Z kawałków - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z kawałków

 

Czas czytania: ~2 min


Kvg1nGTVAHmBMpjWf7taLKmEkal7rhqRHCGURMZXfQY9I4KTrO2jNg0xi4Pd_studio-east-dining.jpg
Budynki w trakcie realizacji nie wyglądają zbyt efektownie. Nie muszą jednak być bezużyteczne. Świetnie mogą się sprawdzić jako „podstawka”... Powstający we wschodnim Londynie budynek Westfield Stratford City przyciąga zanim jeszcze został ukończony. Wszystko za sprawą pawilonu restauracyjnego, który ulokował się na jego ostatniej z dotychczas ukończonych kondygnacji – na wysokości 35 metrów – i z którego okien roztacza się wspaniały widok na Londyn i powstający w jego wschodniej części park olimpijski z Aquatics Centre Zahy Hadid na czele. Studio East Dining to wspólne dzieło architektów z pracowni Carmody Groarke i właścicieli restauracji Bistrotheque. Restauracja została otwarta 16 czerwca 2010 r. i można ją odwiedzać przez zaledwie trzy tygodnie – do 4 lipca. Generalne założenie twórców projektu było takie, żeby po demontażu pawilonu nie pozostały po nim żadne odpady. Dlatego konstrukcja została zbudowana z materiałów wynajętych z placu budowy: rusztowań i desek uzupełnionych powtórnie wykorzystanym drewnem i płytami z plastiku pochodzącego z recyklingu. Na dachu zaś rozpięto półprzezroczystą membranę z polietylenu, który po użyciu będzie można w 100% powtórnie przetworzyć. Dzięki na pół transparentnym ścianom, w nocy cała struktura zmienia się w latarnię na dachu budynku, a jej ściany – sceną teatru cieni rzucanych przez ludzi przebywających w środku. Pawilon ma 800 metrów kwadratowych powierzchni i waży 70 ton. Pablo Flack, współwłaściciel Bistrotheque: „Kiedy Westfield zaprosiło nas do zrobienia czegoś niezwykłego na dachu będącego w trakcie realizacji budynku, od razu pomyśleliśmy o Carmody Groarke. Chcieliśmy, by pawilon zbudowany był ze zwyczajnych, prostych materiałów znalezionych w jego najbliższym otoczeniu, miał zaskakującą formę i zapewniał wspaniały widok na park olimpijski.”. Forma pawilonu i wnętrza powstały w ścisłej współpracy między architektami a właścicielami Bistrotheque, żeby zapewnić optymalne połączenie ciekawej formy z funkcjonalnością wnętrza, przede wszystkim kuchni i zaplecza. Duża sala jadalna, mogąca pomieścić 120 osób jest otoczona mniejszymi drewnianymi pokojami. W każdym z nich – proporcjonalnie do wielkości pomieszczenia – umieszczono długie stoły, dające gościom wrażenie wspólnych posiłków. Układ pomieszczeń tworzy rodzaj szkieletu – pawilon można oglądać z każdej strony i nigdy nie ma się wrażenia przebywania z tyłu czy od frontu budynku. Carmody Groarke: „Jako architekci jesteśmy zainteresowani indywidualną drogą rozwoju projektu w zależności od okoliczności. W tym przypadku, charakter pawilonu jest wynikiem połączenia nietypowej, spektakularnej lokalizacji i unikatowego stylu Bistrotheque.” Twórcy pawilony zakładają, że w ciągu trzech tygodni restauracja będzie mogła obsłużyć około 2 tysięcy gości. Fot.: Luke Hayes.
Au03sNNtJhtfvfgoRr2Y3YhkgBCLuW21pmfscP2sYMDC2zgNVaLtQ0Thcizk_studio-east-dining-2.jpg
LXUqbcrbl5LzA6A3NTNkZNt6tIT8inMTssmUgqJ6omkhWG7pvbxI2AQF86of_studio-east-dining-3.jpg
8f1t2Zcbz8xN8kk4EufEnJsB2MClw0To2kL2QHP1UtDhXahcDxSdv68uuizZ_studio-east-dining-4.jpg
K3YpqDFoSWcjRP7KnP7gK0oQQql93Y1L97e9tg00kfP8fAgPNsmf1mKIWlPB_studio-east-dining-5.jpg
9ResHabbMuoMA3hBmEeXeNso3t7nNVvdoVUjvp1peTap1K6JeOpxQA3SvEx9_studio-east-dining-6.jpg
RDd3zwBiJ2qogNRDmvpk3HUGLBYvMZzsv7LrtZvuFjMv15kxzflqS0QLYWXL_studio-east-dining-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera