistymi przełamaniami”, która „sugeruje powagę i dostojność miejsca oraz obiektu”, natomiast pozostałe ściany są przeszklone i przykryte metalową siatką, co ma z kolei „nadawać formie lekkości oraz potęgować efekt uniesienia i oderwania”. Autorzy projektu podkreślają, że ich propozycja łączy w sobie dwa istotne aspekty – formę, która miałaby szansę stać się nową wizytówką Gdańska oraz nowoczesne rozwiązania funkcjonalne, na przykład „obiegowy system zwiedzania”, czy „poruszanie się kładkami po obwodzie obiektu wokół umieszczonych w centralnym członie funkcji, takich jak komunikacja międzypoziomowa, sale dydaktyczne, biblioteka czy gastronomia”.
S78grBvsKkf7a00HkpCeNDUnbSqFcNTjPWGk0zGp9XbjGVuXG4FpNm3zqd0h_m2ws-studenci2.jpg
45wyhqQIAgXjHiq6WUzJOTm56nsbwRlYf2yofEKA1SpDs02vECEddf2U8FfL_m2ws-studenci3.jpg
ZbmDrTNorJkVsdMwHZnG3DFVCMs2glPQ7DwfCOA3qLCX9JBitqCTcV4wr5WI_m2ws-studenci4.jpg
WPOnotW6gHKRR42DA3embXl290Ij85WewUcm5KlfT7hfHRlr2NQ1iQ4saiBq_m2ws-studenci5.jpg
VWlV0e2nIsQXfxwBmwTGnl3JdeKiLBm1KRspuYagz8gDqDfH6oCxHP8lkAu0_m2ws-studenci6.jpg
SnGgMmm37d95wNVZdVkyVxkn8tNnw9pnlRD2ioEMQ1ed8CLezybDSnrmTrQ3_m2ws-studenci7.jpg
krJOEUptAIin9MODMkd1StQZ08ich0ZrNI84nmeUj0q9ISvNPnwsHfcE1VRV_m2ws-studenci8.jpg
krU83NlIp3JSQSsbxA6fotPE0omJ4NvvM9AgE0CLtHS5vpzBY3DAEU6YGYTh_m2ws-studenci9.jpg
ETtbPfDXx6XBvaAMWXHrj2vF4dceluqYpePmnsPy7szx0YLpGUrw8fhRfOra_m2ws-studenci10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera