Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwie strefy w mieszkaniu: prywatna i publiczna

 

Czas czytania: ~1 min


Mieszkanie przy Rue de Lille w Paryżu

 

hqKUB05ZPkCibxMBNanhlvS51cXebGImWOZhy0b3xO2KkhtKRTp72mnuZR2c_rue-de-lille1.jpg

W XIX-wiecznym budynku w PAryżu przy Rue de Lille powstał apartament o powierzchni 100 m². Architekci z pracowni spamroom przeprowadzili generalny remont wnętrza. Zleceniodawcą był projektant mody i kolekcjoner sztuki afrykańskiej.

1KkUTMQM3K9yLVUMFkEOFBYIpMPpZY2sF630ah7BARBgiTL7sjhRLy3aZLmj_rue-de-lille2.jpg

Podstawową funkcją apartamentu (oprócz mieszkalnej) miała być możliwość organizowania imprez branżowych i spotkań towarzyskich. W związku z tym miały powstać dwie strefy: prywatna i publiczna.

Usunięto większość istniejących ścian działowych. Jako miejsce dzielące i jednocześnie łączące dwie strefy mieszkania funkcjonuje przedsionek. Pełni on niejako funkcję buforową.

Zobacz projekt mieszkania


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera