Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jaskinia dźwięku

 

Czas czytania: ~2 min


urnhLnjShXd2HeW9mG9d7hE5VXfofcAxErDZCEKJZqaeraXm5JroMmZYfJpZ_taichung-metropolitan-opera.jpg
Toyo Ito twierdzi, że architektura musi odzwierciedlać różnorodność społeczeństwa, a nie jest możliwe zawarcie jej w prostej kostce. Idea ta znalazła za to wyraz w projekcie nowego gmachu opery w Taichung w centralnym Tajwanie. Projekt opery został wybrany w konkursie rozstrzygniętym w 2005 r., a jego realizacja rozpoczęła się w grudniu ubiegłego roku. Władze miasta wiążą z tą inwestycją nadzieję na podniesienie kulturalnej rangi regionu i przekształcenie go w znaczący ośrodek artystyczny. Budynek powstanie w parku, w otoczeniu gęstej i wysokiej zabudowy miejskiej. Jedną z najważniejszych zasad, jakimi kierował się Ito, było zespolenie architektury z otoczeniem – „pokręcona” konstrukcja, którą Ito nazywa „Jaskinią Dźwięku”, ma być zintegrowana z naturalnym krajobrazem, a płynna kontynuacja układu wewnątrz odzwierciedla ideę sztuk teatralnych jako sztuk przestrzennych, które łączą ciało, sztukę, muzykę i ruch. Projekt Ito zakłada budowę otwartej struktury przypominającej sieć połączonych neuronów, kontynuowanej w parku przez kanały wodne i zieleń. Zabieg ten ma zintegrować obiekt z miejskim otoczeniem, nawiązując do modelu urbanistycznego centrum Taichung, a jednocześnie zapewnić warunki sprzyjające spotkaniom między sztuka wysoką i popularną, artystami i gośćmi, sceną i widownią, wnętrzem i zewnętrzem. Mimo, że główne wejście usytuowane jest na końcu zielonej osi, między gmachami rządowymi i siedzibą władz miejskich, budynek ma więcej niż jedną fasadę, z każdej strony zapraszając ludzi do wewnętrznego labiryntu. Ta przestrzenna złożoność bazuje na prostych geometrycznych zasadach. Dzieląca wnętrze membrana wyznacza ułożone naprzemiennie strefy A i B. Kiedy jej powierzchnia się rozdziela, sąsiadujące z sobą przestrzenie A i B rozwijają się, oddzielone krzywoliniową powierzchnią. Układ ten powtarza się na wyższym poziomie, w efekcie czego powstają dwie – horyzontalne i wertykalne – strefy A i B rozdzielone jedną, nieprzerwaną membraną. Żeby dostosować wnętrze do różnorodnych wymagań przestrzennych i funkcjonalnych, w niektórych miejscach ta geometryczna siatka jest modyfikowana, zachowując jednak ogólną integralność. Powstająca w ten sposób siatka podziałów tworzy raczej płynne relacje niż sztywne granice, elastyczną „przestrzeń akustyczną”, która – w trzech wymiarach – łączy sale teatralne, wewnętrzny Plac Sztuk, sale warsztatów, foyer i restauracje. Wewnętrzną przestrzeń budynku można też będzie połączyć z tarasem na dachu. Opera w Taichung mieścić będzie dużą salę teatralną dla 2 tysięcy widzów, mniejszą salę z widownią dla 800 osób oraz Black Box z 200 miejscami. Ten ostatni będzie eksperymentalną sceną, tworzącą kameralną i intymną atmosferę dla małych spektakli. Ma być gotowy w 2013 r.
U9hIZVvXD9pe8tAJanrhqt1iQxyflctvhyAzu78NBFvDYbz50YBoQBf4JePc_taichung-metropolitan-opera-4.jpg
497Uj32w5QLexTprHGZVDcHvll1vxQa6MaslrTjmdFFbGO6LeDPLde1ke0kp_taichung-metropolitan-opera-3.jpg
NhjCKKNuAfm50AH1auztB76XtQrbuTX5HauLjA5iilVvPZNEGGi8Qx6eCfYz_taichung-metropolitan-opera-2.jpg
XqgIeHeLe90VvLR0d7dOM4hxBCS97pPKuE4QsdcLKy43Tm70AQ9EPSxODFSH_taichung-metropolitan-opera-5.jpg
GzpDQYokLmVb26OpLCMZipCvNuRVSoi9XUKoUmebrXL3y5JfDsgqI28oCIXr_taichung-metropolitan-opera-6.jpg
X6isdtmoRu0pjrC5FGoZ9HJz3uRgp0zrpYhGowQGz0N7ZnDSURO2n9eYMUbk_taichung-metropolitan-opera-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera