Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sielanka w bieli

 

Czas czytania: ~1 min


bWi6fbntGxv6N6yOj6AA4kqiJHqOZJQIOYkDl8mGhqg1XHXPINBtNQWiq5FD_house-in-tinos-zege.jpg
Wakacje powinny być sielanką, a wakacyjny dom – dawać poczucie beztroski i swobody. Z takiego założenia wyszła Marylin Katsaris projektując wnętrza swojego letniego apartamentu na greckiej wyspie Tinos. Połączenie nowoczesnej, otwartej przestrzeni z elementami historycznymi i tradycyjnymi stworzyło urzekającą mieszkankę świetnie wpisującą się w idylliczny charakter Cyklad.
bdg4hItGkE9ErpWUrYhKhJjxZTmm2BtY36FX83JiF6SUcb2VVE3ketYeMEUS_house-in-tinos-zege-2.jpg
Ulokowany na wzgórzu, w starej dzielnicy mieszkaniowej Triandros letni dom zaprojektowany został przez grecką pracownię Zege Architects. Jego forma wyraźnie nawiązuje do zastanego otoczenia i kontekstu architektonicznego, nie konkurując z budynkami mieszkalnymi w sąsiedztwie. Białe elewacje o nierównej powierzchni i zaokrąglonych krawędziach, wyeksponowany kamień i okiennice to elementy zaczerpnięte z typowych w okolicy form architektonicznych.
3IWwmcqQYa4ah1CmFUTTqt0C8xnL6HvaUBi51NHhTIyfWmvbbVFYJlaf8ZKm_house-in-tinos-zege-3.jpg
Budynek składa się właściwie z dwóch niezależnych domów, połączonych werandą – trzy i dwupiętrowego. Ma 250 metrów kwadratowych powierzchni, a jego wnętrze jest otwarte, jasne i bardzo 'świeże'. Niemal wszystkie meble wbudowane zostały w ściany i tylko kilka niezbędnych sprzętów wyeksponowano jako wolo stojące.
EOJfQ75F0zAbQ6C6SElRkFYuFPZZtBIhviHLKhWRpFwF4bdbePETfmCcxnw4_house-in-tinos-zege-4.jpg
W mieszkaniu pojawiają się elementy klasyczne i historyczne, takie jak lampy i lustra z lat 30. XX wieku, a także stare, wiejskie stoły i krzesła. Ich obecność w otwartych, przestronnych wnętrzach tworzy specyficzną, harmonijną mieszankę różnych stylów życia – beztroskiego i eleganckiego, nowoczesnego i tradycyjnego.
GQj7DZkn0m00ZHmQQQuwzpSiNoAZD0vC4MRDmDVhrucxgn78QM8WsTKncf0e_house-in-tinos-zege-5.jpg
Podstawowym kolorem we wnętrzach jest biały – zarówno na ścianach, jak i drewnianych podłogach i belkach na sufitach. Jedynym wyjątkiem są łazienki pomalowane na kolory zaczerpnięte naturalnego otoczenia – niebieski i piaskowy. W jednej z nich wyeksponowana została surowa, skalna ściana, która przypominać ma o bliskości natury. Kominek wykończony jest starymi płytami marmurowymi 'z odzysku'. Fot: Yiorgos Kordakis, yatzer.com
ypV40XwYSShCKMWi1qqhsISgAFOU3OQTgGnnc2KkJdJNpEfaLguA3XOz4UB9_house-in-tinos-zege-6.jpg
EwxLaTUCfFZVCWfvNuukJJ5sNhpsQUxFae84LdxJbHBmEW3CmXLMjwUr78W0_house-in-tinos-zege-7.jpg
WO24wTSIdm423Qev772g56p4Si4sV6lXSRJkP3a88yavhjqIOJnenslrRDuu_house-in-tinos-zege-8.jpg
UKk4bk1nGTYVheg5TRDMShyHoC4I90IvUX0b1YYcAGJk30Gsl1VMXfMFARcD_house-in-tinos-zege-9.jpg
irUaI6IHhg8BWYobOzqeiOZjYadXDfpdzQN83HPoHmUqcXvjxTd4Jyak3lUp_house-in-tinos-zege-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera