Bankowy futuryzm - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bankowy futuryzm

 

Czas czytania: ~2 min


eunMhtwgG4gEpAQYmytMU54VN6DdHRnldc2m1X6BkleW7FmJJ9SjbiZ3LA7X_nau-dgj-raiffeisen.jpg

Można zatrudniać do reklamy sławne twarze, można też postawić na nieco bardziej wyrafinowany sposób przyciągania klientów. Nowa siedziba oddziału banku Reiffeisen w Zurychu jest na to najlepszym przykładem. To niekonwencjonalne, futurystyczne wnętrze w niczym nie przypomina tego, co tradycyjnie kojarzy się z wizerunkiem tego typu instytucji. Jego autorami są dwie szwajcarskie pracownie: DGJ i NAU.

xaGN875s1gZdMws4vgVTkNGBSgAe6w6VrkDdH4J6WvCsJPX4Rxvp5gDrg8hk_nau-dgj-raiffeisen-2.jpg
oKpVRnujEQy3e969IPfjBhaEG1koSSGspzFme9OH4x4pKXhr8bgssu6kKxSO_nau-dgj-raiffeisen-3.jpg

Flagowy oddział banku przy Kreuzplatz ma przełamywać tradycyjne bariery między klientami i pracownikami, tworząc nowy typ 'otwartego banku', przestrzeni spotkań. Cały projekt został obudowany wokół tej idei – czyste, jasne wnętrza kształtowane płynnymi liniami mieszczą poczekalnię, w której klienci mogą się zapoznać z nową ofertą banku oraz punkty obsługi i niewielkie sale konferencyjne.

xT1iu5HluWBUa6mqRf7yWAmEIkRtYsmJrq69ZMdESK30anFaHGaoJBBADBqX_nau-dgj-raiffeisen-4.jpg
2fbRFRHWdpMGDwA65SmSHPFqnV1lo5CRanqfsFzOHtfdVHKePV6qMU38qXw6_nau-dgj-raiffeisen-5.jpg

W intencji projektantów hol banku miał bardziej przypominać designerski sklep niż tradycyjne wnętrze bankowe. Niemal niewidoczna infrastruktura bankowa zaprojektowana jak meble o nieco kosmicznych kształtach i przepływ przestrzeni między częścią ogólnodostępną i salami indywidualnych spotkań z klientami mają tworzyć bardziej swobodną atmosferę i zachęcać do nawiązywania rozmów. Zaprojektowane przez firmę iart interactive stanowiska informacyjne z ekranami dotykowymi mają służyć nie tylko wyszukiwaniu wiadomości ze światowych rynków finansowych, ale także odkrywaniu historii miasta czy sprawdzaniu wyników rozgrywek sportowych.

IMGwhtoB9lISyD3mekzrVk6KzQYXSBdicLt4nAhvIKJbT3agCNCsLQ7fPfN1_nau-dgj-raiffeisen-6.jpg
XmjY2tLNMKBXzlHL3VZONhz45XpxmHuF5QH2M53xhAmi3fjymvSXac0xNSzp_nau-dgj-raiffeisen-7.jpg

Lekkie, ażurowe ściany działowe o płynnych liniach jednocześnie dzielą wnętrze i – dzięki częściowej transparentności – zachowują wrażenie ciągłości przestrzeni. Rozciągają się od recepcji dla klientów, przez stanowiska pracy obsługi aż do dziedzińca. Ich układ służy kontrolowaniu widoczności, żeby zapewnić odpowiedni stopień prywatności w poszczególnych strefach i maksymalnie wykorzystać dzienne światło do oświetlenia wnętrz.

CBaQcSXyXiMRppRKQDjDF4aHkfDcMCNImEkBfAjNfnzlV7xKPUC8xiE6SkWk_nau-dgj-raiffeisen-8.jpg
FIeOvJk4VROO3m3urBXB8GYsuljruHEDTWygYaOIrylQm41D1Z3uSrMJzS8C_nau-dgj-raiffeisen-9.jpg

Ażurowe wzory na ścianach układają się w portrety ważnych mieszkańców Zurychu. Można na nich znaleźć min. podobizny Böklina czy Sempera przeskalowane i przetworzone za pomocą technologii cyfrowej. Stanowiąc dekorację wnętrza, jednocześnie zakorzeniają je w kulturalnej przeszłości miasta, wykorzystując do tego nowoczesny język form i najnowsze metody projektowania. Wzór pokrywający ściany działowe powstał we współpracy z multidyscyplinarną firmą Rippmann Oesterke Knauss. Ściany te działają jak membrana między otwartą częścią publiczną a niewielkimi salami konferencyjnymi.

PuuFy7TAv41ZTCWzQ8PbbHyGFY2A1nOTAi6dfCYBGyWh8ya3AEnyu2x92Cvr_nau-dgj-raiffeisen-10.jpg

Architekci: DGJ i NAU
Klient: Raiffeisen Schweiz, Niederlassung Zürich
Media: iart interactive
Wzór na ścianach działowych: ROK - Rippmann Oesterle Knauss GmbH
Realizacja: 2011

Fot: Jan Bitter, architonic.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera