Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Industrialna stymulacja

 

Czas czytania: ~2 min


LIdtN3XpXaW6gqsT1bnpRXiY0nt8AryJqdRvGVMH8EDfxXnZOJ8W6pmQIF61_3xn-aarhus.jpg
Obiekty poprzemysłowe i współczesna kultura to połączenie dobrze już znane. Surowa prostota i duże przestrzenie dawnych budynków industrialnych świetnie sprawdzają się jako tło dla sztuki i wszelkiej twórczej aktywności, a jednocześnie są wyraźnym sygnałem, że mieszczące się w nich instytucje nastawione są na nowatorską i odważną działalność. Na ośrodki kultury z równym powodzeniem adaptowane są dawne fabryki, silosy, zabudowania portowe, czy – tak jak będzie to miało miejsce w duńskim Aarhus – obiekty kolejowe. Kilka dni temu rozstrzygnięto konkurs na projekt adaptacji tamtejszego zespołu hal dla pociągów towarowych na nowoczesny ośrodek kultury. Zwyciężyła w nim duńska pracownia 3XN Architects, która opracowała swoją koncepcję wspólnie z zespołem partnerów: Nord Arkitekter, Hans Ulrik Jansen A/S, Exner Studio i Søren Jansen Engineers. Nowe centrum kulturalne powstaje z myślą o wspieraniu rozwoju scenografii, sztuk wizualnych i literatury i, w założeniu jego twórców, ma być miejscem inspirującym i stymulującym aktywność twórczą oraz sprzyjającym interakcjom między artystami z różnych dziedzin, przedstawicielami świata biznesu i edukacji. Zwycięska koncepcja zakłada integrację nowego obiektu z historyczną tkanką architektoniczną, która zostanie poddana gruntownej rewitalizacji, a także włączenie w nowe założenie elementów natury – zielonej przestrzeni, tworzącej miejsca sprzyjające zarówno aktywności, jak i rekreacji. Budynek będzie „zielony” także pod względem rozwiązań ekologicznych, przede wszystkim redukcji zapotrzebowania na energię elektryczną potrzebną do wentylacji budynku i oświetlenia. Nowy ośrodek kultury ma być elastyczną przestrzenią o maksymalnej powierzchni użytkowej 9 tysięcy m². Znajdą się w nim sale ekspozycyjne, pomieszczenia warsztatów i duże audytorium. Dach budynku będzie naturalnym przedłużeniem otaczającej obiekt zielonej przestrzeni – będzie miał formę publicznego placu, rozciągającego się jak „dywan” nad nowym obiektem i wprowadzającego dodatkowy poziom aktywności uczestników życia kulturalnego.
OlWUjyaVdZtDk2Bw1WNiN9mxsdK1eYWg0tjtZKk0JRpPNpgPTBNWioStvn4B_3xn-aarhus-2.jpg
7nc099WEvbt5O3vQhIuVhkqxfzFRboUm5ddGvLrr7LD06RkjWjoDfYslNcAY_3xn-aarhus-3.jpg
0WMvLGpwkLN4cnzmLVKw6wG52Q4TeYmovmm3D2i5TdF9is8W6FiioyG4yUk5_3xn-aarhus-4.jpg
MN5hnc4rUrbsPDtJnrWkQx3GYOk4bgqQ6U3rv4WbzTUPRn7xgkoyZsnzezM0_3xn-aarhus-5.jpg
isI1O7G0iQoBWL5tbSiCikIY4DVjZCKX4xpyUCHjHhFzSBVE8vaVdrNK0Wmd_3xn-aarhus-6.jpg
YwZlLXbYEomVqYUNu2M8IvH0zUif09j7WlpV2tiLUPFaEyg11La6OXoQHNzJ_3xn-aarhus-7.jpg
RXN6X02XoGSZ5SNYkiAppjvougnMtYD2A9oLgSjE488JLuWhBrzuSGlUMPZX_3xn-aarhus-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera