Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W podróży z infekcją

 

Czas czytania: ~2 min


SBRT7nTiIsfFcDx4xXJm8SFZStG7mcWNEQMK9V1YYEHOzxNGubRfOx2XFr8j_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano.jpg
'The Cube' to niezwykły obiekt w jeszcze bardziej niezwykłej lokalizacji. Zaprojektowany przez biuro architektoniczne Park Associati z Mediolanu pawilon restauracyjny, jak huba wyrósł na szczycie Łuku Tryumfalnego Parc du Cinquantenaire w Brukseli. Jego realizacja została sfinansowana przez firmę Electrolux.
irq79SDFPByyetaGl7rfNXa2nt3mEYFBQkrv1Qd6s195zj1IseSosH7BAIBf_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-2.jpg
'Infekowanie' budynków wyrastającą nie nich tymczasową architekturą nie jest niczym nowym. Na Palais de Tokyo w Paryżu swego czasu ulokował się Art Home, a pawilon restauracyjny powstał na dachu będącego w trakcie budowy wieżowca w Londynie. Elektrolux zamierza pójść o krok dalej i ze swoim pawilonem podróżować po Europie i Rosji, lokując go w najbardziej znanych i rozpoznawalnych punktach miast i krajobrazu.
mBLomEZlhIuC9HyC6maY4G77rhLRpZouBcquiww2URryLZmUWZG4oTLDyN2w_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-3.jpg
Białą, dynamiczną bryłę pawilonu będzie można zobaczyć na pomnikach, budynkach, a nawet platformach na wodzie w Belgii, Włoszech, Szwajcarii, Szwecji i Rosji. W każdej lokalizacji obiekt będzie gościć zaledwie przez trzy miesiące. Za każdym razem w restauracji będzie serwowane inne menu przygotowane przez lokalnych szefów kuchni. Oczywiście, cały sprzęt kuchenny pochodzi od mecenasa projektu.
fDeJXLstJTReaMNBFzG0g0XNJp02xZH2orG3gOLfCAbQyTlOF5mMJF2kE5nb_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-4.jpg
Pawilon ma 140 metrów kwadratowych powierzchni i dodatkową platformę widokową. Żeby nie zakłócać widoków, jest ona ogrodzona szklaną balustradą. Przeszklone elewacje zostały częściowo osłonięte płytami z aluminium gęsto perforowanymi sześciokątnymi otworami. Ta zewnętrzna powłoka ma chronić przez zbyt ostrym światłem i przegrzewaniem wnętrz, a jednocześnie nie zakłócać widoków na otoczenie. Głównym celem przedsięwzięcia jest bowiem zapewnienie niezwykłej atmosfery i umożliwienie gościom nie tylko cieszenia się dobrą kuchnią, ale także podziwiania niecodziennych widoków.
tstwYptxZ5A1SzfT1ilquQNPUodxRkAuIm2wdlwX9loWKHK1ai8ud2XeX5aB_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-5.jpg
Z białym elewacjami pawilonu kontrastuje ciemnobrązowa podłoga i powierzchnia platformy widokowej. Poza tym wyjątkiem, całe wnętrze jest białe, wykonane z corianu. Zestawienie z tym nowoczesnego materiału z matowym i lakierowanym na wysoki połysk drewnem oraz dywanami pod restauracyjnymi stolikami ma zapewnić bardziej przyjazną, ciepłą atmosferę. Jednorazowo w pawilonie może przebywać 18 osób. Projekt: Electrolux - The Cube Klient: Electrolux Appliance Spa Projekt: czerwiec 2010 Realizacja: marzec 2011 Oddanie do użytku: kwiecień 2011 Lokalizacja: Bruksela, Cinquantenaire Projekt: Park Associati, Mediolan / Filippo Pagliani, Michele Rossi Zespół projektowy: Lorenzo Merloni, Alexia Caccavella, Alice Cuteri, Fabio Calciati Konstrukcja: Nüssli AG / Frieder Braun, Maurizio Ledda, Maik Rauch Meble: Driade, Mediolan Dywany: Kasthall, Mediolan Lokalne biuro architektoniczne: A2d, Tervuron (Belgia) / Bruno Delva Powierzchnia: 140 m2 fot: yatzer.com
6X2ux77GLLiMUJSWiNonk2bsRwPYTYWeZpFXp9v43EH9u9D5htSWAcmXHSO2_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-6.jpg
VAVYG4WX8vClAns1zn2nHTMVneOzVvBznikwprZxrh56uZqBZmHgfL4wDhrU_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-7.jpg
FShHlsMnrHKJgjBPlDm45hKcZwm8pAyaEtKNpfzAPCcXgeYsaujTjEKMwF1l_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-8.jpg
twBPYlhR4bEWLUVexlPYvrdicQ2FUfOVjq6gx3PCPfR0rhRbcFNkqe9JFl2x_the-cube-by-electrolux-park-associati-milano-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera