Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stopklatka

 

Czas czytania: ~1 min


hNVtiGpoWBoFmGBqV7BA7nnHUhMYEHiGUmU3cHNkjuBrYzHSKHkTav51Rxqx_surface-architects-birkbeck-centre.jpg
Za elegancką, klasyczną fasadą jednej z kamienic przy londyńskim Gordon Square kryje się kolorowe, pełne ekspresji wnętrze Centrum Filmu i Mediów Wizualnych. Autorzy projektu – londyńska pracownia Surface Architects – chcieli, by było ono jak zamrożony ruch, stopklatka z filmu animowanego.
A6SIUvISI0kDnwCgXvfBw2Oms91j1G6eVGcOsly4n726e7tN54MjITE5riPe_surface-architects-birkbeck-centre-2.jpg
Centrum pełni funkcję ośrodka badawczego w ramach wydziału Historii Sztuki, Filmu i Mediów Wizualnych Uniwersytetu Londyńskiego. Jego obecna siedziba powstała w 2007 r. w wyniku przebudowy objętej ochroną konserwatorską kamienicy, którą wcześniej zajmowała Virginia Woolf & the Bloomsbury Group. Interwencja Surface Architects obejmowała przebudowę piwnicy i parteru kamienicy oraz dobudówki z lat 70. XX wieku. W jej efekcie w budynku powstało kino cyfrowe z widownią na 80 miejsc, sala seminaryjna, część biurowa dla pracowników naukowych, studio, a także część otwarta przeznaczona na nieformalne spotkania, dyskusje i aktywność społeczną.
XsZqX6nzVb0hyPqeq3xgeIyQ0UrUJxVrGRkwIzmUFWdl9EM3PpuEkdL8vMsP_surface-architects-birkbeck-centre-3.jpg
Projektując wnętrza Centrum, architekci chcieli stworzyć emocjonujące, prowokujące miejsce, silnie działające na zmysły. Centralnym punktem projektu była czarna sala projekcyjna, wokół której zaaranżowano przestrzeń służącą komunikacji – zaskakujący świat zbudowany z zestawionych pod różnymi kątami płaszczyzn, intensywnych kolorów, zróżnicowanych faktur i grającego na nich światła. Ta dynamiczna kompozycja wypełnia wnętrze trójwymiarowym wzorem, w którym kształty, barwy i perspektywy zmieniają się z każdym krokiem. W intencji projektantów ekspresja ta miała być 'zamrożonym' ruchem, zatrzymanym kadrem z kolorowego filmu animowanego. Fot: Kilian O'Sullivan, dailytonic.com
3gD4zrGiSzBAz6kvNtvRnkOL68NwAf6XCUTspS9JxpWd7lXNBzJPCccgxS7S_surface-architects-birkbeck-centre-4.jpg
qYaHZpIs8NcJGpltBWc9UHvOMlynRryqBmOW4Mqjpvym2geralwYhoIBxRl8_surface-architects-birkbeck-centre-5.jpg
2ibGvpBiPnHp6nolPvqLa0DcHa4WXdBoR71EJNtKaClFuCpbFIuKP1lrX7mt_surface-architects-birkbeck-centre-6.jpg
fKtGxSCESKrjDaOOCUMRPsw5hVIOSatvl0escJ5DZ4YsURvAlxpB0AHl9ecx_surface-architects-birkbeck-centre-7.jpg
Fx4R5aKQ4XsXlC9SPmy22kiN0DYgSJmo13JGVMP9azRsIMgc6JfICuWn9lOV_surface-architects-birkbeck-centre-8.jpg
iG8JONR8boTzI4Y7VgfXwv9GVYuYV5Kq58mKmeQuWIJkcLCIDy0j0BdM8EBE_surface-architects-birkbeck-centre-9.jpg
2mxKzNxbKRzJXoKrs8loo2tbKOoAM8Rb4pDewfigzdFI7E497vTXvWnlittE_surface-architects-birkbeck-centre-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej
Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej

Dom we Wróżenicach – to projekt architektoniczny stworzony dla czteroosobowej rodziny marzącej o wyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera