Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Synteza na piasku

 

Czas czytania: ~2 min


Z6HSM3C7UHq7f1nOpNDIgdx9EdPjk9NFgnEe6EFtbLnnXF62Zav1XTdNMidq_perkinswill-al-birr.jpg
Formy spotykane w architekturze tradycyjnej, zakorzenionej w historii i warunkach naturalnych regionu, a także twórczości ludowej, nie są przypadkowe. Są jak architektoniczny kod genetyczny przypisany do danego miejsca na świecie. Przez setki lat ewoluowały, by maksymalnie dopasować się do środowiska naturalnego i jak najlepiej spełniać swoją rolę – ułatwiać ludziom funkcjonowanie w ekstremalnych nieraz warunkach. Mimo swojego wieku, wciąż są aktualne, a współcześni architekci mogą z nich czerpać pełnymi garściami.

Do lokalnej tradycji architektonicznej nawiązuje projekt „Garden Tower” – głównej siedziby Al-Birr Foundation w Riyadh w Arabii Saudyjskiej, autorstwa biura Perkins+Will. W tegorocznej edycji konkursu MIPIM Architectural Review Future Project uznany został za najlepszą koncepcję wieżowca na świecie. Fundacja Al-Birr, dla której projekt powstał, jest organizacją non-profit, której celem jest pomoc biednym i pokrzywdzonym rodzinom i dzieciom.

Zadaniem architektów z nowojorskiej pracowni Perkins+Will było zaprojektowanie ekologicznego wieżowca, dostosowanego do lokalnych warunków środowiskowych i specyfiki kulturowej regionu. Kluczem do rozwiązania obu tych problemów okazało się sięgnięcie do elementów obecnych w architekturze krajów arabskich od wieków.

Robert Goodwin, główny projektant: „Projekt eksploruje typologię wieżowca w ekstremalnych warunkach suchego i gorącego klimatu Riyadh, poprzez reinterpretację trzech ikonicznych elementów architektury islamu – spiralnego minaretu, otoczonych murem ogrodów i mashrabiya (tradycyjnych okien przesłoniętych lekkimi, drewnianymi kratami). Nasza koncepcja jest syntezą elementów symbolicznych i funkcjonalnych, ujętych w ekspresyjną formę architektoniczną.”

Punktem wyjścia była dla projektantów prostopadłościenna bryła, którą poddali formalnej i przestrzennej metamorfozie. W wewnętrznym trzonie „wyrzeźbiony” został „spiralny ogród”, tworzący sekwencję otwartych przestrzeni z zielonymi tarasami, przywołującymi na myśl wiszące ogrody. Okrywająca go zewnętrzna powłoka jest kratownicą o różnym zagęszczeniu podziałów, dostosowanym do ekspozycji słonecznej – od południa niemal pełna płaszczyzna tworzy barierę dla promieni słonecznych, od północy zaś większe otwory zapewniają widok na otoczenie. Kratownica ta jest bezpośrednim nawiązaniem do tradycyjnych okien mashrabiya, a jednocześnie zapewnia delikatną równowagę między statyczną i dynamiczną ekspresją budynku, ochroną i ujawnieniem wewnętrznej aktywności.
L2UekuluYX29FTbt7tdPed4rkJ4K6oeqrDmjdf9ykr70UvWxo9Q1BEnORMkh_perkinswill-al-birr-2.jpg
Zobacz wszystkie projekty nagrodzone w MIPIM Architectural Review Future Project
PEa1BJaWGaYKQh6SmaHmadN92MWwtjm2SWgIZ2sBlR9SLIKxsTZvO1qhN1f9_perkinswill-al-birr-3.jpg
4zsEtkwW5aQLsaRYZAXRz8bJERjJGDFgXW1u2cRDHQLvamDSvYc8nenOZwAK_perkinswill-al-birr-4.jpg
5uN4VCdvf4eWewxfuDyqGONfabOflqeC1sVf8QXoU0uoGLYRqcWHac1k3wBo_perkinswill-al-birr-5.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera