Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z książek

 

Czas czytania: ~2 min


X6ntNzmgFs7UDIbAbESovAgeAEbjtQWoidYwHMP4zy6z8mKwQ18CkPORpOlW_shelf-pod.jpg
W mieście Moriguchi w japońskiej prefekturze Osaka powstał dom dla kolekcjonera książek. Dom, który sam w sobie jest wielkim regałem. Jego wnętrze, zaprojektowane przez Kazuya Morita Architecture Studio, od podłogi po sufit wypełnione jest półkami. Sosnowe regały są wszędzie – w pokojach, łazience, kuchni. Mało tego – stają się elementem organizacji wnętrz domu, dzieląc przestrzeń na mniejsze pomieszczenia. Całość uzupełniają drewniane platformy ulokowane na różnej wysokości i pełniące funkcję schodów, stołów, podłóg i podestów ułatwiających dostęp do książek. Kazuya Morita Architecture Studio: Shelf-Pod to prywatna rezydencja w Moriguchi. Klient, który zlecił nam jej zaprojektowanie, posiada ogromną kolekcję książek poświęconych historii islamu i chciał, żeby zaprojektowany przez nas budynek nie tylko zapewniał przestrzeń do mieszkania, ale także przechowywania i eksponowania książek. Żeby spełnić jego oczekiwania, zaprojektowaliśmy wnętrze wypełnione regałami wykonanymi z laminowanych, sosnowych desek o grubości 2,5 cm. Każdy regał składa się z komórek o wymiarach: 36 cm wysokości, 30 cm szerokości i 30 cm głębokości. Wszystkie elementy wnętrza – schody, okna, drzwi, biurka, krzesła, itd., zostały zaprojektowane na podstawie tej skali, co umożliwiło wprowadzenie do wnętrza geometrycznej harmonii, przywołującej na myśl architekturę islamu. To rozwiązanie nie tylko umożliwia przechowywanie ogromnej ilości książek, ale także stało się punktem wyjścia dla zróżnicowania poziomu podłogi w poszczególnych, spiralnie usytuowanych pomieszczeniach o różnym przeznaczeniu. Inspiracją dla oryginalnej, „regałowej” struktury było tradycyjne, japońskie rzemiosło. Elementy zazębiających się z sobą regałów zostały wykonane w warsztacie stolarskim i zmontowane na miejscu. W podobny sposób powstał dach w kształcie piramidy, który został złożony z 12 prefabrykowanych paneli o grubości 23 centymetrów. Dzięki swojej formie przykrywa wnętrze jak kopuła meczetu. Konstrukcja ścian nośnych powstała z wykorzystaniem tradycyjnej japońskiej techniki znanej z magazynów Dozou. Tworzy ją warstwa bambusowej siatki połączona z kratownicą wypełnioną mieszanką gliny i słomy. Od zewnątrz ściany zostały pokryte okładziną cedrową, wewnątrz zaś – białym tynkiem. Ta tradycyjna technika nie tylko spełnia wymogi miejskich przepisów przeciwpożarowych, ale też zapewnia wewnątrz domu odpowiednią dla przechowywania książek wilgotność. Ochronie przez trzęsieniami ziemi służy wzmocnienie konstrukcji regałów za pomocą przymocowanych do nich stabilizujących paneli. Przed zastosowaniem tego rozwiązania zostało ono przetestowane na modelu w skali 1:1. Projekt: Kazuya Morita Architecture Studio Konstrukcja : Mitsuda Structural Consultants Realizacja : sierpnień 2007 Powierzchnia użytkowa: 51,78 m2 (parter: 38.34 m2, piętro: 13.44 m2) Źródło: dezeen.com Fot: Kazuya Morita Architecture Studio
yGS2yOIdd8wQGFm1dDHW0ViO20a5U8StzOLuxozGIZxeCF7NcIe4dqhED46t_shelf-pod-2.jpg
rqSW1uYFRRTrijoSY53jbqrFZOOfW5BAgj7CH5eU2H0aTz4ByLZMrI0n4p9v_shelf-pod-3.jpg
e7PckfwY8U29HwFGJA4u3Aj95cda1vQJK0uj14UCk5o9pjEmPfyaRYDjxLBi_shelf-pod-4.jpg
zoP2c1CSt58lBEGQM37aC9UXl1g8FPsxAA1yEMLkkZb87oeOKf3WPdBmsvML_shelf-pod-5.jpg
EpUM3737cKCLtaMqKmkG6sSPIemtGRq8Ex8H9HqNR0YUV7uFtmUR2OzrQt9s_shelf-pod-6.jpg
jL67IEfesQNs8mQ5AFcWt3oa2BJTcdtLYWdjRu0XORlQVKQBYx6IWuabsJhn_shelf-pod-7.jpg
QAiSBUYBN79ipsfh68JJtvv4fhFMPqaCP0oAZ7QtUL5XHpKuiMFJkAmSJZh9_shelf-pod-8.jpg
DCJD52bPj6614pe2v4yfqxleaLLvZ7En34wjs2qbpkDVTd1OUtuMTnq9xoRp_shelf-pod-9.jpg
JZpnUJchlJwDdMYtGfoOZeB9tip6Qt92OHn1FtdrKxxxjtDuPS2qqtMlr3qe_shelf-pod-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera