MTV z żebrami - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


MTV z żebrami

 

Czas czytania: ~2 min


lLf5ZclJDThJkhgJnqsCI9LAnLkykz7iEDHBNSty9ZgD9RWhRBD0u5medAdh_mtv-berlin-01.jpg
Nowa siedziba kanału MTV w Berlinie to dzieło pracowni dan pearlman Markenarchitektur. Motywem przewodnim wnętrza są wyginające się żebra.
HbipeQboMa95OZyALwELawALWP9MZqEhMb0GGqkpyIPsMmhv6sOt677MOtsJ_mtv-berlin-03.jpg
„Równowaga pomiędzy pracą a życiem” – to hasło przyświecało Danowi Paerlmanowi, gdy projektował wnętrza dla berlińskiej siedziby MTV. Budowla nie jest tylko biurowcem, bo mieści też sporo przestrzeni otwartych, wręcz rekreacyjnych (np. sala do ping-ponga).
hfLLrURUBCRwT8laQRFxVuTd8KZegbGKjWGUj7YKhwkjEWRpfU2qukipMxl2_mtv-berlin-04.jpg
Inwestor, planując przebudowę wnętrz, poprosił architekta o stworzenie na pierwszym piętrze jednej dużej przestrzeni, która byłaby funkcjonalna, ale też zachęcała do przebywania w niej i dawała poczucie swobody. Ta przestrzeń stała się najbardziej charakterystycznym elementem projektu – powstała tu piękna i oryginalna przestrzeń, wypełniona miejscami do siedzenia, przeznaczona do mniej oficjalnych spotkań czy to z kontrahentami czy współpracownikami.
ASGAtNK0wiZRyeu9xj7LcGllAYP84L9X6SFZ2JiWyNPjd544DXoW8465Vme8_mtv-berlin-05.jpg
To tu powstały „parasole”, złożone z łagodnie się wyginających żeber, ustawione jeden obok drugiego wzdłuż dwóch ścian ogromnej sali. Wykonane ze stali, przypominają nieco detale z budowli z pierwszych lat XX wieku (stylu art deco czy secesji); niektórym nasuwają na myśl konstrukcję głównej sali w zakładach Johnson Wax Headquarters, zaprojektowanej w latach 1936-39 przez Franka Lloyda Wrighta.
grnV0OG1c2vT6ioKQpPo26GlJtUmAHJzphw4Mtk5alEH3UElhGLu2LKTvPL1_mtv-berlin-07.jpg
MTV – to firma o bardzo charakterystycznym wizerunku – dynamiczna, młodzieżowa stacja musi kojarzyć się z radością życia, oryginalnością, witalnością. Oczywiście architekt wszystkie te cechy starał się uchwycić w projekcie. Zarówno w opisanej już sali na pierwszym piętrze, jak i w pozostałych pomieszczeniach.
LrLSp0HjOiDKxUk6AqsCyYUFs1udLO6wQr17xVf5SzsiK8LNTsc5RuGJUypB_mtv-berlin-08.jpg
Ciemno brązowy, biały i żółty – to kolory „firmowe” stacji, a więc i te barwy musiał wykorzystać architekt. W salach konferencyjnych, kawiarni, pomieszczeniach rekreacyjnych, kuchniach pojawiają się brązowe i żółte meble, na ścianach dominuje biel.
pe6s3a2euP37wAV9cYtIlLny6dNF3JuZnRwnCVxh05y6ToPEdOJIpNLBD26R_mtv-berlin-10.jpg
Wbrew pozorom wnętrza berlińskiej siedziby MTV – to proste, pełne światła i nienarzucające się przestrzenie. Wymaganą przez inwestora dynamikę i witalność architekt osiągnął bardzo prostym zestawem motywów, światłem i kolorem, bez uciekania się do nadmiernej oryginalności. Jedynym wyjątkiem jest sala „z parasolami”, która zresztą także nie przestała być funkcjonalna i wygodna. Foto: diephotodesigner.de dla dan pearlman Markenarchitektur, danpearlman.com
g5TTczuWJEYIvYNB2cmmKBegAh50j5V3FhIHIP39qtmFLrqqVjUQSgn0GCaT_mtv-berlin-12.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera