Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy wygląd wnętrza Hali Stulecia we Wrocławiu

 

Czas czytania: ~1 min


jXYRkJ4YfjMM4140BZgYsHChfY7tCSBKdNl7Ulg4Tp30QUPAx0EZuA5bPuUq_hala-stulecia-wroc1.JPG

Remont Hali Stulecia we Wrocławiu został ukończony w 2011 roku. Projekt architektoniczny wnętrz powstał w biurze Chapman Taylor International Services.

Hala to ogromny zabytkowy obiekt, który zbudowano w latach 1911- 1913 według projektu Maxa Berga. W 2006 roku budynek wpisano na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako symbol początku technologi żelbetowej w architekturze. Jednym z założeń projektowych było odtworzenie historycznego wyglądu hali.

8VJ1xvIdDOUT3qJsgl0TaMX9fkbLvXwPS4YxFGIc2VmFbRrzWVPJPcO5XS80_hala-stulecia-wroc2.JPG

Hala Stulecia to bardzo wyjątkowa struktura. Łączy w sobie funkcję widowiskowo- rozrywkową oraz wystawienniczą. Wymiary tego historycznego obiektu robią wrażenie: przestrzeń pod centralną kopułą ma średnicę 65 m i wysokość 42m.

Więcej na: projekt wnętrza


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera