Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Naprawić miasto

 

Czas czytania: ~2 min


ordNrZKz9U9epydF0eljTOVSwf64scugTLzqkMtDS0aMGiEOpRtFHcVPbmyc_hannover2020.jpg
Sztandarowym przykładem transformacji niemieckich miast jest Hamburg z jego słynnym Haffen City. Ale inne ośrodki próbują dotrzymać mu kroku. Wielkie plany ma między innymi Hanower, gdzie właśnie rozstrzygnięty został konkurs na projekt urbanistyczny rewitalizacji obszaru Marstall w centrum miasta. Zwyciężyła propozycja Holendrów – pracowni Maxwan architects + urbanists we współpracy z architektami krajobrazu z biura Lola Landscape Architects z Rotterdamu. Konkurs był elementem zakrojonego na szeroką skalę przedsięwzięcia urbanistycznego „Hannover City 2020+”. Obecnie Marstall funkcjonuje przede wszystkim jako wielki parking otoczony sklepami i budynkami mieszkaniowymi, sąsiadujący z wybrzeżem rzeki Leine i dzielnicą czerwonych latarń. Ulokowanie budynków na obu krańcach tego terenu ma przekształcić go w nowe wnętrze urbanistyczne, nadać mu lepsze proporcje, wprowadzić nowe funkcje publiczne i zwiększyć ilość mieszkań, co jest jednym z najważniejszych celów władz miejskich. Dwa główne budynki zostały ukształtowane w odmienny sposób wynikający z kontekstu, w jakim będą funkcjonować. Budynek położony przy brzegu rzeki ma być otwarty, żeby zachować wizualną łączność między placem a nabrzeżem, natomiast obiektowi usytuowanemu od strony miasta architekci nadali formę bardziej zamkniętą, by plac zyskał bardziej kameralny i „prywatny” charakter. W budynku nad rzeką dominować będzie tradycyjny kamień, podczas gdy w drugim pojawią się nowoczesne materiały. Tym, co będzie je łączyć, będą „podcięte” kondygnacje przyziemia, ukształtowane tak, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń dla ruchu pieszego. W budynku od strony miasta znajdą się przede wszystkim mieszkania i biura, natomiast obiekt przy rzece mieścić będzie funkcje kulturalne i handlowe. Przestrzeń wspólna zostanie także „wyciągnięta” na dach budynku, z którego będzie się roztaczał widok na rzekę i miasto. Wnętrze będzie płynnie przechodzić w zewnętrzną rampę i tarasy, z jednej strony pomyślane jako miejsce odpoczynku, z drugiej – mogące funkcjonować jako amfiteatr idealny dla niewielkich spektakli i innych wydarzeń kulturalnych. W centrum założenia znaleźć się ma wielofunkcyjny, otwarty plac o lekko nachylonej powierzchni. Część rosnących obecnie drzew zostanie zachowana – w miejscach, którym architekci chcą nadać bardziej zaciszny, intymny charakter, pozostałe zostaną usunięte, żeby zapewnić lepsze nasłonecznienie placu i dostęp dziennego światła do wnętrz budynków.
eknFr7lpF6sGCCQStalxmb1FFGsPQ1SlaDSiElhH61Bu8waqLoG5JN0mbvsL_hannover2020-2.jpg
0ttP0lVHFwa7oIWsC0mtmUIf3zwOxKJwkSrP4Jc6TFgnvTIoIDGYpJfPIi04_hannover2020-3.jpg
15COHgDaNA4Tc75vNeGr3XOHKMf9FABg3qHP0umFi1aGMwNmhQug7xCQ9PFk_hannover2020-4.jpg
kHnXlc1wcPY9tk8q7qnahW6KXpzFQSSczAIaf6Txwp6NztBsDriDW04N0X5c_hannover2020-5.jpg
zvu7vpX6s7PMtdmCN6NbfrXkP98Z6FR13VGvM66MxWF3nolC4AJnUkWIEjlm_hannover2020-6.jpg
4FvqhgkZbxPTs97Rlg4jz9fgdOU5a5ytcDMUBH9oApMT6cuWiPpYuKyH3HT3_hannover2020-7.jpg
9JMUGT9quet91PUYbaZBnOrIjjngIuYSOC7yGO2E64XMQXHEgvvoOs0fgK9Z_hannover2020-8.jpg
ngJWiAqPgndJnPR47Ic8B4zrBVO72NbicGRLKesHLxQtmFEay4Ci6K9fwPoP_hannover2020-9.jpg
SKaqEl6K4V0d6aVASxXDqVFgpAgyXFJ0ArI9Kus7Lkb6KRi2DafX3pfoImTY_hannover2020-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera