Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z widokiem na tory

 

Czas czytania: ~2 min


Y2J598IJhAfRbDigmiFyZyOtoWu6yXpSbtmZ6nHCj4oxSgEvlMMPcLH5VNoc_prosopa-restaurant-360id-studio.jpg

Tuż przy linii podmiejskiej kolei, w dawnej fabryce szkła ulokowała się mała restauracja. O jej wystroju zadecydowało industrialne otoczenie i oryginalny charakter przemysłowego wnętrza. Projekt jego adaptacji powstał w biurze 360id studio Alexandrosa Tsikordanosa.

HLIF85uFltSWtOmuOXQaKMBeKOuIVSkmdMHHgCX3ZEcSFrT2IkiogMPmW5Nk_prosopa-restaurant-360id-studio-2.jpg
Gp2otwoQtF2JTzR96UOJBAWuebWM98KgzKypFUM0lPM556GBHSiLsQMB1uK4_prosopa-restaurant-360id-studio-3.jpg
WW5UeP0HHTJl7AwbhnaWDeUyDZrykKGtcaiVBEcHGmwc7lqNt36MRLQPeRz8_prosopa-restaurant-360id-studio-4.jpg

Restaurację Prosopa (z greckego „twarze”) znaleźć na obrzeżu dzielnicy Gazi w Atenach. W jej sąsiedztwie znajduj się mnóstwo restauracji, kawiarni i klubów muzycznych. Budynek, w którym powstała, mieści się na tyłach New Benaki Museum. Istniejąca od 1998 r. 'Prosopa', przeniosła się do niego w 2009 r.

oa5DK4wsgOdHKkqxn9wTPRdEHwvFuQWYpw3lPP7tR677N0rYxzqIhnUCsKWy_prosopa-restaurant-360id-studio-5.jpg
CXatRpwSJk0M2kJOfu16BODCI7K1ipZ3WC9w0naFKnrirYHbJeIfLwnNxnKS_prosopa-restaurant-360id-studio-6.jpg
0TezxZtrkYizQmrvxEcAIO8Vusj5a6mIQE4V1xeRwGjpBTFBUBbNl6JNZ8Eq_prosopa-restaurant-360id-studio-7.jpg

Fasada dawnej fabryki została zachowana niemal nietknięta, poddano ją jedynie drobnemu liftingowi. Przez duże okna widać proste, współczesne wnętrze, któremu projektant, Alexandros Tsikordanos, nadał artystyczno-industrialny charakter. Tę prostotę i surowość tłumaczy napis na ścianie: 'under construction', a obiegające restaurację graficzne linie imitują układ przewodów elektrycznych i korespondują z wyeksponowanymi przewodami i otworami wentylacyjnymi. Także zastosowane materiały, takie jak stal, beton, drewno i cegła oraz widoczna drewniana konstrukcja dachu podkreślają przemysłową estetykę. Wnętrza utrzymane są w stonowanej gamie kolorystycznej, a współczesne meble firmy Magis i lampy Mooi pasują do ogólnego, industrialnego klimatu wnętrza.

7GCZr1KJHoUY9Ya2kFKhEwQYKbUYMrzkca9ZSSHMzoPrcrBcnIgXCMnyOZxR_prosopa-restaurant-360id-studio-8.jpg
aJ36RZp23zxekcgpBUHkmgB6Gx1lmscIWnzkEC46Sqfj3nGNDGEnTyfiALgh_prosopa-restaurant-360id-studio-9.jpg
jPesMc6BwPCiG0FQ071mebiAa93gl2FX9vd4aJ61yBPpASp7WiktwyA7gOup_prosopa-restaurant-360id-studio-10.jpg

Restauracja podzielna została na dwie strefy połączone korytarzem. W pierwszej koronne miejsce zajmuje bar – serce restauracji. Siedząc przy stolikach, goście mogą podziwiać widok na podmiejską linię kolejową i przejeżdżające nią pociągi. Z drugiej części lokalu zajmującej tylną część budynku roztacza się widok na kościół św. Bazylego. W łączącym oba pomieszczenia korytarzu na jednej ze ścian pozostawiono surową, cegłę, druga zaś pokryta została tapetą z napisaną po angielsku myślą Konfucjusza: „The way you cut your meat reflects the way that you live ”.

Fot: Vengelis Paterakis, yatzer.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera