Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W starym stylu

 

Czas czytania: ~2 min


u46zclhB13LaR13mdbbZPNjY2ut9XZ4JLWNF2nZI8Zj0fyqddTCxnyVh1aHX_residence-in-nisyros-george-koukourakis.jpg
W letniej rezydencji architekta Georga Koukourakisa na greckiej wyspie Nisyros unosi się duch przeszłości. Poddane renowacji wnętrza z lat 90. XIX wieku pełne są starych sprzętów i detali, łącząc w sobie elegancję w stylu art deco, XIX-wieczny neoklasycyzm i elementy współczesne.
MZBtAMRvf5IhnJKASOnagTX4zRLtZJf2BOEhe1SCrfn831oEtbccAF8E7MgD_residence-in-nisyros-george-koukourakis-2.jpg
Dom ma powierzchnię 155 metrów kwadratowych i składa się z części dziennej na parterze oraz strefy prywatnej na piętrze. Projekt renowacji zakładał zachowanie oryginalnych elementów, takich jak cementowe płytki na podłodze, drewniane schody, drzwi z oryginalnymi klamkami i szafy, które nadają wnętrzu klasyczny charakter. Podczas oczyszczania ścian z kilku warstw tynku i farby, udało się także odsłonić pokrywający pierwotnie ściany rdzawoczerwony kolor. Uszanowano to odkrycie i w nieco ożywionej wersji czerwony kolor pojawił się w większości pokoi.
zgxqCu5LLJPXavjZSK4OwyIfe8FwNS8M13KsWaUETXtQoNN2DhjiiImor9gu_residence-in-nisyros-george-koukourakis-3.jpg
Zastosowana we wnętrzach gama kolorystyczna jest bardzo różnorodna, ale dopasowana do oryginalnej. W całym mieszkaniu został zastosowany kod kolorystyczny pomieszczeń, w zależności od ich funkcji. W częściach najbardziej ruchliwych pojawiły się żywe, intensywne barwy, w pokojach służących relaksowi – bledsze i bardziej stonowane. W ten sposób został także przeprowadzony wyraźny podział na część dzienną, dostępną dla gości oraz część intymną, do której dostęp mają jedynie gospodarze.
uTlE2xK5JQ3jhm7ROjZUZ4FUbYVZZzSA4xghks5CCDJzT9PEqXquBJGG7jLw_residence-in-nisyros-george-koukourakis-4.jpg
W kuchni dominuje kolor żółty, którym pokryty został tradycyjny, murowany piec. Obok niego pojawiają się ręcznie robione, stare szafki, stary żyrandol i klasyczne krzesła. W jadalni zaś ściany pokryte zostały kolorem ciemnozielonym. Okrągły stół otaczają kontrastujące z drewnianymi meblami nowoczesne, białe plastikowe krzesła Tulip no 151 zaprojektowane przez Eero Saarinena z produkowane od 1956 r. przez firmę Knoll Associates. Współgrają one z lekką, białą lampą wiszącą nad stołem. W sypialniach dominując jasne kolory, a meble zostały zredukowane do minimum. Wzrok przyciągają w nich za to łóżka na metalowych ramach zdobionych rozetami. Ciekawym zabiegiem kolorystycznym, jaki pojawia się w wielu wnętrzach, jest 'przeniesienie' koloru sufitów na meble – szafy, sofę czy też inne elementy wyposażenia wnętrz. Mimo licznych kontrastów i swobodnego mariażu stylów, całe wnętrze zachowuje spójny charakter, min. za sprawą pieczołowicie dobranych mebli, lamp i tkanin. Fot: Vangelis Paterakis, yatzer.com
VMppwN1GMujVP14vS4fraVzQWw6tlC4oXKhCyFFCgu8X9jAS0HEdEjjQwmBH_residence-in-nisyros-george-koukourakis-5.jpg
6KQlNagLsIrNy8f8hPfL4MHJngfGiYExGdNpiUer2y4Rx26wLiTlg7jBG54l_residence-in-nisyros-george-koukourakis-6.jpg
CfanBZpPaJbsPII48SZhlaI5PpBRfcJXUOUc4fb31xwxTjEikIwkFoXkUhKX_residence-in-nisyros-george-koukourakis-7.jpg
7u7kGFrNsVWQCIC4s71l8MgPIi1jeQyRGRehHsOP9wkUfUHgcBnpDhj1ze1s_residence-in-nisyros-george-koukourakis-8.jpg
CHDul7jCM03opmIDPcGBPfnWkcAZeSCkAAQsnMkj06iONoaGElkdkfaaZOvB_residence-in-nisyros-george-koukourakis-9.jpg
Z2q79pHarihPaXsx8IKYNjnZrTefTLsZxN7BBMkXzRCJvPTJpzkLiXpOHTdM_residence-in-nisyros-george-koukourakis-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera