Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pod zielonym dachem

 

Czas czytania: ~2 min


NJMmOVwG0CFOvNEXr3zskFU4EYv5qyFNxMnpvmOkDYj34sNNdaxJQgh1joQt_shl-lsa-wilno.jpg
Kraje bałtyckie przyciągają skandynawskich architektów. Duńska pracownia Schmidt Hammer Lassen, która ma już na swoim koncie wygrany konkurs na projekt EcoBay – nowego ekologicznego kompleksu w pobliżu stolicy Estonii – będzie też budować w Wilnie. Wspólnie z norweskim biurem Lund + Slaatto Architects zwyciężyła w konkursie na koncepcję kompleksu biurowo-usługowo-mieszkaniowego „Konstitucijos Avenue 21”. Nowe założenie o powierzchni 53 tysięcy m² ma powstać w rozwijającej się dzielnicy Snipiskes w północnej części miasta. Znajdą się w nim biura, apartamenty, sklepy, centrum konferencyjne, hotel i klub fitness. Zespół będzie się składał z trzech budynków, tworzących dynamiczną, otwartą na otoczenie kompozycję w ramach całego kwartału zabudowy. Budynki będą skupione wokół centralnej przestrzeni i połączone pieszymi pasażami. Chcąc zapewnić spójność nowego założenia z otaczającą tkanką architektoniczną o różnej skali, architekci podzielili je na strefy o różnej wysokości. Ponadto, każdy z elementów kompozycji składa się z kilku jednostek, których realizację można podzielić na kilka etapów. Wysokość zabudowy w ramach nowego założenia wzrasta stopniowo od najniższych obiektów w południowo-wschodniej części działki w kierunku wertykalnej dominanty ulokowanej po jej północno-wschodniej stronie. Budynki, a nawet poszczególne ich elementy, będą względem siebie poprzesuwane, tworząc ciekawe przestrzenne interakcje między bryłami o różnej wielkości i kształcie. Biura znajdą się w najwyższym budynku oraz częściowo w obiekcie usytuowanym w północno-zachodniej części działki. Jego wyższe kondygnacje przeznaczone są na mieszkania. W budynku frontowym, usytuowanym wzdłuż alei Konstitucijos, mieścić się będzie hotel z częścią handlowo-usługową na parterze. Wszystkie sklepy będą dostępne bezpośrednio z głównych ulic, dzięki czemu miejskie życie ma się toczyć nie tylko w centralnej przestrzeni założenia, ale także na zewnątrz, wzdłuż jego krawędzi, integrując je z tkanką miejską. Zgodnie z filozofią biura SHL, nowy kompleks z zielonymi dachami i systemem oczyszczania ścieków ma być w jak najmniejszym stopniu szkodliwy dla środowiska naturalnego. Architekci skupili się na efektywnym rozmieszczeniu budynków – ich usytuowanie jest uzależnione od kąta padania promieni słonecznych, żeby w ten sposób zminimalizować konieczność ogrzewania lub klimatyzowania budynków w godzinach pracy, a także zapewnić odpowiednią ilość światła we wszystkich pomieszczeniach.
ztLj3YzJ1l9HGqcdpjN4jKWU6MLpDa2oF2MOjhXxzXqlULJvHcVKYTYYL6Do_shl-lsa-wilno-2.jpg
HyGNE9apvfPO4HWnBxUjU8M0ingvnMFFAJEOOmZ6mXDB2LkkXxXbimvmNDdm_shl-lsa-wilno-3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera