Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom ze zjeżdżalnią

 

Czas czytania: ~2 min


gQcECj80i7mdfL0yZmh26o0S34cwnAeTmXfnp47fGiKPPc6CC18mm8KLv8vD_playhouse-aboday.jpg

O takim domu marzy każde dziecko. Przynajmniej na wakacje. Domu, w którym zamiast schodzić po schodach, odległość z piętra na parter można pokonać za pomocą zjeżdżalni.

gADIdl9ykY9Eo6rSDEoUnuoxcZ2hDh5KMSezjWktZDIPtTLHWFsVepROvgc1_playhouse-aboday-2.jpg
1cfWm6GxyAMRbz2yM1OWxNAQKh10zba2pISRluZPYItZ3mM9jYZpGdI2otai_playhouse-aboday-3.jpg

PlayHouse zajmuje narożną działkę na osiedlu mieszkaniowym Bumi Serpong Damai w Tangerang w Indonezji. Jego autorami są architekci z pracowni Aboday. To dwupiętrowy budynek, w którym mieszka wielopokoleniowa rodzina. Punktem wyjścia była dla niego rozbudowa i renowacja istniejącego domu o powierzchni 120 metrów kwadratowych, do którego przylegała pusta działka o powierzchni kolejnych 200 metrów kwadratowych. Na zewnątrz budynek nie wyróżnia się szczególnie z otoczenia, naśladując formą sąsiednie domy ze spadzistymi dachami. Wnętrze jest jednak wyjątkowe – z myślą o 'królu' domu – pięcioletnim chłopcu – architekci zaprojektowali zjeżdżalnię, którą z sypialni na piętrze można zjechać wprost do pokoju dziennego na parterze.

KXQnPecJOkNrxXcEpLWsdl31oRqszqTgGxBSiZOU4cXi2UEzVscLq6wxywAg_playhouse-aboday-5.jpg
GJr1NWgPVpL1ru5Wj5ON08P7KHtDFkVWPJYsjmGthITLxEznXxHosEHfgWxR_playhouse-aboday-6.jpg
5tFz7CIDLl2triSppvi7ltk2dfB2QHQqBJjATTBiqjYW8s9PW64xKtr1XuUv_playhouse-aboday-10.jpg

Minimalistyczna paleta materiałów i biało-szara kolorystyka definiują prostą estetykę domu z betonowymi ścianami i sufitem poprzecinanym małymi przeszkleniami. Mimo tropikalnego klimatu, w domu nie zastosowano klimatyzacji, stawiając na izolację i naturalną wentylację. Pomijając trzy wydzielone sypialnie, cały dom jest otwartą przestrzenią, której wysokość sięga miejscami 9 metrów. Specjalna warstwa izolującej membrany na zewnętrznej powierzchni dachu oraz pnącza porastające ściany, a w przyszłości także dach budynku, mają zapobiegać nadmiernemu nagrzewaniu się wnętrza.

TIOGl2OIa6cCJHA2QVqImjQELDlghXIaOexgra9xzGpxRysBlbF1ZvzP64Zo_playhouse-aboday-9.jpg
HqKzu6ez3QvLYxLitsno967zjrjn3MpzPs0vcXWyWQB47UK2gm7TJzGLMOSN_playhouse-aboday-12.jpg

Betonowa zjeżdżalnia szybko stała się lubianym miejscem zabaw zarówno dzieci, jak i dorosłych z sąsiedztwa. Podobno najstarszą osobą, która do tej pory zdecydowała się nią zjechać była 78-letnia staruszka, najmłodszą zaś – trzyletnia dziewczynka.


Fot: Happy Lim, archrecord.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera