Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Żyj eko

 

Czas czytania: ~2 min


9apTy3xKEk8SLC5BeTPMByzYPIEE44OSA6t2nDt6o8yMbkQ2V8Ik6jBirMct_solardecathlon.jpg
Praktyka jest najlepszą nauką. Dlatego, zamiast wtłaczać studentom do głów kolejną porcję teorii, warto dać im szansę na eksperymenty w rzeczywistości. Taka idea przyświeca Ministerstwu Energii Stanów Zjednoczonych - organizatorowi konkursu Solar Decathlon. Co roku zaprasza ono 20 międzynarodowych zespołów studentów wydziałów architektury, stawiając przed nimi zadanie zaprojektowania i zbudowania ciekawych pod względem formalnym, a przy tym funkcjonalnych i energooszczędnych domów zasilanych energią słoneczną. Tegorocznym laureatem konkursu jest zespół niemieckich studentów z Technische Universität Darmstadt. Zaprojektowany przez nich SurPLUShome – monolityczna, czarna bryła niemal w całości pokryta panelami fotowoltaicznymi – w ciągu jednego dnia może wyprodukować 19 kilowatów energii, czyli ponad dwa razy więcej, niż domy wykonane przez innych uczestników konkursu. To już druga nagroda Solar Decathlon dla drużyny z TU Darmstadt – pierwszą uczelnia dostała w 2007 r. Tuż za drużyną z Niemiec uplasowały się zespoły z Illinois i Kalifornii. Konkurs trwał przez 3 pierwsze tygodnie października. 18 października zakończyła się wystawa w National Mall w Waszyngtonie, gdzie publiczność najpierw mogła obserwować przebieg prac, a następnie efekty studenckich eksperymentów. Konkurs służy bowiem nie tylko pogłębianiu wiedzy i rozwijaniu umiejętności studentów – jego zadaniem jest również edukowanie publiczności i zaprezentowanie jej różnych pomysłów na połączenie wykorzystania energii słonecznej, energooszczędności i ciekawych projektów domów. Zespół TU Darmstadt: Nasz projekt na konkurs Solar Decathlon 09 to manifest innowacyjnego, odpowiedzialnego projektowania, a także propozycja alternatywnego stylu życia, którego integralnym elementem jest dbałość o środowisko, między innymi w drodze wydajnego gospodarowania energią. Chcemy, by nasza wizja stała się przyczynkiem do dyskusji na temat zmiany podejścia ludzi do kwestii szeroko rozumianej ochrony środowiska naturalnego. Wnętrze domu pomyślane zostało jako jedna, maksymalnie wykorzystana, a zarazem elastyczna przestrzeń. Żeby zróżnicować atmosferę i zapewnić mieszkańcom strefę prywatności, mieszcząca sypialnie wschodnia część piętra została obniżona, podczas gdy otwarta galeria powyżej zapewnia dodatkową przestrzeń dla odpoczynku i rozrywki. W wielofunkcyjnym korpusie północnej części budynku zostały skupione podstawowe, codzienne funkcje: kuchnia, łazienka, klatka schodowa, przestrzeń magazynowa i instalacje. To centralny punkt naszego projektu. Poszczególne funkcje zostały rozmieszczone we wnękach i otworach, dzięki czemu główny pokój dzienny jest otwarty i przestronny. Charakteru dodają wnętrzom specjalnie zaprojektowane meble, na przykład łóżko, które można schować pod podłogą. Wybór materiałów do wnętrz podyktowany został ogólnie przyjętą ideą zapewnienia mieszkańcom przestrzeni i światła. Jasne kolory ścian kontrastują z ciemnymi,
7Y5pc3wionexlDJDg60IGrh0cjSXf2ki2VWgJVseyPCjvY4PghuEd8M6J5Zo_solardecathlon-2.jpg
Ukz2MvCpadQicZ7lsz2G09VcIOJVineyZhnR55jhjAR7Rd2G6lJfhtUA1Hms_solardecathlon3.jpg
vDT1e3UvsERqKhLzffVq7oM2Ya2gNIX9bimAFnF9WCdmGs7Nu5G1IaopdvWA_solardecathlon4.jpg
GdD6Cn8vkqHY9aAzP1SiP1GkW1oPWMwJN8gkK8XDlE1Jif5b0fe3S1Mp36VX_solardecathlon6.jpg
rtE8UjPbM2iu8JbXNXXOlpeNefZyYUCjcVpxUp8YpVgYwXDlZvnQf8fJWvjU_solardecathlon7.jpg
WJ2mU18G9zdqLhcV2NrET3u3rj3TRbxGK54LWoQQpeC1VtOic8lWTdvEw8FT_solardecathlon8.jpg
dAVWtUaHnqtdQEDzUW2iKSG5iJi5bQldZobBL3PtDWFMelh5FJOtqpw9QzmE_solardecathlon9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera