Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Powrót do źródeł

 

Czas czytania: ~2 min


mMpsmVHda7bu8s2ju8PPt0C30AfZyeNIUaMTLbWcPzv3hO5JRIH0B0NiUPgZ_alemanys-5-anna-noguera.jpg
Tradycyjna architektura jest eko. Naturalne materiały pochodzące z lokalnych źródeł, dostosowanie do warunków klimatycznych, brak zbędnych detali. Nawet jeśli nie ma paneli słonecznych, to na dachu może się pojawić cysterna gromadząca deszczówkę. A w środku? Kamień, drewno, naturalne światło i cień, ogród z sadzawką. Tylko to, co jest naprawdę potrzebne. Ale w zupełności wystarczy, by stworzyć komfortowy apartament dla współczesnych użytkowników.
Rm0tqdEw0hZlG7wd20hhZpQidzJZzbcM0s73JtN5xife84K5Ry6kXElSk7nV_alemanys-5-anna-noguera-2.jpg
Barcelońska architekt, Anna Noguera zaprojektowała adaptację XVI-wiecznego domu w Gironie (Katalonia) na dwa apartamenty wakacyjne. Dom ten znajduje się przy ulicy Alemanys, w centrum historycznej dzielnicy, w obrębie pierwszych murów miejskich. Jego renowacja połączyła stare i nowe, a proste linie i formy podkreślają oryginalny charakter przestrzeni i surowych materiałów. Pozostając w duchu oryginalnej formy, architekt ograniczyła paletę materiałów, sięgając przede wszystkim po stal, beton i drewno dębowe.
ShaSPoDljm4dykL5CAVPtkyRGx7n73ZHHlafgrUL24CRF9jddWlDL9by3OTE_alemanys-5-anna-noguera-3.jpg
Dom podzielony został na dwa apartamenty. Większy – 'Il Badiu' – ma dwie kondygnacje, 180 metrów kwadratowych powierzchni i przeznaczony jest dla 5-6 osób. Znajduje się w nim sypialnia gospodarzy i dwa pokoje dla dzieci, kuchnia z jadalnią, duży salon z kominkiem i pięknym tarasem wychodzącym na południe, z widokiem na średniowieczną dzielnicę. Mniejszy – 'El Jardi' (ogród) – ma 100 metrów kwadratowych i mieści dwie dwuosobowe sypialnie, dużą łazienkę, salon z aneksem kuchennym i prywatny ogród z basenem. To mieszkanie przeznaczone jest dla 4-5 osób.
9FmZ9mwwd36pQtS7QIrTiuOmaksLW9zhZ7mw9sVpXzTGVJZeIvDMxiaflXV5_alemanys-5-anna-noguera-5.jpg
Budynek został oczyszczony z wielu wtórnych naleciałości powstałych w wyniku kolejnych remontów i przebudów. Zachowane zostały jego oryginale elementy, przede wszystkim przestronna weranda ('badiu'), zadaszone balkony, cysterna służąca do gromadzenia deszczówki oraz otoczony kamiennym murem ogród, w którym pojawił się nowy basen. Nie unikając nowoczesnych interwencji i wyraźnie zaznaczając współczesny charakter zmian, projektantka dążyła jednocześnie do wydobycia autentycznej, historycznej wartości i jakości architektonicznej budynku, a także jego organizacji przestrzennej.
9Q3uaA8xPeOwm6z6vclsx3H4LkmLy1mWT9r4yRdM4GMZqzkFHWxiI9lINVDR_alemanys-5-anna-noguera-6.jpg
Nowy układ zachowuje oryginalną strukturę domu, adaptując ją do nowych potrzeb. Surowe, kamienne ściany zostały u góry i na dole ujęte w stalowe listwy o grubości 1 centymetra, zachowane zostały wyeksponowane drewniane belki konstrukcyjne na sufitach, a klatkę schodową i windę pokryto panelami z blachy kortenowej, żeby wyodrębnić je jako element współczesny. Podłogi na klatce schodowej pokryte zostały drewnem. Przy aranżacji wnętrz szczególny nacisk położony został na zróżnicowanie faktur i kolorów, zwłaszcza w miejscach, gdzie nowe spotyka się ze starym. Proste, współczesne meble w tym 'ikony' autorstwa Ray i Charlesa Eamsów doskonale wpisują się w surowe, kamienne wnętrza, w których znajduje się tylko to, co naprawdę potrzebne, a każdy element ma swoje miejsce. Fot: Enric Duch, dezeen.com
WFNQzw2XmyMYfrw0BrkTL3M5icTOWn7txiNbmJ0VYoCTM29PtRnLwOqexwAf_alemanys-5-anna-noguera-7.jpg
loZhjiVtDbqkNu7ORDA9D3EEjmR69SXULuZM397f7LgV5iatvIfCgmunw0ES_alemanys-5-anna-noguera-8.jpg
oSh5A0fHbqvsbEfzmqSrHSZlAQZyr1CGPseEnDjN7HFs8so68og4om68zOdU_alemanys-5-anna-noguera-9.jpg
RyqTi1rlQbbdbcMIyHz0nHm7QbqtR2BeE0HKDVfcXmmcJ19jnnCEXcKT0P2z_alemanys-5-anna-noguera-10.jpg
BYAUWxCSMPx3LCiIglGGX3jE7kZSWn0lmMXLj6owzGg09dojgSdHk8h1zmMJ_alemanys-5-anna-noguera-11.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera