Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Żurawie z Hiroszimy

 

Czas czytania: ~1 min


T1S0iiqTD6arH01YgCYbmcvA5LL731zaNd8qP4A3RvqrWATin3expvECsJXA_hiroszima-1.jpg
W japońskiej sztuce składania papieru motyw żurawia jest jednym z najpopularniejszych. Ten też motyw zainspirował architektów, projektujących... publiczne toalety.
xLuDpaSlLSoSJFFTR4EZAdZyDeyftoE5FXLnfsFJIeFCLctmVz7g34YckVMN_hiroszima-2.jpg
W różnych punktach Hiroszimy postawiono ostatnio 17 wolnostojących, niewielkich budynków, mieszczących publiczne toalety. Nie było by w tym może nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ich wygląd – kształt, kolorystyka, wyposażenie – wszystko jest wynikiem architektonicznego, przemyślanego projektu.
G1VPYOv56IfWhPE31yKYrlAnpfoWXswbjDbDD4b2NIl8mDQCRrKCjHuF4hkW_hiroszima-3.jpg
Projekt ten powstał w pracowni Future Studio, założonej i prowadzonej w Hiroszimie przez 32-letniego Bunzo Ogawę. Koncepcja serii publicznych toalet, zaproponowana przez Ogawę zwyciężyła w ogłoszonym przez miasto konkursie i teraz pierwsze z budynków zostały oddane do użytku. Ma być ich więcej – co roku w mieście ma powstawać pięć kolejnych takich obiektów.
yy7802tpkxtFmq4FVinYQGk4VqbOBO3V1jO5xDRFkVyt81Y2e5zvCJOytqlJ_hiroszima-4.jpg
Hiroshima Park Restroom – bo taka nazwę nosi projekt – to zorganizowana przez urząd planowania miejskiego w Hiroszimie akcja modernizacji miasta poprzez poprawę jakości przestrzeni publicznych. Budowa toalet jest tylko jednym z elementów tego planu. Future Studio zaproponowało serię bardzo prostych budynków, wznoszonych z prefabrykowanych płyt betonowych. Każda z toalet ma taki sam kształt – bardzo przypominający żurawia z origami. To, co różni poszczególne budynki, to kolor. Każdy z obiektów dostał swoją „własną” barwę, która odróżnia go od innych. Architekt podkreśla, że do malowania użyto specjalnej farby, która można ścierać i myć, co ułatwia utrzymanie obiektów w czystości.
n3ndunwsCFgNrl53WA9QKzn2x7wEaTGFZSjwtP5T8U30kK042LZFT4qB7DF6_hiroszima-5.jpg
Dodatkowym elementem, uatrakcyjniającym budynki, jest „pęknięcie” biegnące przez ścianę i sufit każdej z toalet. Przeszklona szczelina wpuszcza do wnętrza smugę światła, która układa się w graficzny wzór na podłodze. Foto: Future Studio, futurestudio.jp
8Qb0XxRba0JQD4160NhSWTZEZefcY5oGlSvrgITIB6icXfHcbsEi77zBwmyf_hiroszima-6.jpg
JxoZj0oIR5XVFoMctiN6EBSrOwwlwPbav3yG8gAWzAEFnOYIQkuIpeUTtuG4_hiroszima-7.jpg
2w4d52naBgj78ifaPljoMAjIFnADARIi3lqIA3DUAhswAMk6zP6ZE01aOT0q_hiroszima-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Sztuka-Architektury+ odc. 4 Wojciech Kotecki/BBGK Architekci
Sztuka-Architektury+ odc. 4 Wojciech Kotecki/BBGK Architekci

Zapraszamy do obejrzenia czwartego odcinka naszego cyklu Sztuka Architektury+. Tym razem naszym gośc ...

Niezwykły projekt szkoły jak plaster miodu
Niezwykły projekt szkoły jak plaster miodu

Niezwykły projekt architektoniczny szkoły podstawowej, zrealizowany w Niepołomicach, inspirowany jes ...

Galerię Wilanów zaprojektuje Thomas Pucher
Galerię Wilanów zaprojektuje Thomas Pucher

Galeria Wilanów – to duże centrum handlowe, które ma powstać na skraju ogromnego osiedla mieszkaniow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera