Brama jak ekran - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Brama jak ekran

 

Czas czytania: ~2 min


ypohFLLsdBLDkVT6ecFG9Sl1NZN1mn3L1TdHKQR1yAoRCO84LVZPIgg2oPOP_koreanculturalcenter.jpg
Korea Południowa nie chce być kojarzona wyłącznie z LG i kilkoma markami samochodów i stawia na kulturę. Pod koniec roku w Nowym Jorku ma się rozpocząć budowa Centrum Koreańskiego, czyli nowej siedziby Koreańskiego Instytutu Kultury. Międzynarodowy konkurs na jego projekt wygrała pracownia SAMOO Architecture PC – nowojorski oddział studia SAMOO Architects and Engineers z Seulu. Mające pełnić funkcję „międzynarodowej bramy do koreańskiej kultury, podróży i wydarzeń” centrum powstanie przy East 32nd Street i będzie stanowiło przedłużenie Korea Town w stronę Murray Hill na Manhattanie. Ośmiopiętrowy budynek o powierzchni ponad 3 tysięcy metrów kwadratowych będzie mieścił przestrzeń ekspozycyjną, salę teatralną z widownią na 240 miejsc, bibliotekę z czytelnią oraz pomieszczenia administracyjne. Zwycięski projekt ma wyrażać koreańskie dążenie do połączenia innowacji w dziedzinie technologii z dbałością o zachowanie tradycji. Wielowarstwowe, szklane elewacje stworzą rodzaj ekranu, przez który widać będzie trzy umieszczone wewnątrz rzeźbiarskie struktury. Usytuowane jedna nad drugą, stworzą symboliczny i funkcjonalny rdzeń budynku. Pokryte kolejno polerowaną ceramiką, surową terakotą i drewnem, reprezentować mają trzy strefy: Niebo, Ziemię i Człowieka. Mieścić się w nich będą trzy główne elementy programu funkcjonalnego budynku: w najniższej – przestrzeń publiczna z salą teatralną, wyżej – półpubliczne pomieszczenia czytelni, a w najwyższym module – część prywatna z biurami i pracowniami artystów. Za szklaną fasadą znajdzie się także ekran, za pomocą którego wizualne informacje przekazywane będą na zewnętrz – przechodniom. Zamiarem architektów jest stworzenie – za pomocą dynamicznej kompozycji architektonicznej – otwartej i zapraszającą do wejścia przestrzeni, zintegrowanej z codziennym życiem ulicy. Otwarciu Centrum na otoczenie ma także służyć przeznaczenie parteru budynku na prezentację wystaw dotyczących aktualnych trendów we współczesnej kulturze koreańskiej, w tym muzyki, filmu, kulinariów, nowych technologii i spektakli telewizyjnych. Dla gości dostępne będą także kawiarnia i ogród na tarasie w połowie wysokości budynku.
eBB28NGtJ6xeJUcrjv6SLpaFHM6G2X1oEaBx5S5scq2OfItMdUIYHu6JgivC_koreanculturalcenter-2.jpg
8HwTBBguBFBVABEydfjPjLY6VPfc5BhRFLpEIzIDVXBUaHCFg6d7cjwBUbyf_koreanculturalcenter-3.jpg
b1gTe07v7Ed0Xllig5Q1RQiho1bfRQJD5f7vsj7gIkjYTreYgEe3HPADkNxo_koreanculturalcenter-4.jpg
ygGY78VhBCeL7uVhCu0mfzcZjuze54JFabIZTWoQCAGI0EeA0BdKRcCs0l8R_koreanculturalcenter-5.jpg
TreC7l73WSTwNKlPszovxSPowZTW150exn81KUwaBOb8MsoGLLcdbEVLKj5w_koreanculturalcenter-6.jpg
S61ijSA6d97ZRKcQqKc3195WxqaZmbywfPTNt5DZqwRaY8Xn5rtNvCx2jDff_koreanculturalcenter-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera