Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko ikona

 

Czas czytania: ~3 min


sYCqmjhf04npM2NpimGqv37dS1D1Z4NhwBaMaKFS6fasem0D7I6qHjBtKqqa_cepezed-bruksela.jpg
Bruksela chce być nie tylko najważniejszym miastem Unii Europejskiej, ale też wzorem ekologii dla państw Starego Kontynentu. Wkrótce ma tam powstać budynek będący kwintesencją ekologicznej architektury – nowa siedziba Environment Brussels. Zaprojektowało go holenderskie biuro Cepezed z Delft. Environment Brussels, czyli dawny Brukselski Instytutu Zarządzania Środowiskiem to jedna z najważniejszych w Belgii instytucji zajmujących się opracowywaniem strategii ochrony środowiska naturalnego. Główna, będąca jej wizytówką, siedziba musi więc spełniać wyśrubowane normy ekologiczne. Budynek powstanie w jednym z największych i najważniejszych fragmentów stolicy Belgii objętych kompleksowym programem rewitalizacji – dużym, poprzemysłowym rejonie Tour & Taxis w dzielnicy Havenlaan. Frontem zwrócony będzie do monumentalnych, historycznych obiektów dawnego Składu Królewskiego i hal magazynowych, które niedawno zostały poddane rewaloryzacji i obecnie mieszą się w nich biura, restauracje i sklepy z dobrym designem. Jest tam również miejsce dla wydarzeń kulturalnych, a w planach jest jeszcze budowa nowego zespołu mieszkaniowego i park miejski. Zaprojektowany przez Cepezed budynek to zwarta bryła przykryta wygiętym i w przeważającej mierze przeszklonym dachem. Znaczną część budynku zajmuje centralne atrium pomyślane jako kontynuacja przestrzeni publicznej, wschodnie skrzydło zaś zostało wzbogacone o zielone patia, z których roztacza się widok na otoczenie. Dzięki temu budynek ma emanować gościnną, otwartą atmosferą i stymulować interakcje z pozostałą częścią rejonu Tour & Taxis. Poza biurami pracowników, nowa główna siedziba Environment Brussels będzie mieścić audytorium, bibliotekę multimedialną, centrum spotkań i restaurację. Na parterze znajdą się także laboratoria oddzielone od części ogólnodostępnej jedynie transparentnymi ścianami. Architekci chcą w ten sposób przybliżyć publiczności prowadzone w instytucie badania i testy. Dobrze widoczny będzie także umieszczony za szybą parking dla rowerów. Jego wyeksponowanie ma podkreślać znaczenie ekologicznych środków transportu. Z kolei umieszczona w centrum budynku kaskada schodów łączących otwarte galerie kolejnych kondygnacji ma zachęcać do korzystania ze schodów zamiast z windy, a więc do oszczędzania energii elektrycznej. Nad częścią otwartą dla publiczności znajdą się biura. Pod zewnętrzną, jednolitą powłoką kryje się budynek na planie zbliżonym do litery „U”. Dłuższe – wschodnie i zachodnie – skrzydła połączone są przez strefę północną z windami i instalacjami technicznymi. Środek zaś zajmuje obszerne, skierowane na południe atrium, na które wychodzą okna wszystkich biur. Przykryty szklanym dachem dziedziniec ma pełnić funkcję głównego miejsca spotkań dla pracowników i gości instytucji, a także – dzięki znajdującej się tam zieleni – odgrywać ważną rolę w ekologicznym programie obiektu. Ekologiczne rozwiązania przewidziane w budynku Environment Brussels spełniają kryteria stosowane dla budynków pasywnych. Zwarta struktura obiektu umożliwi zredukowanie powierzchni elewacji, ograniczając straty cieplne zimą i nadmierne nagrzewanie budynku latem. W planach jest również zastosowanie szkła odpornego na wysokie temperatury, markiz umożliwiających regulację dostępu promieni słonecznych oraz zewnętrznej powłoki, która odbija światło. Trójwarstwowe elewacje zapewnią minimalne straty ciepła, a indywidualna wentylacja ich poszczególnych modułów będzie zapobiegać przegrzewaniu budynku w lecie. W budynku dominować będzie wentylacja naturalna, pojawią się również kolektory słoneczne i podziemne magazyny energii. Dzięki tym rozwiązaniom, główna siedziba Environment Brussels znajdzie się w awangardzie belgijskich i europejskich budynków przyjaznych środowisku naturalnemu.
jskEZ9de8ujvmqhsFSmPLVWdKF58h9tfnQ8zgeK2oZqfgLegM1i8mgMX9owR_cepezed-bruksela-2.jpg
EdlnF8di1WSiO60awEP6ng9Ot7gIweCz6vT7tfwcLulvgr71tcHS5gKWd0Ts_cepezed-bruksela-3.jpg
rpr9UlMVt7DlDselCPzkbXr6K03ggC5d1oaXFdddZqmvQCsmVm07iR3ggvDM_cepezed-bruksela-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera