Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Aranżacja sklepu - Śląsk w pigułce

 

Czas czytania: ~1 min


Wnętrze sklepu w Katowicach

 

AfzAiWZz0ekqKKAztL37eX4tdPx46Wgd3EEJo1p3kA4CnCW1Pm7w6Wi7HXY2_geszeft-w-katowicach1.jpg

Projektantki Joanna Wołoszyn i Daria Barnaś zaprojektowały Geszeft - sklep z produktami lokalnymi, odzieżą, biżuterią, publikacjami na temat Ślaska, designu i architektury. Lokal znajduje się w jednej z dzielnic Katowic bezpośrednio przylegającej do jego centrum. Mimo potencjału dzielnicy sam około 100-metrowy lokal przez ponad rok był pusty i nikt nie był nim zainteresowany.

Właściciele Geszeftu chcieli aby wnętrze było równie oryginalne jak produkty, które oferuje. Miał to być sklep i miejsce spotkań w jednym. Dla projektantek ważne było oddanie charakteru Śląska w pigułce. Przyświecały im: surowość, przemysł, minimalizm i szczerość.

QG40EXKTZr0e9lL3nNDwwCNjObIJKvruQHeuQyiNfHrmiUWPYDOy5qMaoIFZ_geszeft-w-katowicach2.jpg

W latach 60' w miejscu tym funkcjonował pierwszy na śląsku Pewex, czyli jedyny sklep, w którym można było zakupić zachodnie produkty w czasach PRL-u.

Zobacz wnętrze sklepu


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera