Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przytulony do drzewa

 

Czas czytania: ~1 min


XgWstB8C1T8tZAZu39Y8IqTpy4X3BWXLMwtV4NdmMKO71Ud7xmp104UJs05M_treehugger.jpg
„Treehugger” to obudowany wokół drzewa pawilon zbudowany na festiwal ogrodów w Koblencji. Ale oprócz tego, że mieści przestrzeń ekspozycyjną i stanowiska edukacyjne, sam w sobie jest obiektem edukacyjnym – jego celem jest przybliżenie studentom i rzemieślnikom potencjału projektowania komputerowego i wspomaganych komputerowo technologii produkcji.
4xe9UOWMzspF79ptcGvi4UJ7fxELKExijzwrbDvkaPxp27yxyWHCPVH0ovGn_treehugger-2.jpg
Pawilon zaprojektowała pracownia Holger Hoffmann we współpracy z biurem architektonicznym One Fine Day oraz Uniwersytetem Nauk Stosowanych w Trewirze. Ulokowany w sąsiedztwie bazyliki Św. Kastora, na zadrzewionej działce, która służyła wcześniej jako parking, drewniano-szklany pawilon o wielopłaszczyznowej podłodze i transparentnych elewacjach swobodnie integruje się zarówno z ekspozycją ogrodową, jak i otaczającą go tkanką miejską.
dJMxTxBeJ5xj3E9aplz5rcwV6mO5S3Va5F9qyLtWMfBq04dZrEmwVrmv3p8X_treehugger-3.jpg
Elewacje z pokrytego sitodrukiem szkła zamykają wnętrze, ale nie wyznaczają wyraźnej granicy między nim a otoczeniem. Konstrukcja z założenia miała być przyjazna środowisku – jej sufit i podłoga wykonane są z drewnianej sklejki, a po zakończeniu pokazu w październiku 2011 r. obiekt zostanie zdemontowany i będzie go można powtórnie wykorzystać po przeniesieniu w inne miejsce.
uX3ALQEEJjSgZGpW552NAWrIJD64SESct2OGlLExSbBe5DSqc6vEFsgwnZGP_treehugger-4.jpg
Projekt pawilonu o modularnej strukturze dachu złożonej z wielobocznych pól i przypominającej plaster miodu oraz 'wyboistej' podłodze powstał w efekcie szeregu prostych, geometrycznych operacji. W jego centralnym miejscu znajduje się rosnące wcześniej na działce drzewo. Jego pień stał się inspiracją dla kształtu kolumn, które wydzielają we wnętrzu strefy programowe, a jednocześnie pełnią funkcję małych kabin ze stanowiskami edukacyjnymi. Środkową część przestrzeni pawilonu zajmuje czytelnia, boczne przeznaczone są na prezentację wystaw. Neutralne i naturalne w ciągu dnia wnętrze pawilonu, w nocy ulega 'wirtualizacji' za sprawą iluminacji różnokolorowym światłem. Fot: Roland Borgmann, designboom.com
ahlgzwANlTSQwkFWPETs9N9srZL1S7F0ZmNrR1dog8Vbyj1gvNiz2D66knRs_treehugger-5.jpg
ZMnj2hTHFPEvH5DWpqYzR2qrKiIpns8CjfEVQYqqYeYZVKae4gwXIQHTInsL_treehugger-6.jpg
RkstXDgIdAuRcQKxxG98r9JTlpmI8Fd6sVLZLGuOtJ7M7NHUpGoW70QkEmnR_treehugger-7.jpg
F6a4AJPMjhfkFUdDfHIWDBO5uzIosyqWSX7941h1qJgXIXkPhEuoSbVtjXZv_treehugger-8.jpg
A259eqAYLaNioe3BSwxtHeRX7t6PkC1IpbabKIkWkjHih1Gh5AGwBsQTDyCZ_treehugger-9.jpg
6slDcXbUWUfwLQ13wwRrEO8rjN1rj4xcmncXVruL3S5P2a9YswAI7UNooWZh_treehugger-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera