Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Geometria w kiszce

 

Czas czytania: ~3 min


Vy7VPwG6N7fADuBxzmqwETH2agio5N92i7C9R7AQ6XWzikAFbnMODgOKV1In_stella-k.jpg
Długi i wąski korytarz z całą pewnością nie jest atutem wnętrza. Zwłaszcza, jeśli wnętrze to ma pełnić funkcję przestrzeni ekspozycyjnej. Z takim problemem zmierzyli się architekci z pracowni Pascal Grasso Architectures, projektując biuro i salon wystawienniczy dla firmy Stella K specjalizującej się w projektowaniu i sprzedaży kolekcji prêt-à-porter. Miejsce, jakie musieli przekształcić na ten cel, to dwukondygnacyjny lokal przy Polach Elizejskich w Paryżu. Jego największym mankamentem były dwa korytarze o długości ponad 35 metrów każdy, prowadzące do głównej przestrzeni. To właśnie ich transformacja w nietypową, funkcjonalną przestrzeń stała się punktem wyjścia dla całej koncepcji. W efekcie, największa wada wnętrza stała się jego największą siłą. Korytarze, które pierwotnie były zwykłymi ciągami komunikacyjnymi, stały się dodatkową przestrzenią ekspozycyjną, gdzie prezentowane są ubrania i inne akcesoria. Taka ich aranżacja możliwa była dzięki umieszczeniu wzdłuż ścian na pozór przypadkowo rozmieszczonych, różnej wielkości brył z lakierowanej płyty MDF. Prostopadłościany te wyglądają, jakby były integralną częścią ściany, a nie wstawioną do wnętrza, nową strukturą. Wprowadzają one do monotonnych wcześniej pomieszczeń zmienny rytm elementów wypukłych i wklęsłych, który stopniowo się zagęszcza, by w końcu – przy wejściu do biura i części ekspozycyjnej – przekształcić trójwymiarową instalację w gładką płaszczyznę. Główną przestrzeń lokalu kształtuje inny wyrazisty element – mebel, który przecina całe wnętrze, oddzielając ogólnodostępną część ekspozycyjną od prywatnej – biur i magazynu. Zaczyna się on jako ażurowa struktura przy recepcji, a następnie stopniowo wypełnia się, by w części biurowej stać się jednolitą przegrodą. Mebel ten składa się z półek i szafek, które służą do przechowywania potrzebnych przedmiotów. Jego bieg kończy się przy auli, gdzie przejmuje funkcję ekspozycyjną. Uzupełnieniem dynamicznej aranżacji korytarzy jest gra światła. Na pierwszym poziomie wiszące lampy w kształcie kropel wody swoją organiczną formą kontrastują z geometrycznymi formami instalacji. Na drugiej kondygnacji zaś pojawiły się lampy w postaci prostych, flourescencyjnych rurek, które potęgują geometryczny rygor przestrzeni i optycznie wydłużają korytarz. Pascal Grasso:„Geometria, poprzez swoją wszechobecność, zmienia odbiór przestrzeni, zacierając punkty odniesienia. Skala miejsca staje się trudna do uchwycenia. Nasza interwencja sprawia wrażenie szeregu zabiegów przestrzennych, które wprowadzają do wnętrza nieporządek, zaburzając jego percepcję. Geometryczna abstrakcja podkreślona została za pomocą światła, które, odbijając się od mniej lub bardziej lśniących powierzchni, nadaje wnętrzom nieco niematerialny wyraz”. Program: biura i salon ekspozycyjny Lokalizacja: 34, Avenue des Champs-Elysées, Paris 8e, France Projekt: Pascal Grasso Architectures Współpraca: Damien Descamps – Juliano Bottari Inwestor: Stella K Realizacja: 2011 Generalny wykonawca: Bane-Déco Stolarka: Art et confort
pt6EZ2oVVNZiynZjJwPKcKJbIkwNcjQAMC90KkP5BwPmMjUlcW54k7ke8v0C_stella-k-2.jpg
8C48AZjMGXGRiD7ifpCyJwEZ9JRoCnCfgSzPdmVUSGKqQWbp5cyo8PWouvZf_vitarium-klv-3.jpeg
8DF1aI0yHrzsAVctjJKcGE4BS8lgUxqFp6fwPvOYxTst6Gi9aj8vOaJx4FDZ_stella-k-4.jpg
RhCYKFfRsutnKToRVSc3XBoVIYIKHjaZldQFCzHLgJ0Gh1O05YtGhb3dvMhf_stella-k-5.jpg
FDpscTRqmeaKaVR6tJ7yrElG8DVkKnrOxbdm6JrnPeNBrjnFXAPZ9TqZ4V7K_stella-k-6.jpg
43gb6962lwHCWTvI2kq1NGdWTODPHNkV3bwg6RIQoiV4cIbTqkGknwf39m2p_stella-k-7.jpg
QY5ZbSdfFHy7GVvPrDBeKGEjjxSLpHn6KN7Lsta28wEPgYnEj9Y6K90S6eRv_stella-k-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera