Segmenty publiczne - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Segmenty publiczne

 

Czas czytania: ~3 min


wDbcB2z7kMC5B9nyVu9PewDj7dKNVGIa9DTEToZvrwwTdqI8cUCQVWaQcXV5_theatrelebateau.jpg
Na zewnątrz – gra brył i światła odbijającego się od złocistej powierzchni budynku. W środku – gra aktorów. Poddany renowacji Théatre le Bateau Feu w Dunkierce na północy Francji ma być jak otwarta przestrzeń miejska, a jednocześnie zapewniać warunki dla realizacji zróżnicowanego programu artystycznego nowoczesnej instytucji. Konkurs na przebudowę teatru wygrało Mikou Design Studio z Paryża – zespół architektów, inżynierów, urbanistów, scenografów i grafików. Projektanci wyjaśniają, że celem, do którego zawsze dążą, jest „odejście od przyjętych z góry form i funkcji w celu uczynienia budynków i otaczającej je przestrzeni lepszymi”. Pracę nad każdą koncepcją traktują jako próbę zmierzenia się z tradycyjnymi pojęciami funkcji i formy oraz kontekstu urbanistycznego i społecznego, by w ten sposób odkrywać nowe możliwości kreowania przestrzeni – bardziej zmysłowej i silniej oddziałującej na ludzkie emocje. W przypadku teatru w Dunkierce polem eksperymentów była architektoniczna i urbanistyczna renowacja przestrzenni publicznej. Zaproponowane przez Mikou Design Studio rozwiązania mają wykreować miejsce o zróżnicowanym charakterze i wielu możliwościach użytkowania, mogące zaspokoić potrzeby różnych użytkowników. Budynek będzie mieścił dwie sale widowiskowe: koncertową i teatralną, sale prób, garderoby, magazyn i biura, a także foyer, kawiarnię, bar i sklep z pamiątkami. Po zakończeniu prac, obiekt przy pl. de Gaulle’a przekształci się w schodkowo ukształtowaną bryłę, przy czym wysokość segmentów zmniejszać się będzie w kierunku placu: od najwyższego, mieszczącego scenę dużej sali, po najniższy – frontowy – z foyer. Elewacje budynku pokryte będą perforowaną, metalową okładziną w różnych odcieniach ochry. Jej złocisty kolor ma podkreślić prestiż miejsca, a także tajemniczość i magię teatru. Pomiędzy dwoma warstwami elewacji zostanie zainstalowane sztuczne oświetlenie, zapewniające odpowiednią oprawę teatralnego gmachu i placu w nocy. Budynek złożony z segmentów o różnej wielkości kreować będzie otoczenie o zróżnicowanej skali i charakterze: od intymnej, nieformalnej atmosfery w ogrodzie po zachodniej stronie budynku, gdzie metalowa okładzina zestawiona została z antracytowym cokołem, przez miejską skalę przy Rue du Jeu de Paume i od strony najintensywniej się rozwijającej głównej arterii komunikacyjnej, przy której w przyszłości powstać ma duże centrum handlowe, po stosunkowo niewielką i przyjazną strefę wejściową przy placu de Gaulle’a, czyli po stronie południowej. Za fasadą z przeszkloną partią przyziemia przed gośćmi otwierać się będzie przestronne foyer, z którego monumentalna klatka schodowa prowadzić będzie do głównego wejścia dużej sali widowiskowej. Z foyer można będzie także przejść do mniejszej sali teatralnej oraz ulokowanej wzdłuż południowo-wschodniej osi budynku części rekreacyjnej z kawiarnią, barem i księgarnią. Foyer będzie częściowo rozdzielone na dwa poziomy, ale wycięte w stropie otwory zapewnią wrażenie ciągłości przestrzeni i dostęp światła dziennego do niższej kondygnacji. Specjalnie zaprojektowane żyrandole przypominać będą świetliste kurtyny, podkreślając teatralny charakter obiektu.
AWvtyJMEwzXEX8PBZyZNzfX24BkwYvCoUFuyA8fOW9IuqiSfmwHHsSQf2CTy_theatrelebateau-2.jpg
uGQXoVi67hMHPe3GsNFvm5ATOhgakV4h1ZZ0QStAuqxr1xKeA3iBUO9bW4mS_theatrelebateau-3.jpg
NEzgx6AcCvkF3LG2H3s3q5E7EidOaDaY2ReJEw1CUOqY3e2M8GLQfvmsqgz9_theatrelebateau-4.jpg
O3v3vwfCKnb2gRUKTyr0dwKSBGPB3wt0kFPJNqcVRrhRPXPx2opBpt5Su95M_theatrelebateau-5.jpg
DNjFe6ldaFA01wYXKZxoQ7lMOFB4rpuWgyQiuFtB3AcGpdNTXKxpz9LTC9Qo_theatrelebateau-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera