Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cztery w jedno

 

Czas czytania: ~2 min


H2ALQXWNEx8e5jVyboioRNloD8eLKnouhxxlp65aDCoSbjmJdU7MgDxE1xye_pasaia-bay.jpg
Jak stworzyć spójne, urbanistyczne założenie zachowując jednocześnie odrębność zamieszkujących je lokalnych społeczności? Rozwiązanie znalazło holenderskie biuro architektoniczne KCAP Architects&Planners, które zwyciężyło w konkursie na projekt urbanistyczny zagospodarowania 70-hektarowej działki nad zatoką Pasaia w San Sebastian. W finałowym etapie konkursu pokonało ono między innymi Zahę Hadid, Richarda Rogersa, Dominique’a Perrault czy Oriol Bohigas. Nowe założenie ma powstać na terenie obecnego portu i ma się stać siłą napędową regeneracji całego regionu. Jeroen Dirckx – główny projektant zwycięskiej pracowni – podkreśla, że ogromne znacznie dla ich projektu miała współpraca z lokalnymi partnerami, dzięki którym udało im się lepiej zrozumieć złożoność tego zadania i dostosować rozwiązania do lokalnego kontekstu. Teren, który będzie przedmiotem zaproponowanego przez nich przekształcenia, jest obecnie związany z czterema różnymi miastami należącymi do konurbacji Bayonne-San Sebastian Basque Eurocity i zamieszkiwany przez różne społeczności. Biorąc za punkt wyjścia tę skomplikowaną sytuację, autorzy zwycięskiej koncepcji za najważniejszy cel uznali zapewnienie lokalnym społecznościom przestrzeni dla indywidualnego rozwoju, a zarazem możliwości poznawania się i współpracy między wszystkimi ośrodkami. Architekci podkreślają, że ich celem nie było przekształcenie tego terenu w jednolite miasto, ale raczej wydobycie specyficznej, lokalnej różnorodności i zachowanie bogactwa dziedzictwa kulturowego portu i zatoki. W tym kontekście zaproponowali potraktowanie obszaru wokół zatoki jako „archipelagu” zróżnicowanych, nabrzeżnych ośrodków. Poszczególne strefy o odmiennym charakterze łączyć będzie sieć przestrzeni wspólnych otaczających portowe doki i połączonych zielonymi bulwarami, a także ośrodki transportu publicznego. Taki układ ma zapewnić obecnym i przyszłym mieszkańcom możliwość swobodnego korzystania z dostępu do wybrzeża i zgromadzonych przy nim usług. Wokół zatoki powstaną też nowe budynki użyteczności publicznej – centrum kultury i muzeum morskie – a także zespoły zabudowy biznesowej, która przyczyni się do rozwoju różnych sektorów gospodarki w całym regionie. Zwycięski projekt powstał we współpracy z lokalnymi architektami z pracowni Ángel de la Hoz i konsultantami z firmy LKS engineering, a nadzór ekologiczny nad nim sprawowała firma ECOFYS. W ciągu następnych tygodni wystawa prezentująca zwycięską pracę będzie jeździć po okolicy, a do października 2010 r. zwycięski zespół musi rozwinąć swoją koncepcję. Inwestycja zaplanowana jest na lata 2011-2020.
A327kI5BPDBFtRRQaykoirTx784Q5mXiltvui2XyJXwQXAjpMcKi64vspocY_pasaia-bay-2.jpg
UeNO26cVt2b9NWMc2JuXSWbH1jcNapxSCCjbb70seNzBTZ7BQecPBMuyC5iU_pasaia-bay-3.jpg
S1gJwuquYWRTKZ6QzOQa8cgPasFAqbpg3ZN6w1FrQQs3dVLAYmaRzLYbW6Nw_pasaia-bay-4.jpg
GM3W5ny0OANKDiFrjVQwBFRsWiI1itkQiJAxmrtZ7NQeF9lSfdq1Np6FClGy_pasaia-bay-5.jpg
W7Yx1NXXKbDH6cAoOsUMSleMoSb5nNMpmAKc9jQbNReF6ke3IRsJv4Cc8gZn_pasaia-bay-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera