Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kwiaty na betonie

 

Czas czytania: ~2 min


h6MX0ttBARDgaomdr9epiNzQxokQ8Gf8zEcSrU7QrGkXXfvLhdmoAN7nEPdm_glasgow-1.jpg
Czy koło autostrady, na asfalcie i betonie, wśród wiaduktów mogą wyrosnąć kwiaty? Mogą i są w stanie taki teren uczynić bardzo przyjaznym ludziom.
aRJ5UXfdRT0LYfasbM7n8xaOWsBLwHmGguylUcNbWCnzveadzdInRt20aiYn_glasgow-2.jpg
W latach 60. ubiegłego wieku północna część śródmieścia Glasgow została odcięta od reszty centrum – wybudowano tu bowiem szeroką autostradę M8. Dziś, gdy stało się oczywiste, że miasta nadmiernie opanowały samochody i gdy władze metropolii znów chcą wrócić do czasów, gdy to piesi – mieszkańcy – stanowili o charakterze miasta, podejmuje się rozmaite projekty, które mają przywrócić ludziom niektóre części miast. Jeden z takich projektów został właśnie zrealizowany w Glasgow, w wybetonowanej okolicy autostrady (biegnącej przez centrum). Powstał łącznik dwóch rozdzielonych jezdnią części miasta, któremu nadano nazwę Garscube Link. Chodniki, którymi piesi mogli dotąd przechodzić pod wiaduktami autostrady zamieniono na uderzający feerią barw deptak, który choć nie zmienił swojej funkcji (nadal służy tylko do przedostania się na druga stronę szosy) zupełnie zmienił swój charakter.
NqUhlV40uK9KucJ3vRmsW7OTDhpM6QmkaVaSBXDBIOWg1ZW73B6RuGy6ZL2r_glasgow-3.jpg
Projekt jest wspólnym dziełem pracowni 7N Architects oraz biura projektantów krajobrazu RankinFraser. Cały teren dla pieszych i rowerzystów pomalowano farbą z żywicy epoksydowej na intensywnie czerwony kolor (obejmując nim nie tylko chodniki, ale i sąsiadujące z nimi ściany). Ta ożywcza barwa, skontrastowana z szarością betonu wiaduktów nie tylko rzuca się w oczy, ale wywołuje uśmiech i przyciąga.
iX3rqxPuq6EE6iq1cihJBIK5129RyTNlAoS6fMEUMYneBXrbanaUnbBNjjAJ_glasgow-4.jpg
W sumie interwencją objęto teren 14 hektarów – to wściekle czerwona trasa, wzdłuż której ustawiono 50 stalowych kwiatów. Taką bowiem formę nadano lampom, oświetlającym teren. To ogromne, wielobarwne kwiaty, które „wyrastają” z betonowych kubików. Te zaś nie tylko także świecą, ale służą też za ławki i miejsca odpoczynku.
ROrB40lzaHTsQxXm1lH88nv7e6PzJsQPYYthAX8nbddxDfgrPLW64Vn4M6jB_glasgow-5.jpg
W ten to w gruncie rzeczy prosty sposób teren, który przez realizacją architekci określali jako „ciemny, hałaśliwy, brudny, przerażający”, zamienił się w malowniczą okolicę, w której piesi przestali się bać przebywać i która odwróciła uwagę od zindustrializowanego pejzażu wokół. Foto: 7N Architects, 7narchitects.com
ssvt0hBjIWtjjw4krnWdQvlfhlzjjakIlYLe2yXDNP5xoZIeBZcDTgh3PgWy_glasgow-6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera