Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W kwadraty

 

Czas czytania: ~2 min


0VLfuZddheFYXulSLP7eHcHf3N3oUsS7xMha6WSpr8bxCVFs2yVurlIgHDnx_lan-begles.jpg
Paryskie biuro LAN Architecture w nowy rok wkroczyło wygrywając konkurs na projekt nowego kompleksu mieszkaniowo-usługowego w Bègles we Francji. Architekci duże pole do popisu pozostawili inwencji mieszkańców, umożliwiając im dowolne wykorzystanie przestronnych loggi. W skład założenia nazwanego 72 Collective Housing Units wejdą trzy bloki mieszczące mieszkania, sklepy i biura. Przedłużeniem każdego apartamentu będzie otwarta przestrzeń zewnętrzna, którą użytkownicy będą mogli zabudować, przekształcić w taras, niewielką szklarnię albo bufor chroniący wnętrze przed wiatrem. W efekcie tych modyfikacji, wygląd zewnętrzny budynków będzie się zmieniał, odzwierciedlając potrzeby użytkowników. Punktem wyjścia było dla architektów dążenie do takiego „wyrzeźbienia” brył, które umożliwiłoby wykorzystanie w pełni lokalizacji budynków, jej potencjału urbanistycznego i warunków naturalnych. Chcieli także połączyć w ramach masowego budownictwa dwa typy mieszkań: dom i apartament, a strefę prywatną poprzeplatać przestrzenią publiczną. Projektowanie budynków architekci zaczęli od dokładnego przeanalizowania modnych aktualnie stylów życia, klimatu i zmieniającego się w ciągu dnia nasłonecznienia działki. Wyniki tych obserwacji posłużyły jako podstawa dla organizacji wnętrz mieszkań. Ich aranżacja ma umożliwić maksymalne wykorzystanie zmieniających się warunków zewnętrznych, zarówno w skali mikro – w ciągu dnia i nocy, jak i makro – wraz ze zmianą pór roku. Kluczową rolę w tym programie odgrywać będą loggie, których przestrzeń mieszkańcy będą mogli dowolnie adaptować do swoich potrzeb. Zmiana wewnętrznego układu mieszkań i funkcji logii ma być możliwa w bardzo prosty sposób i bez użycia skomplikowanych rozwiązań technologicznych. Główny element konstrukcyjny budynków stanowić będą kolumny-płyty, które zostaną obudowane systemem lekkich elewacji zapewniających jednocześnie skuteczną izolację termiczną. Budynki mają być gotowe w 2012 r.
eG9T75NdyF9Vn1GHESbm0LVW9UldlSlAVKICQ1ms6aVGXHofoiDOzI3i20Cs_lan-begles-8.jpg
RDwgb8g8VIzVPhlseazPzNYczhSBfQnfMPkyH7kZ2oemuuvOMuvSD4MFuwm9_lan-begles-2.jpg
91sucZqjRCkKfocGi0OaLdIpVQ9JrebySFsDbo88M1hKF7GrLlYgB9543Z2e_lan-begles-3.jpg
dC3kx90O5py7MYbzERGrLVX3i1OYLaHC8ViCaIBWwHldI49V1BWlrteWamlG_lan-begles-4.jpg
ZJJheeYdKXHJGzH6Idtl6Jrh297eM1277d3vnzn8bJxWIqWlHnGDDgxhEzU3_lan-begles-5.jpg
fw62Kj0lXVt5xgXKeuEz7l3eQzLwOl9bafxNfb6sbdt18rTzOjPZidlIExEQ_lan-begles-6.jpg
gBlcQ1wX1P6G4OpRwMPAP8qVJbU4NFb4PcXA7E9Wtw3YEv5cZbKthweDtEHZ_lan-begles-7.jpg
YMauLPi4o80ijNvkcC5s4M3eZ1EfkraR5TuVSg6ypEGgZdoS6DvGcgbtLQQx_lan-begles-9.jpg
V61WJiU4Cl1g1rb4Nav5H2NB2Kk5gxxCFkk5OjIv34JRY4ldT29fymRmUvvu_lan-begles-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera