Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Świetlna scenografia

 

Czas czytania: ~2 min


9EY70HXIROy3VbjxWEvyfWShmsQHCmyrgQpCjleJzUq74ECE8j3Ac5SFc2CY_easterndesignoffice-mon.jpg

W mieście Gojo w japońskiej prefekturze Kyoto powstał budynek, którego fasadę zdobi krzyż ułożony z okrągłych okien przypominających okrętowe bulaje. MON Factory/House zaprojektowany przez Annę Nakamurę i Tajyo Jinno z japońskiej pracowni Eastern Design Office mieści mieszkanie i warsztat lokalnego rzemieślnika wykonującego dekoracje na tradycyjnych japońskich strojach oraz niewielki sklep, w którym sprzedaje on swoje produkty.

dsWVpAq8XyuGLcUu342J1pdHhyeTUsteD2G9kSf5Kj8RP6EUkshrcGu3KpMJ_easterndesignoffice-mon-2.jpg
ws6tTyabsFsXf9mnpI0MwNQ2GOuq6Z4vFGARrVYq5jTEXVjSb3HTJ5BkiTtP_easterndesignoffice-mon-3.jpg

Działka, na której stanął dom położona jest w typowej dzielnicy mieszkaniowej, tuż przy ruchliwej ulicy. Od południa i północy graniczy z wysokimi blokami mieszkalnymi. Ze względu na sąsiedztwo ruchliwej arterii architekci zdecydowali się unieść budynek 3 metry nad ziemią. W ten sposób udało się zapewnić spokój we wnętrzu, a przy okazji wygospodarować miejsce na parking.

xgpiUl9TnRnK0KEWM52mo0CVXKYfBzfltXYFyR6IEkYzpGGaGdA6tNqAPXwC_easterndesignoffice-mon-4.jpg
cIa6NuMU7b5xEHX0022MHuov5QXRAqat85HpE3O0KXdU6N8JMYChklfiyI4a_easterndesignoffice-mon-5.jpg
EVneeIOzpA63M4Jc9oZaEvR16S1c6xTBGrsWFaZeQmgwjPjE3DqRZj0Jml6B_easterndesignoffice-mon-6.jpg

Jednokondygnacyjną bryłę budynku tworzą trzy przestrzenie zamknięte mieszczące mieszkanie i miejsce pracy oraz dwie otwarte – niezadaszone atria wypełnione naturalnym światłem i powietrzem. W efekcie, układ budynku tworzą naprzemiennie ułożone od strony strefy: 'wnętrze-zewnętrze-wnętrze-zewnętrze-wnętrze'.

5Oyr9ALuXtFQSsTyBLLWBKCR7v8oOkrAUovbXRnB2RqKDrFQKSD8N0GGw9y2_easterndesignoffice-mon-7.jpg
1xemjPIyHoR4VWQcWYttMNW5Vp9qgQmEvpxLY1VmxORSS4oGmBTanVpdWnwM_easterndesignoffice-mon-10.jpg

Od strony ulicy ulokowano warsztat, w centrum domu znajduje się pokój dzienny, za nim zaś – sypialnia. Część warsztatowa i mieszkalna są od siebie odseparowane, ale jednocześnie połączone. Przestrzenie między poszczególnymi wnętrzami potraktowane zostały jak 'pustki', wokół których zorganizowano komunikację. W miejscach, gdzie najczęściej przemieszczają się ludzie, elewacje budynku zostały przeprute okrągłymi otworami. Jest ich 26 i układają się w kształt krzyża. Światło, które wpada przez nie do wnętrza tworzy zmienną scenografię codziennego życia i pracy, jest w nieustannym ruchu, czasami znika, by potem pojawić się na nowo.

jWyowvOBiNbJ7BSXe3AX8jUKx6H13SX7vVv9La24eviv2qYxHCADv5fVCV0g_easterndesignoffice-mon-8.jpg
ifiaVNimETKKM61fEq69TEnZt0hC5EbizhqqGTl2u00waY62LNy4qVVY8itW_easterndesignoffice-mon-9.jpg

Autorzy projektu: Anna Nakamura, Taiyo Jinno / Eastern Design Office
Klient: Morita MON factory
Konstrukcja: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE

Fot: Kouichi Torimura, architonic.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera