Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stirling pod baldachim

 

Czas czytania: ~3 min


yplU5jK8uRAk4rCEDeUAPd8H9pAZD1f9qNel0FM5tcDkWDDiIhn9lOfp0WvL_maggiesstirling.jpg
Znamy już laureata tegorocznej nagrody Stirlinga. Najważniejszą brytyjską nagrodę architektoniczną przyznawaną przez Royal Instytut of British Architects we współpracy z The Architects Journal i Crystal CG otrzymał budynek Maggie’s Centre w Londynie, zaprojektowany przez Rogers Strick Harbour + Partners. To już druga nagroda Stirlinga dla pracowni Rogersa – pierwszą otrzymała w 2006 r. za lotnisko Barajas w Madrycie. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się w sobotni wieczór, 17 października, w Old Billingsgate w Londynie.

Zaprojektowany przez Rogers Strick Harbour + Partners Maggie’s Centre – ośrodek pomocy chorym na raka – powstał w zachodniej części Londynu. W opinii komisji konkursowej, prosta architektura centrum doskonale uzupełnia jego program, budując przyjazną i intymną atmosferę, idealną dla osób zmagających się z chorobą. Nieoficjalny, domowy charakter budynku i jego otoczenia sprawiają, że pacjentom łatwiej jest się uczyć żyć z nowotworem.

Dwupiętrowy pawilon w ciemnopomarańczowym kolorze nakryty jest dynamicznym dachem-baldachimem, uniesionym wysoko nad ścianami i tworzącym jednocześnie zadaszenie nad wewnętrznymi ogrodami, dziedzińcami i tarasami. Budynek jest częściowo otoczony murem utrzymanym w tym samym kolorze, co elewacje i oddzielającym centrum od zgiełku ulicy. Zgodnie z ideą przyświecająca całej serii ośrodków Maggie’s Center (nazwa pochodzi od imienia żony znanego krytyka architektury Charlesa Jencksa, która zmarła na raka), zaprojektowany przez Rogersa obiekt jest antytezą szpitala – nie jest odizolowany od miasta, ale funkcjonuje jako otwarty, gościnny dom. Zdaniem jury, przy zastosowaniu prostych środków udało się w tym przypadku stworzyć ponadczasową architekturę, która nie tylko doskonale spełnia swoją funkcję, odpowiadając na wymagania użytkowników, ale całą swoją formą wyraża współczucie, wrażliwość i ideę wspólnoty. Poza tym, nie tylko ten, ale wszystkie zaprojektowane przez znanych architektów i przez to „głośne” budynki Maggie’s Centre odgrywają niezwykle ważną rolę w walce z wciąż pokutującym społecznym tabu, jakim jest choroba nowotworowa.

W jury zasiadali: John Tuomey (architekt, przewodniczący jury), Stephen Bates (architekt), Thomas Heatherwick (projektant), Sir John Sorrell (prezes CABE), Benedetta Tagliabue (architekt). Nagrodą było 20 tysięcy funtów.
nCv0EIOVa2pZJGb8VzE2NzWIFul7HO80daOu96qWNKc5CQcFtbW2AoCpIOzo_maggiesstirling2.jpg
Zobacz pozostałych kandydatów.

W ubiegłym roku nagrodę przyznano zespołowi mieszkalnemu Accordia autorstwa Feilden Clegg Bradley Studios, Alison Brooks Architects i Maccreanor Lavington. Budynki nagorodzone w poprzednich edycjach: Museum of Modern Literature (David Chipperfield Architects), lotnisko Barajas w Madrycie (Richard Rogers Partnership), The Scottish Parliament (EMBT / RMJM), 30 St. Mary Axe (Foster and Partners), Laban Centre w Londynie (Herzog & de Meuron), Gateshead Millennium Bridge (Wilkinson Eyre), Magna Rotherham (Wilkinson Eyre), Peckham Library and Media Centre (Alsop and Störmer); NatWest Media Centre na Lord’s Cricket Ground (Future Systems); American Air Museum w Duxford (Foster and Partners), szkoła muzyczna w Stuttgarcie (Michael Wilford and Partners), Centenary Building, University of Salford (Hodder Associates).
1iHM9mXfBDpZQGUK8mspfgVe1CIFFKFN7NrK98HpVpaKefUyMGPVPYNVgIgk_maggiesstirling3.jpg
fOTWJYJiTfJWAqqld18c3cLo5xLgq5oWkkn8IWQJNT2Ru6Wz5RGrSnng5hR9_maggiesstirling4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera