Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały i chłodny

 

Czas czytania: ~2 min


SM3foHNjFUEPRn2qVNBtH62WIzRRfSrd4FuiTZfQZVU6bZcqIzuXOO4aLElg_gudmundur-jonssonreykiavik.jpg
W centrum Reykiaviku powstał apartament, którego wnętrza są jak zimowy, islandzki krajobraz – minimalistyczne, białe i chłodne. Jego autorami są projektanci z pracowni Gudmundur Jonsson Architects.
lPGUkU3R4BXWm5Olh5EsFPAFplSwuvAjP0Hw32KIcFkOag8DLomCbl6vuxYg_gudmundur-jonsson-reykiavik-2.jpg
Budynek, w którym mieści się apartament, stoi przy placu w centrum miasta, naprzeciwko kościoła i muzeum rzeźby, w jednym z najbardziej popularnych wśród turystów miejsc Reykiaviku. Mieszkanie znajduje się na drugim piętrze, a z jego okien roztacza się widok na kościół, muzeum, a w oddali – góry i brzeg morza.
Li6irdFBKxr8zEBLHNsVbOzuVty1jVkzelmfbqO5DO6UBEbPW9syNQjkebTt_gudmundur-jonssonreykiavik-3.jpg
Każde piętro budynku zajmuje jedno mieszkanie. Prowadzące do nich klatki schodowe połączone z są z niewielkimi balkonami. Gudmundur Jonsson Architects postanowili włączyć ten balkon do mieszkania, wykorzystując go jako nową strefę wejściową, z której można podziwiać panoramę miasta i wybrzeża.
AbYNOipoBTxCavbnkXIJIb2CcB2BdpoQ4OqccpAXMi6mXJuTIxhzlmQ2W5kV_gudmundur-jonssonreykiavik-4.jpg
Dzięki tej interwencji, możliwe stało się przearanżowanie kuchni, która zyskała więcej przestrzeni. Większość ścian została wyburzona i zastąpiono je belkami stalowymi, otwierając w ten sposób całe wnętrze na widok na plac i kościół. Żeby go jeszcze bardziej 'wprowadzić' do wnętrza, okna zostały maksymalnie powiększone, a dawny balkon – całkowicie przeszklony.
M5FnllRpiODNrIRbJQ7lGf8Fe7oTABXWSbPFbY3HYzSF9Cw0WLbLihgVUoQS_gudmundur-jonsson-reykiavik-5.jpg
Przed przebudową, mieszkanie podzielone było na mniejsze pomieszczenia. Układ ten zastąpiono otwartym planem, w którym na stałe wydzielona jest jedynie łazienka. Sypialnię można odgrodzić od wnętrza przesuwną przegrodą z akrylu, która jednocześnie może pełnić funkcję zasłony rozpraszającej zbyt ostre światło.
5ePEE6WlFUTLyMNKr3pdfQidG58ObnKJRgxLKsxX3a7Ye5cjoqyW7WEUQzoL_gudmundur-jonsson-reykiavik-7.jpg
Mieszkanie jest wysokie, ale niewielkie – ma zaledwie 52 metry kwadratowe. Wszechobecny biały kolor, przełamany gdzieniegdzie czernią i dodatkami ze stali, a także brak wewnętrznych podziałów ma je optycznie powiększyć. Wrażenie to potęgują duże okna, zwłaszcza bay window,a także lustro pokrywające najdłuższą ścianę w łazience. Meble kuchenne polakierowane są na wysoki połysk, są bardzo proste, pozbawione wystających uchwytów. Czarna wyspa w kuchni przykryta jest blatem z ręcznie polerowanego, czarnego kamienia, natomiast stół kuchenny – białym kamieniem. Na podłodze w całym mieszkaniu znajdują się płytki w naturalnym, szarobrązowym kolorze. Fot: Gudmundur Jonsson Architects, plusmood.com
Szlb0TMElFaS0S8VzxsANdU3trzlmBnQ3ZdEoHBDEKJWFPJKvUYoFuo5hgBL_gudmundur-jonssonreykiavik-8.jpg
qUApxm1zACpxHVREUvGg2yC3LYLRwQ4RBSXadwrXLouZqSVvYHXE4ZzM12R7_gudmundur-jonssonreykiavik-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera