Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piksele na topie

 

Czas czytania: ~3 min


Cs8Rx2jGZMjz3TfyA5dI8vzroShsTTXLXU6zwiO15bXdzIxBal8aMEmIpU5l_dnb-nor-mvrdv.jpg
Moda na piksele trwa. Zaczerpnięty z grafiki motyw można już chyba uznać za znak rozpoznawczy współczesnej architektury. „Rozpikselowane” bryły co rusz pojawiają się w propozycjach architektów – zarówno biurowcach, jak i budynkach mieszkalnych. I nie zawsze jest to zabieg wyłącznie estetyczny.
m6UeRUB6bhpeudWe5w7nMrs33URzlQ7uV1c1pa0lkvobfYq8dnOxA44i80Kg_dnb-nor-mvrdv-2.jpg
Po przeskalowane graficzne wzory po raz kolejny sięgnęli architekci z holenderskiego biura MVRDV. Po apartamentowcu Sky Village w Kopenhadze, przyszedł czas na pikselowy biurowiec – główną siedzibę banku DnB NOR w Oslo. Jego budowa wkroczyła już w główny etap.

Biurowiec będzie elementem większego założenia, które dla nabrzeża Bjørvika MVRDV zaprojektowało wspólnie z dwoma norweskimi pracowniami – DARK Arkitekten i a-lab. Cały kompleks zabudowy, realizowany przez Norwegian Oslo S Utvikling (OSU), będzie miał powierzchnię 80 tysięcy m² i złożą się na niego trzy budynki, z których każdy zaprojektowała jedna z pracowni. Wszystkie będą połączone podziemną halą, a centralne miejsce zajmie obiekt Holendrów.

Nowy zespół budynków to strategiczna inwestycja, która ma skupić w jednym miejscu 20 rozproszonych dotąd po mieście biur i stworzyć wyraźną identyfikację największej w Norwegii instytucji finansowej. Zadaniem, jakie postawiono przed projektantami, było przełożenie na język architektury prospołecznego i demokratycznego charakteru organizacji oraz zapewnienie komfortowych warunków pracy.
Rozpikselowane elewacje 17-piętrowego budynku odpowiadają jego strukturze wewnętrznej – by zapewnić maksymalną elastyczność przestrzeni, została ona złożona z niewielkich jednostek-biur uzupełnionych o rozbudowaną część socjalną i zadaszony, ogólnodostępny pasaż. To rozbicie wnętrza jest z jednej strony nawiązaniem do kontekstu urbanistycznego, z drugiej – ma umożliwić stworzenie przyjaznych, wspólnych przestrzeni wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz zapewnić dostęp światła dziennego do wszystkich pomieszczeń.

Stalowa konstrukcja budynku pokryta będzie kamienną okładziną, nadającą mu wygląd potężnej skały. „Wydrążone” w niej nisze, powstałe dzięki przesunięciu względem siebie poszczególnych elementów-pikseli – będą pełniły funkcję zielonych tarasów. Ogrody pojawią się również na dachu budynku.

Na poziomie ulicy biurowiec będzie się otwierał zadaszoną strefą wejściową przeciętą publicznym pasażem prowadzącym do głównego dworca kolejowego. Wewnątrz budynku zaś powstanie sieć korytarzy – wewnętrznych ścieżek meandrujących między poszczególnymi kondygnacjami i zapewniających dostęp do przestrzeni socjalnych, miejsc nieformalnych spotkań pracowników oraz tarasów. Drewniane schody i pomosty umożliwiają również komunikację między wszystkimi kondygnacjami budynku. Wszystkie wspólne przestrzenie zostały umieszczone w przeszklonych kostkach-pikselach, z których roztacza się z nich widok na otoczenie. Korytarz jest naturalnie wentylowany, a okna wykonane są z wysokiej jakości szkła odpowiedniego do mroźnych, norweskich zim.

Wewnątrz budynku, na 36,5 tysiąca m² powierzchni, oprócz ponad 2 tysięcy pomieszczeń biurowych znajdzie się hol z recepcją, sala posiedzeń w centrum biurowca, a na najwyższym poziomie – stołówka na 140 miejsc i hol z widokiem na fiord.
Budynek ma być gotowy w 2012 r.

S16U03A47aOgWSFcRkmunD17v3rtWNZz0Et9ajKupH2hwBuvYofFqnei3ii1_dnb-nor-mvrdv-3.jpg
yWuR8wLUxz74SUS96Z0D8zgyYwKOW01h3h3uFxhL8AGoGhHQE8rSjE2az3or_dnb-nor-mvrdv-4.jpg
oXwmgobjfJxzPceKQh81f7LwMVEVFtyLnpYQfb2lR18NQZOMYG7SfboXAD0a_dnb-nor-mvrdv-5.jpg
aRGdQOxH2K1AOnF6NfnfhVbhaubV2iGTGMO18vdW3aLZd5MAzKwSBy0SrmGi_dnb-nor-mvrdv-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom Symbiotyczny
Dom Symbiotyczny

Dom Symbiotyczny – to, mówiąc w skrócie, połączenie tradycji z nowoczesnością. „Dom Symbiotyczny na ...

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera