Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przytulna hala

 

Czas czytania: ~2 min


0PcNdiOnBqVqOUi3TUhPs5STKfU68VZGofqCmnpWHdoDzvrCo3Wk0zBcmRKr_hayon-information-centre-groninger-museum.jpg
Po ośmiomiesięcznym remoncie, w grudniu 2010 r., Groninger Museum w Holandii zostało ponownie otwarte dla zwiedzających. Te osiem miesięcy wystarczyło, by muzeum całkowicie zmieniło swój wizerunek. Renowację wnętrz powierzono bowiem uznanym i słynącym z niebanalnych pomysłów projektantom: Studio Job, Maartenowi Baasowi i Jaime Hayónowi. Pierwsi odpowiedzialni byli za projekt nowego holu wejściowego, gdzie pojawiły się wypełnione witrażami okna oraz meble z typowym dla pracowni Joba Smeetsa i Nynke Tynagel motywami szkieletów, Maarten Baas przeprojektował wnętrza restauracji Mendini, w której znalazły się między innymi ręcznie robione meble z jego kolekcji Clay, Hayón zaś zaprojektował nowe centrum informacji. Cała inwestycja kosztowała 6 milionów euro. Projektując muzealne centrum informacji, Jaime Hayón postanowił nadać temu przeważnie przeciętnemu i bezosobowemu miejscu niecodzienny charakter. Pojawiły się więc w nim specjalnie zaprojektowane meble, długie żyrandole zwisające z lustrzanego plafonu na suficie, biurka z komputerami ukrytymi w 'kapturach' czy unikatowa, ręcznie wykonana i malowana waza, będąca – jak sam artysta podkreśla – hołdem dla Holandii. Jaime Hayón: Punktem wyjścia dla projektu centrum informacji w Muzeum Groninger była obserwacja, że tego typu miejsca w tradycyjnym wydaniu są zimne i bezosobowe. Naszym celem było nadanie mu niepowtarzalnego charakteru oraz wyposażenie go w najnowsze technologie, których jednak na pierwszy rzut oka nie widać. Chcieliśmy, by wnętrze centrum sprawiało przytulne i przyjazne wrażenie, a przy tym było funkcjonalne i elastyczne. Żeby zapewnić użytkownikom poczucie prywatności i ułatwić koncentrację, zaprojektowaliśmy stoły z niszami, a których ukryte są stanowiska komputerowe. Oprócz nich, wstawiliśmy tu szereg tradycyjnych, dużych stołów, które mogą służyć do różnych celów. Wyjątkowość projektu polega między innymi na tym, że większość mebli i innych elementów wyposażenia zostało zaprojektowanych i wyprodukowanych specjalnie na potrzeby tej realizacji. Są wśród nich stoły, regały, stojaki na czasopisma, lustra i wazy. Ważna jest przy tym wysoka jakość rzemieślniczego wykonania tych przedmiotów. Koronnym elementem wyposażenia centrum jest unikatowa, gigantyczna, ręcznie wykonana i malowana waza. Dedykuję ją Holandii. Marmurowe podłogi dodają przestrzeni publicznej nieco arystokratyczności, zaś miedziane lampy i wyeksponowane gabloty otaczające wnętrze tworzą ciepłą atmosferę, wypełniając przestrzeń pozytywną energią. W efekcie, wnętrze przestaje być jednym z wielu anonimowych punktów informacji, przypominając raczej luksusowy apartament. Zwiedzający czują, że znaleźli się w wyjątkowej przestrzeni, w wyjątkowym muzeum. źródło: dezeen.com
XiWTHvsUuQkAxwaSsySM6ePnoG56TqxxMpjI5SuibYkmVsUxVtUSDIMLCyy2_hayon-information-centre-groninger-museum-2.jpg
L0L2VIVIPVkplMoibpxXxVhvacLXsQVNnmEbOxjIl3YgCK9EeJgWs6SzMjIR_hayon-information-centre-groninger-museum-3.jpg
6aLxRoCEGTJ7TKuIPdT7BdzqXNfOWD57O1NVLxC3Nh3ZRONGjinnn02mf0eE_hayon-information-centre-groninger-museum-4.jpg
f2OoDFAH5WK1yZATALRXEsaCEPXUhc6QkEBEG2bLU0F1aHsKd0qG2asXgMPJ_hayon-information-centre-groninger-museum-5.jpg
yLShYx2X9VVM6sr5xQ5OmmqyXeufXKhFEYRSAxuJuha7yheIJqAzIhcrX3Yt_hayon-information-centre-groninger-museum-6.jpg
DvIjxwOHkdE3tjZYmr4K7uoak6UGpjJ0TebcIEaLovSJkXmGcUR2s2VSX0ia_hayon-information-centre-groninger-museum-7.jpg
zID2Ak1zKrFxcMkvLFacU1GbDxJ6RjdMaOimEO3RNBOKO6lAcySMxyUefj3u_hayon-information-centre-groninger-museum-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera