Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostki w promieniach

 

Czas czytania: ~3 min


5nDLcxRGoiMEyCRutC4jS1QuNZbnETeEb97jwbycM3Vwa2XGVTVetNCDgFox_shl-criminal-court.JPG
Międzynarodowy Trybunał Karny w Hadze od wielu lat zajmuje tymczasową siedzibę. Sytuacja co najmniej dziwna, jeśli wziąć pod uwagę, że jest to pierwszy w historii ludzkości stały sąd międzynarodowy, powołany do sądzenia osób oskarżanych o popełnienie najcięższych zbrodni, które miały miejsce po 1 lipca 2002 roku. Wkrótce jednak MTK będzie mógł się przenieść do nowej i – co najważniejsze – własnej siedziby. Autorami jej projektu są architekci z holenderskiego biura Schmidt Hammer Lassen. Projekt SHL został wybrany w prestiżowym, międzynarodowym konkursie architektonicznym, w którego finale zmierzyło się dwadzieścia pracowni, w tym Mecanoo Architecten, OMA/Search, Wiel Arets, Kengo Kuma & Associates oraz David Chipperfield. Budynek stanie na peryferiach Hagi, w strefie, w której krajobraz miejski ustępuje pola wydmom ciągnącym się wzdłuż brzegu Morza Północnego. Głównym zamysłem architektów było rzeźbiarskie ukształtowanie budynku i wpisanie go w naturalne ukształtowanie terenu, a jednocześnie nadanie mu formy, która będzie wyrażała autorytet MTK, zachowując przy tym ludzką skalę. Bjarne Hammer wyjaśnia: „Było dla nas oczywiste, że w połączeniu nadmorskiego pejzażu z obrzeżami miasta tkwi wielki potencjał. Poprzez nasz projekt chcemy przywrócić Hadze piękno otaczającego ją krajobrazu”. Ale to nie wszystko. Równie ważna, jeśli nie ważniejsza, była chęć stworzenia budynku, który będzie godną oprawą działalności MTK, a swoją formą wyrażać będzie szacunek, zaufanie i nadzieję oraz wiarę w sprawiedliwość i sądownictwo. Zaprojektowany przez SHL kompleks tworzyć będą cztery prostopadłościenne bryły oraz wertykalna dominanta w postaci przeszklonego wieżowca na planie kwadratu. Wszystkie budynki wyrastać będą ze wspólnej podstawy – platformy, pod którą znajdzie się przestronny, zalany dziennym światłem parter. Jego wnętrze ma być kontynuacją otaczających budynki ogrodów – wewnętrznym parkiem, który stworzy przyjemne otoczenie sprzyjające spotkaniom pracowników trybunału. Architekci podkreślają, że ogrody zawsze były częścią obiektów kulturalnych i religijnych. Nierzadko miały charakter symboliczny i tak będzie też w tym przypadku. Ogród, w którym pojawią się rośliny z każdego ze 110 państw członkowskich trybunału, będzie wyrażał jedność, a zarazem niezależność narodów i kultur. Niezwykle istotnym czynnikiem projektu były także rozwiązania ekologiczne, które zostały uwzględnione na każdej możliwej płaszczyźnie – od planu budynku po wybór materiałów. Elewacje zostaną pokryte panelami kompozytowymi, które, ze względu na dużą odporność, świetnie sprawdzą się w wietrznym i nadmorskim klimacie. Będą to materiały, które są powszechnie używane do produkcji karoserii profesjonalnych samochodów wyścigowych oraz śmigieł. Budynek spełniać będzie kryteria potrzebne dla uzyskania certyfikatu ekologicznego BREEAM Excellent, w którym brane są pod uwagę liczne wskaźniki, począwszy od energooszczędności, na komfortowych warunkach pracy skończywszy. Siedziba MTK nie będzie pierwszym gmachem wymiaru sprawiedliwości w dorobku SHL – niedawno zakończyła się realizacja zaprojektowanego przez nich Sądu Okręgowego w Malmö.
uXp6i1pa8RSmSE8Hmlt2d9V2O6vHJV1FGzSrAsYoSbJzG617vIejxRinVtYb_shl-criminal-court-2.JPG
tuWEOedP4R9ESDuOMHaH87u8oFbGclXv4K4iDm7wNlEYjdHBTbrYwsc2IqXR_shl-criminal-court-3.JPG
PQlaoOV09oGHyAFPPBAUIrcbzIZv6837QS678PzlO7eLk79SMTCDrUdxOa6C_shl-criminal-court-4.JPG
1RfvFyqxDhEOjhJNtqkbaNxUu15jRus2WZ0ezU87gAAN3fX3PtnoCot6MzRc_shl-criminal-court-5.JPG
Ob77ESdHeIMOxfR4pR3fAv4dtFxQyHyAqZfJR0jSzboeXXa4WQt7JhwQIonr_shl-criminal-court-6.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera